Inlägg

Inlägg som miklon har skrivit i forumet
Av miklon

Där jag jobbar (ett globalt IT-företag) finns titlarna consultant och senior consultant, mig veterligen finns inga tidsaspekt när det handlar om vem som är vad, utan det avgörs individuellt. Till stor del handlar det om hur mycket ansvar man förväntas ta för exempelvis affär, kundrelation och att utveckla sina kollegor.

Av miklon
Skrivet av pjb:

Har säkert avhandlats tidigare i tråden men 128 sidor...

Såg en Renault Zoe för 99.000, 2018, drygt 2.500 mil m batterihyra från renommerad bilhandlare (=garantier)
Tycker det verkar prisvärt och man behöver då inte oroa sig för batterierna när man köper begagnat.
Ny motsvarande verkar kosta inkl batterier +250-300.000. Ska ha den att köra lokalt i Sthlm.

Vad ca kostar batterihyran/mån? Är det något att satsa på? Lönar det sig?

På sidan 2 här har du batterihyran, beroende på batteristorlek och mil per år:

http://helmia.se/wp-content/uploads/2018/03/Helmia_prislista_...

I och med att hoppet är ganska litet i pris mellan 1 500 mil och obegränsat så lönar det sig framför allt om man kör ganska mycket varje år.

Edit: Det går också att köpa loss batteriet när som helst, Renault skriver ner priset med en viss del varje år, jag har för mig att när bilen är 8 år gammal så är batteriet i princip avbetalt.

Av miklon

Chromebook med Snapdragon, någon som hunnit testa?

Jag är lite nyfiken på Acer Spin 513 med Snapdragon 7c, som precis lanserats. Är det någon som hunnit testa den och hunnit bilda sig någon uppfattning om hur Snapdragon står sig jämfört med t.ex. Intel-processorerna när det gäller Chromebook?

Av miklon

Jag har kört med Loopia för mina domännamn i säkert tio års tid, jag har ingen egentlig koll på hur de ligger till prismässigt, men det har varit helt krångelfritt, så jag har aldrig sett någon anledning att lämna dem.

Av miklon

Behöver ni ett etablerat föreningssystem då? Utifrån kravspecifikationen så känns det som att exempelvis Wordpress med lite lämpliga plugins för exempelvis RSS och FB-flöde borde kunna hantera det? Undantaget är väl mailutskick då, men det borde ju gå att köra vid sidan av?

Störst på marknaden (enbart baserat på killgissning) verkar laget.se vara, men det är ju väldigt tydligt riktat mot idrottsföreningar.

Av miklon
Skrivet av Nivity:

Blir inget Edge Chromium för mig som main browser iaf

https://i.imgur.com/lS7aGoC.png

Däremot fungerar netflix MYCKET bättre än i gamla Edge där det var fruktansvärd delay osv på klicka runt. Här fungerar det direkt.
Och det stödjer fortfarande 1080p+ vilket Chrome inte gör.

Jag blir lite nyfiken på varför man vill köra en webbläsare som administratör, är det någon funktionalitet som kräver det?

Av miklon
Skrivet av Nils-Göte:

Jag hade dubbfria däck i Västerås vintern 09 eller 10 då det var "skitkallt" och en väldig massa snö. Jag tyckte att det fungerade sämst i stan faktiskt. Är det aldrig tö blir det snabbt blankpolerade vägar och framförallt korsningar som är glashala utan dubbdäck. Aldrig mer dubbfria sedan dess.

Exakt det där är en av mina käpphästar också när folk pratar om att dubbat inte behövs i stan, eller att det bara är i Norrland det behövs.

I stan blir det ofta rejält uppslipat i korsningar av alla stopp och starter och är det någonstans man verkligen vill ha kortast möjliga stoppsträcka så är det när man närmar sig ett övergångsställe och någon plötsligt kliver ut i gatan.

Sen funkar det väl ok så länge tillräckligt många kör dubbat och river upp isen, men jag föredrar ändå att vara den som faktiskt har dubbdäck istället för att förlita mig på att andra har det.

En annan sådan där "myt" är som sagt att det bara är i Norrland det behövs dubbat. Det är ju tvärtom så att i stora delar av Norrland så är vägarna mer eller mindre snötäckta en stor del av säsongen och det är det bästa underlaget för friktionsdäck. Här nere i Mälardalen så växlar det snabbt mellan tö och minusgrader och det är fuktigt i luften vilket lätt skapar svarthalka.

Av miklon

Är det någon som vet vad det är för CNC-fräs han har?

Edit: Såg nu att @Faggan är med i tråden själv.

Av miklon

Ser att många skriver "förarens ansvar", det är märkligt tycker jag. Rent moraliskt tycker jag att alla bör dela på det eftersom det var en oförutsedd händelse som drabbade den gemensamma resan utan att det var någons fel.

Rent formellt så är det ju ägarens ansvar eftersom han eller hon står på försäkringen.

Av miklon
Skrivet av Olle78:

Det finns många dåliga speltitlar såklart, men om man direktöversätter talesätt eller parafraser på ordspråk utan kontext så är det ju en annan grej. Om man tar det svenska uttrycket "Det vete fåglarna" (som refererar till Odens korpar som såg allt), som ändrades till det slängigare "Det vete fan", där "fan" ibland ändras till eufemismen "sjutton".. That knows seventeen? Det blir antagligen märkligt för alla som inte är bekant med svenska uttryck.

