Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt

När kommer de med 8K då så de går att använda till datorn vid skrivbordet?

Av trudelutt
Skrivet av Yoshman:

Fick leta lite, men hittade ett aktuellt postat resultat med en Pentium D @ 3,0 GHz i GB6 databasen.

Ställer man en sådan mot en 14900K har single-thread prestanda ökat nästan x19 gånger, vilket betyder att "IPC" ökat med strax under en tiopotens. Fast egentligen har IPC "bara" ökat ~6,7 gånger för Intels del då PIII hade ~40 % högre IPC ställt mot P4.

Rejäl ökning, men ändå inte i närheten de ökning i single-thread prestanda vi hade under alla de år när Dennard scaling fungerade och frekvensen kunde bumpas med en faktor 2x var 18-24 månad

Instruktioner per klockcykel är inte exakt samma som prestanda per klockcykel även om det handlar om x86-64 i båda fallen. Sedan Pentium-D har det tillkommit massa nya instruktioner som gör mer jobb per instruktion, t ex AVX. Tittar vi på någon slags "generell" underliggande prestanda har jag svårt att tänka mig att det ökat så mycket. T ex kompilering eller att svara på web-requests för en server.

Av trudelutt
Skrivet av DasIch:

Jag undrar när vi får prestanda som en tjänst? Prenumerera på max antal FLOPS, kärnor och frekvens. Du måste såklart köpa den fysiska hårdvaran först och sen betala några hundra kronor i månaden för att använda den.

Jag har svårt att se att det skulle komma, eftersom tillverkningen av hårdvaran är det dyra vad gäller prestanda i allmänhet. Om tillverkaren inte tar tillräckligt betalt för hårdvaran kommer det bli förlust om folk inte betalar för prenumerationen, och om folk betalar mer för hårdvaran men inte betalar prenumerationen kommer de ha betalat onödigt mycket för hårdvaran vilket nog skulle få dem att välja en konkurrent istället.

Däremot skulle jag mycket väl kunna tänka mig att man fick betala en prenumeration eller engångsavgift efter köpet för att använda vissa funktioner i hårdvaran. Då kanske utvecklingskostnaden var det dyra, och tillverkaren kanske kan stoppa in funktionen i hårdvaran utan några större extra kostnader (det kanske tom blir billigare än att göra två varianter). Det är också rimligt att bara de som använder funktionen i fråga betalar för den. Ta t ex videoencoding-delar på en processor eller GPU, eller stöd för beräkningar med 64-bitars flyttal på GPUn.

Av trudelutt

Jag sökte på "Samsung Galaxy S10 128GB" på Prisjakt och det kommer upp alla möjliga telefoner mellan 2999 och ca 10 000 kr som heter mer eller mindre exakt samma sak, där "Lite" verkar vara en av de dyraste. Jag tycker det verkar skumt och skulle nog undvika en sån telefon, finns risk att det är någon slags bluffprodukt. Överväg att välja en annan tillverkare.

Av trudelutt
Skrivet av Thomas:

Nja, inget av det där stämmer. Du verkar ha missat att man får "recovery codes" (från de flesta 2FA-tjänsterna, inte bara Google) när man slår på 2FA. Om man bara håller koll på de (engångs)koderna så kan man aldrig bli utlåst av att bli av med t ex mobil/YubiKey eller vad man nu har för andra faktor.

Det är inte så "bara" dock. Det enda vettiga är att skriva ut dem och lägga dem någonstans, har man dem på datorn kan man lika gärna köra lösenord på Google. Och chansen att man kommer ihåg vart man lagt dem ett par år senare kan inte vara sådär jättebra för de flesta.

Av trudelutt

Vad menas med "hög säkerhet" egentligen? Google är lite då och då på mig att börja med två-faktor-autentisering men det känns som att man kanske minskar risken att bli "hackad" från 0.1 % per år till 0.01 % per år, men man ökar risken att bli utelåst av Google från 1 % per år till 2 % per år, så det känns verkligen inte värt. Det är ju inte som en bank där man i värsta fall får åka och legitimera sig någonstans om man tappar bort mobiltelefon/dosa. I Googles fall finns det inte någon kundtjänst, och enda sättet att få tillgång till sitt konto igen är att antingen känna någon på Google eller orsaka ett ramaskri i forum etc tills någon från Google råkar se det.

