Inlägg

Inlägg som Olofson har skrivit i forumet
Av Olofson

"There is no such thing as too much space!"

Fast jag använder "bara" en ensam 40" själv. (Än så länge. )

Däremot har jag kört lite andra kombinationer. Testade ett tag med en 20" jämte min 30" Apple, och sitter just nu med en 27" + 12.5". (Laptop med dockningsstation + en hyfsad Eizo.) I båda fallen skiljer det en hel del i dot pitch, kontrast, färgåtergivning mm. Skillnaden i dot pitch gör ju att muspekaren hoppar lite när man går mellan skärmarna (skulle gå att fixa teoretiskt, men jag vet inte om något OS stödjer det utan vidare), och kan man inte kalibrera ihop färgerna tillräckligt bra så retar man sig på det också. 20"aren åkte bort igen, eftersom den störde mer än den gjorde nytta, men laptopskärmen är dedikerad till IRC, anteckningar mm, som är "låsta" medan jag kan bläddra mellan 6 olika desktops på 27"aren.

Slutsats: Skulle inte välja en setup med olika skärmar normalt, men funkar gör det ju iaf... Generellt upplever jag (och har använt) flerskärm som en nödlösning om man har för lite arbetsyta. Därav att jag gick upp till 40", och hamnade i denna tråden!

Av Olofson

Har ingen inside info, men skulle gissa på problem med tillverkningen. Det blir för mycket svinn p g a defekter. (Jag har två st som är underkända p g a döda pixlar mm...)

Av Olofson

*grmbl*

Fick min andra skärm här om dagen. (Eller rättare sagt första; beställd 28 December.)

Samma prestanda som den första, och allt verkar funka helt ok här också.

Dåligt: En död pixel på denna också, något mer irriterande (knivskarp och nästan mitt i skärmen) - och dessvärre "OK" enligt garantin, eftersom det den blå subpixeln funkar. Möjligen kan jag komma undan på att denna faktiskt är något större än en äkta blå pixel på vit bakgrund; något som tyder på att det är ett större fel än två döda subpixlar.

"Bra": Det är något skumt i överkanten; som om backgrundsbelysningen inte täcker hela panelen riktigt, och resultatet av det är några svarta sträckor på 5-10 mm på översta pixelraden, och t o m längre ner på vissa ställen. Kan inte se några undantag för detta, så det ser ju helt klart ut som om även denna skärmen är ett garantiärende.

Visst; det här är "billiga" consumerskärmar, och jag kan förstå att Philips har svårt att leverera över huvud taget nu, men man blir bortskämd efter många år framför 4 miljoner helt identiska och fullt fungerande pixlar...

Av Olofson

Ytterligare en observation: Kan inte se någon som helst "inbränning" på BDM4065! (Cinema HD 30 har ganska tydlig sådan, som sitter i ett antal minuter.)

Vad beträffar 60 Hz med GeForce GTX 660 på Linux så har jag inte hittat någon lösning än. "Ska" funka, och funkar helt automatiskt på Windows 7, så jag får rapportera detta till nVidia. (Antar att det bara är ungefär jag på hela planeten som försöker köra en sådan här setup just nu...)

UPDATE: Hittade en lösning på 60 Hz-problemet på nVidia/Linux!

Det rapporteras fel maxfrekvenser, så vissa modelines plockas bort av Xorg. Några overrides i xorg.conf, sedan är det bara att välja önskad frekvens på normalt vis.

https://devtalk.nvidia.com/default/topic/570988/?comment=3926...

Vilken befrielse...! Nu går det att använda musj---ln som folk igen!

Av Olofson

Nu brände NetOnNet precis iväg min första beställning. Det har väl kommit ett gäng i dagarna, men inte tillräckligt många, att döma av alla ÅFs lagerstatus...

Av Olofson

Tillgång/efterfrågan...? Jag vet inte. Jag har ett pris på ca 6500:- på min första, men om/när den dyker upp vet jag inte. Då var normalpriset 7000:-, har jag för mig. NetOnNet körde en liten drive ett par dagar där, och då slog jag till.

Fick betala ca 8000:- för denna, och det verkar vara det priset som gäller överallt nu.

Av Olofson

Fick min i onsdags! \o/

Problem:

  • En död pixel (alla tre subpixlar) + lite "skugga" runt om. Helt klart oacceptabelt enligt Philips pixelpolicy - men just nu är kanske inte läge att byta något...

  • 4K @ 60 Hz funkar i Windows 7, men i Linux är det max 30 Hz. Det finns femtielva beskrivningar på hur man manuellt konfigurerar DST - men detta är ju SST... Jag hittar inga relevanta options att pilla med. Driver-bug?