Far Cry tycker jag är en ganska bra titel, eftersom att uttrycket dels pekar på en dålig version av något (en värld som är mycket sämre -> långt ifrån bra) men samtidigt leker med betydelsen av ett skrik eller gråt som hörs i fjärran.

Devil may cry är en lek med The Devil may care, Paper (i Paperboy) betyder självklart dagstidning, Bobble i Bubble Bobble syftar väl på verbet etc. Allt låter ju knasigt i fall att man medvetet felöversätter. Om någon säger "Hit me" åt dealern vid ett Black Jack-bord är det väl ingen som tror att denna vill ha en snyting?

På 80-talet var det vanligt att filmtitlar kom i någon typ av svengelsk halvöversättning som kunde vara lite kul. T ex minns jag "Styrka Delta Force" med Chuck Norris.

Jag kan bara instämma, många exempel här är dessutom ganska dåliga (eller medvetet missförstådda) översättningar. Exempelvis så översätts ordet "of" normalt inte till "av" när det är en del i ett begrepp. "Sea of Thieves" betyder således inte "Hav av tjuvar", utan snarare "Tjuvhavet" eller "Tjuvarnas hav".

Av miklon
Skrivet av Gorian:

Är väl ändå typ "fjärran skrik"?

Far cry kan ungefär översättas med "långt ifrån" (i bildlig bemärkelse) eller "stor skillnad".

Av miklon

Jag använder min iPad (2017) ganska mycket. Jag surfar på den, kollar sociala media, chattar, kollar film/tv-serier/Youtube, läser tidningar. Det är helt klart en av mina favoritenheter.

Av miklon

Var köper man Plejd?

Av miklon
Skrivet av Micaka:

Försökt söka på lite mer information så fått upp lite mer frågor angående att börja med smart home.
Vill helst hitta någon enkel snabb lösning att komma igång så tittat lite på Samsungs variant med Smartthings hub och förstått att den ska vara enkel och kompatibel med de flesta system och tillägg? Jag är inte intresserad (ännu) av att djupt programmera och kontrollera mitt hem men vill gärna ha möjligheter att t.ex kontrollera uttag och belysing trådlöst och hemifrån och eventuellt kanske annat såsom värmekontrollering i framtiden.
Såg även att det fanns trådlösa varianter för vägguttag som kopplas in direkt i väggen tillsammans med uttagen och det ser verkar som en enkel lösning om man vill ha inbyggda kontrollerbara uttag? Någon som har bra erfarenheter av något specifikt system här? Några exempel jag sett här är t.ex. hos Nexa och Fibaro som hade inbyggnadsmöjligheter.

Jag tror att du tänker rätt, trådade automationslösningar som KNX kommer bara bli jättedyrt och overkill, däremot skulle jag absolut satsa på att sätta in smarta trådlösa lampknappar om de ändå ska bytas. Vilket system som är bäst låter jag någon annan svara på.

Av miklon

Jag har sett fram mot Anthem länge, så jag hoppas att min burk med i5-8400 och Vega 56 håller måttet. :/

Av miklon
Skrivet av mrqaffe:

En nas i sig ger minimalt ökad säkerhet. Man måste ha nått som fysiskt kopplas bort från både elnät och nätverk för att få ett grundläggande skydd och så bör man ha minst 2 olika enheter som helst placeras i olika byggnader.
Om man inte bryr sig mer om datasäkerheten så lär det funka ungefär lika bra (läs osäkert) med den usbdisk de redan har.

En NAS med speglade diskar ger ändå betydligt högre skydd mot rasade diskar än vad enstaka diskar gör. Därmed inte sagt att det är en fungerande backup, men att säga att det funkar lika bra med USB-disk som med en RAID är lite överdrivet.

Av miklon

Klarna-kortet kostar inget. Vinsten för Klarna är förstås att de hoppas att man ska betala via faktura, men i appen kan man gå in och ställa in att man vill att köpen ska dras direkt från bankkontot istället. Dock fungerar det bara upp till en viss gräns, jag minns inte om det är köp under 5 000 eller nåt sånt, alla köp som är högre än så hamnar automatiskt på Klarna-faktura.

Förutom den eventuella nackdelen att det bara står Klarna i banksaldot (men jag tycker också att Klarna-appen är tydligare ändå) så är den största nackdelen jag märkt att det tar en stund (några timmar) innan pengarna dras från bankkontot.

Edit: Jag kan väl tillägga att jag har använt Apple Pay med Klarna ganska mycket sedan kortet släpptes, jag tycker att Apple Pay är klockrent.

Av miklon

Jag har haft personalbil via Autoplan och sagt upp mig, i det fallet ingick i personalbilsavtalet att jag fick stå för eventuell förlust på grund av värdeminskning (dock ingick en försäkring som täckte förlust upp till en viss nivå). Men det var som sagt personalbil, det är kanske lite annorlunda än förmånsbil, eftersom det ska vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren.

Av miklon

Dock skulle jag nog rekommendera dem att använda någon online-tjänst istället, förslagsvis Google Photo, om de inte har extremt mycket bilder i väldigt hög upplösning, eftersom det blir dyrt.

Av miklon

Om det bara handlar om fillagring så kräver väl inte Synology (eller Asustor eller något annat för den delen) särskilt mycket handhavande? Finns det inte någon wizard där det bara är att köra next, next, finish för totala newbie-användare?