Dessutom känns det som att halva anledningen till att de vill man ska använda två-faktor-autentisering är att kunna spåra en mer effektivt.

Av trudelutt

Jag tror du har blandat ihop "lagom" med "mittemellan". Lagom tycker jag är "high end".

Av trudelutt
Skrivet av anon132576:

Min första kommentar: dan efter nyår och redan första april? Snabbt jobbat som fan!

Åh, jag vill inte ens tänka på aliasingen i text och horisontella linjer som skulle uppstå om man lutar en monitor med fasta pixlar endast 1-2 grader... *guuhhh*

Att luta skärmen 22 grader för längsta tänkbara horisontella linje - varför är detta ett mål man vill uppnå? Vad är den reella vinsten med just det, och hur väger det upp baksidan med en bisarrt formad desktopmiljö, och - som sagt - aliasing?

Fattar inte riktigt, måste tillstå. I mina ögon finns det ingen fördel och bara nackdelar med detta, men kanske jag bara är en sur gammal gubbe vad vet jag.

Om du inte har testat så är det såklart svårt att förstå fördelarna. Jag har kört så här sedan strax efter bloggen visade hur man skulle göra och jag har sedan dess aldrig haft problem med att inte få plats på skärmen med långa horisontella linjer. När jag har jämfört med kompisar har det också alltid visat sig att mina horisontella linjer har varit längst.

Av trudelutt

ChatGPT kan berätta i detalj hur du ska göra.

Av trudelutt

Nu är jag ingen expert, men såvitt jag förstår så dämpar kablar och kontakter en hel del när man förlänger en antenn. Det kan naturligtvis ändå bli bättre i slutändan om antennernas nya läge ger mer än dämpningen, men värt att fundera på...

Går det inte att hitta en ny antenn istället med högre förstärkning om du nu vet exakt var masten är?

Av trudelutt
Skrivet av Yoshman:

De har även sin egen distro, som i detta fall är baserad på Arch linux. Själv kör jag Ubuntu 22.04LTS server på min, det är en av flera ”normala” distros som stöds officiellt.

Skulle själv säga att det är om man vill köra Android som man nog måste acceptera att köra tillverkarens egen distro. För vanlig linux är inte det ett krav.

Vad det gäller kärnan för systemkretsen, RK3588 som används i ett par andra SBC också, så förväntas den nå ”mainline support” i början av 2024. I nuläget behöver man en fork, positiva i detta fall är att all källkod finns tillgänglig på github så man kan bygga den själv om behov uppstår.

Använder samma SBC i industriprojekt där i praktiken all I/O som finns i SoC:en används (och det är rätt mycket, allt från PCIe till SPI till CAN) och det har fungerat väldigt bra med den kärna som kommer med.

Det låter ju bra!

Att köra den i andra projekt är nog inga problem, då är man ju bakom någon annan brandvägg. Det är just om man tänkte ha den som router och inspektera paket och köra VPN och kanske exponera diverse andra tjänster osv som jag tycker man borde köra en version som får uppdateringar direkt. Jag skulle välja x86 tills vidare.

Av trudelutt

Jag skulle installerat Linux eller MacOS istället. Linux är lättast att börja med.

Av trudelutt
Skrivet av Yoshman:

Då folk nämner hemma-router och hemma-server: ett prisvärt alternativ är den senaste generationen av SBC, t.ex. Orange Pi 5 Plus som jag skrivit lite om här.

Personligen skulle jag inte försöka använda ens senaste generationen SBC som desktop, för det vill man ha så hög prestanda per kärna som möjligt och även om RPi5/Orange Pi 5/Rock 5B (alla med Cortex A76 som har perf/cykel i nivå med Skylake/Zen3) är rejält mycket snabbare än generationen innan är det fortfarande rätt långt efter CPUer som i9-13900H.

Som hemma-server kan det dock vara högintressant. Just Orange Pi 5 Plus finns med upp till 32 GB RAM, den har en M.2 plats (4x PCIe 3.0), två st 2,5 Gbit/s NICs (som sitter på PCIe, så inga problem att maxa båda portarna), två USB 3, två USB 2 portar, total 8 CPU-kärnor (4st Cortex A76 och 4st Cortex A55).