Petig jämförelse med Apples gamla Cinema HD 30:

  • Aningen "flammig" över ytan i ljusstyrka. (På HD 30 går det inte att se några sådana ojämnheter över huvud taget.)

  • Enormt mycket bättre kontrast och svärta på BDM4065UC! Det är så stor skillnad att man ser det klart och tydligt även på vanlig svart text på ljus bakgrund.

  • Betraktningsvinklar:

    • Lite mörk i kanterna och hörnen, om man inte sitter minst en meter ifrån.

    • "Lagom" mörka färger (ca 5-20% ljusstyrka) blir lite ljusare och grådisiga vid stora vinklar. Vänsterkanten verkar vara aningen mer känslig för detta.

    • Kan inte se något färgskift över huvud taget i ljusare partier, ens vid extrema vinklar! Det blir aningen mörkare, men inga konstiga färger.

    • Svart är verkligen kolsvart, även vid extrema vinklar! HD 30 blir ganska tydligt grå-lila i nedre hörnen vid normalt avstånd.

Observationer:

  • 75 Hz funkar fint i lite lägre upplösningar, och är märkbart "mjukare" än 60 Hz. Ska gå att köra upp till 85 Hz tydligen, men jag har bara testa på Linux, där det som sagt är lite driverproblem.

  • Den vita Power-LEDen jämte Philips-loggan är ganska intensiv och irriterande. Går den att dimma eller stänga av, tro...? Annars får man tejpa över den, som vi gör med "dödslasrarna" på vissa appliances i labbet...

  • Gaming i 4K (8.3 Mpixel) verkar inte vara så j-a tungt som alla inbillar sig... Jag kör iofs två kort - men det är bara ett par billiga 660! Får ändå 102 fps i HL2 Lost Coast stress test med max på allt; även FSAA, som ju inte är direkt nödvändigt med denna upplösningen. Nyare/tyngre spel blir ju så klart värre, men jag får ju inte intrycket att man måste uppgradera till 2-3 st av de värsta grafikkorten för att det ska gå att spela i 4K över huvud taget... (Och då menar jag ändå att 60 fps average är krav om man ska orka spela; 60 fps minimum i snabbare spel.) Hur man vänder på det så är det "bara" dubbla bandbredden mot min gamla 30", t ex.

Kort sagt så är det väl lite elakt att jämföra denna med en gammal toppmodell från Apple, som kostat 3-4 ggr så mycket - men det är inte så långt borta heller! BDM4065UC är klart överlägsen på flera punkter (förutom storlek och upplösning, så klart), och får man till kalibrering och inställningar så tror jag inte det är så mycket att klaga på. Och för spel, film och liknande kan jag nog säga att BDM4065UC är helt överlägsen, rakt av.

Av Olofson

Jag avbeställer inget förrän jag har ett exemplar här (jag tror det när jag ser det! ) - sedan får jag se hur jag gör, beroende på prestanda och intresse från övrigt folk i huset. 6490:- är ju ett bra pris hur man än vänder på det, om/när den nu levereras.

Av Olofson

Den kommer från Proshop: http://www.proshop.se/Bildskarm/Philips-Brilliance-BDM4065UC-...
Min gick iväg igår enligt deras system, och Posten har fått förhandsinfo. Det ska finnas 10 ex kvar!

Av Olofson

Fick precis veta att NetOnNet inte kan leverera förrän eventuellt om ytterligare tre veckor. "Försenad från leverantör" heter det - igen... Jag börjar undra om man kör en fuling för att slippa sälja för det priset som gällde vid beställningen: 6490:-

Update: ...och just nu packas mitt exemplar på ett lager i Danmark. Synd där, NetOnNet; priset är inte allt.

Av Olofson

Kan eventuellt ha misslyckats att motstå frestelsen, och bokat en för 6 490:-...

Den perfekta skärmen för alla användningsområden ur mitt perspektiv (minst 4K, ca 40", minst 120 Hz, "oändlig" kontrast, obegränsade betraktningsvinklar osv) lär ju inte dyka upp än på några år, och dessutom kommer det alltid en vassare modell strax efter man köpt något, så antingen väntar man i all evighet, eller så sätter man en realistisk nivå på det.