Har själv modellen med 16 GB RAM, den kostade ca 3000 SEK (från AliExpress) inklusive 512 GB M.2 disk, 256 GB eMMC (ville testa den funktionen), strömadapter och Wifi 6 stöd.

Idle så drar den ~3 W från väggen och under full last drar den ~12 W. Går att köra passivt, men då kommer det throttla om man lastar alla kärnor under lite längre tid.

Men som sagt: skulle själv bara köra som server, tycker den är lite för seg för att vara desktop + man måste köra Linux (vilket är ett icke-problem för server, men kan vara ett problem för desktop).

Har de inte sina hemmagjorda distributioner och använder Linux-kärna som är byggd från någon branch av mainline som inte underhålls? Det känns inte så stabilt att använda en sån grej som router?

Av trudelutt
Skrivet av backfeed:

Så vitt jag vet ligger Kina fortfarande tämligen långt efter i utvecklingen, så även när det gäller "AI". De är duktiga på att kopiera och producera, men inte på att ta fram eget.

Jag kanske har fel, men min uppfattning är att Kina är solklar tvåa efter USA vad gäller utveckling inom AI.

Av trudelutt

Om man är lite teknikintresserad är det väl bara att själv sätta upp lite sensorer och kameror och kanske en redundant internetförbindelse, och själv ringa polisen/brandkåren/grannen om man får en notis/samtal på telefonen och ser något skumt i kamerorna?

Enda fördelen med larm-företagen som jag ser det är att man får en klisterlapp med deras namn på dörren. Det kanske kan avskräcka någon.

Av trudelutt

Inte säker på att jag förstår hela ditt inlägg, men det finns nog leverantörer som erbjuder fast IP-adress. https://www.itux.se/tjanster/ säger att Bitcom gör det.

Sedan angående prisskillnaden för privatpersoner och företag så kan jag gissa att några skillnader är att privatpersoner i genomsnitt kanske använder mindre än det de betalar för (t ex betalar för 500 Mbit/s och använder 1 Mbit/s i genomsnitt under en månad, om ens det), medans företag använder mer av det de betalar för. Och sedan skiljer väl sig avtalen mellan dem också, privatpersoner brukar inte få sätta upp servrar t ex, även om en sällan använd privat hemsida eller spelserver säkert inte är några problem i praktiken.

Av trudelutt
Skrivet av dlq84:

Fiber kommer alltid vinna i latens, 5G måste också förhålla sig till fysikens lagar.

Det där är ett konstigt sätt att skriva, iom att radiokommunikation rent teoretiskt har förutsättningar för lägre latens :-). Radiovågors hastighet genom atmosfären är i princip samma som ljusets hastighet genom vakuum, medans ljusets hastighet i fiber är begränsat till ca 70 %. Dessutom tenderar fiber att inte gå rakaste vägen, men det kanske man kan säga för 5G också då man väljer att sätta master på höga punkter etc.

I USA byggde man ett system av mikrovågssändare mellan New York och Chicago för att kunna kommunicera snabbare än resten av internet som använde fiber. På så sätt kan man utnyttja skillnader i pris på de båda aktiebörserna i de städerna och tjäna pengar riskfritt.

Av trudelutt

Jag har funderat på något liknande för dörrar. Magnetkontakt är det givna valet om man bara vill veta öppen/stängd, men vill man veta hur mycket öppen/stängd den är funkar det ju inte (att sätta en magnetkontakt varje 2-5 grader tycker jag inte är något alternativ!). En annan idé är att använda en "kompass" tillsammans med en accelerometer som sensor. En fördel med en kompass är ju att smuts inte spelar någon roll, vilket jag kan tänka mig är extra viktigt för garageportar.

Ni som föreslår kameror, har ni någon häftig mjukvara som "översätter" till ett mätvärde, eller menar ni att ni kollar kameran varje gång ni undrar hur det är (vilket omöjliggör automationer)?

Av trudelutt

All den här fokusen på prestanda/klockcykel börjar likna fokuset på klockcykler/sekund vi såg för 20 år sedan.

Av trudelutt
Skrivet av exhale315:

Sådär, problemet löst tekniker var här och bytte kabeln.

Som nämnts tidigare i tråden tyckte även teknikern att det var konstigt att man satt blått skarvdon till gröna kontakter. Men nu funkar det iallafall!

Hur mycket kostade det?

Hur gjorde teknikern för att få isär kontakterna som satt som berget?