Kanske har vi nu kommit till en punkt där jag kan ersätta min gamla Apple Cinema HD 30" utan att det känns som en ohållbar kompromiss? Det enda jag egentligen stört mig på är avsaknaden av den där verkliga svärtan i mörka scener i spel och film, samt ghosting i snabba animationer (det upplever jag iofs med alla LCD; bara 120+Hz som gör någon större skillnad där) - men nu sitter jag mest med kod, grafik mm, så storlek, upplösning, färgåtergivning osv har varit betydligt viktigare. Större är dock alltid bättre (utom i snabba FPS), och lite bättre svärta hade varit trevligt...

Kollar man på http://www.lagom.nl/lcd-test/ så är det bara att konstatera att det gamla Äpplet ligger bra till, och det förklarar också varför jag hittills varit måttligt imponerad av andra alternativ. Ska det uppgraderas så ska det vara en markant förbättring på en eller flera punkter, och det ska inte vara till priset av en massa nackdelar.

Nu återstår det alltså att se om monstret med det hopplösa namnet känns som en uppgradering rakt av, eller om den här bortskämda surgubben retar sig på något.

Av Olofson

Spelar Doom 3 en stund ibland, men ja... J-a sjysst grafikdemo! (Gamla Doom och Doom 2, däremot; det är liksom hemma - och husdjuren är kvar och allt...)

Annars blir det lite MoH:AA och en hel del GTR. Körde en del Richard Burns Rally innan, men racing känns mer rätt för mig - även om det är roligt att köra brett och busa ibland. (Fast det kan man ju iofs göra med en brutalt övermotoriserad Ferrari också - kräver lite mer finlir bara. )

Av Olofson

Oj, en gammal bekant tråd!

Jodå, jag slängde ihop ett provisoriskt ghettobygge med en SGI 1600SW och Lumenlabs pro-lins för ett antal månader sedan. Den funkar förvånansvärt bra, speciellt med tanke på hur den ser ut...! Bottenplatta i spån med enkel träram för LCD och fresnels och en flyttbar vägg längst fram för projektionslinsen. I andra änden sitter en ljuslåda i gips med härdat glas med UV-filter, stålreflektor, USHIO metallhalogenlampa på 400 W och ett par 120 mm fläktar med ett enkelt ljudlås på utblåset. (Viner ganska bra om de där fläktarna, så det behövs...) Ljuslådan blir varm och go efter ett tag, men sedan ligger det stabilt. Har inte mer kylning på LCDn än att det är ganska fritt framför (självcirkulation) och att insugsluften till ljusboxen dras från sidan, mellan LCDn och UV-glaset. LCDn blir lite ljummen, men inte mycket mer än vad min 30"are blir av sin backlight.

Helt ok bild från början, om än lite suddig i hörnen. Har senare bytt främre fresnellinsen (fel i tillverkningen - alla köpare fick nya) och vänt "bak-och-fram" på projektionslinsen, som tydligen är byggd åt fel håll. (Kineser, amerikaner och kommunikation... ) Blev lite bättre, men dels har jag för kort avstånd till duken (för litet rum; den sitter ju inte där den ska än) och sedan finns det nog lite mer att justera när det gäller lampa, reflektor och bakre fresnel. Det går fint att köra Windoze desktop i 1600x1024 med små fonter; det enda problemet är att texten blir något suddig längst ute i hörnen. (Typ startknappen och klockan som drabbas, men de är fortfarande läsbara.)

Min ene son har spelat gamla arkadspel och RTCW på en j-a massa timmar på den, och det funkar helt ok. Det går att spela Quake 3 och sådant också, men är man van vid CRT så märker man ju att det är lite responstid, även om det inte är något direkt problem. Min Apple 30"are (16 ms på pappret) är dock inte så värst mycket snabbare, så det är bara att konstaterade att SGI verkligen inte sparade på krutet när de utvecklade 1600SW.

Kan försöka gräva fram en bild eller två sedan, men jag vet inte om jag har några aktuella på resultatet på duken.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Mycket möjligt är däremot att memtest86 kör 32-bitarskod. Lätt att testa: Antingen fukar det, eller så hänger det sig om man bootar på en 8086/8088 eller 286. Kan också vara så, att trots att programmet är för 16-bitar, så används i386-instruktioner som hänger datorn.

Har iofs bestämt för mig att 16-bitars protected mode kom med 286:an, och 32-bitars med 386:an... (Lekte en del med gamla Borland Pascal + 386-asm en gång i tiden, och då var det 16-bitars protected mode iaf, och kompilatorn kunde bara generera 286-kod eller "sämre".)

Fast det hjälper ju inte en 8086/8088!

Roligt projekt, det där iaf.

Nu får jag ju nästan lust att rota fram en gammal C64 eller något...

Av Olofson

När jag kör varvtider i GTR och börjar klanta mig och snurra av banan i tid och otid så yttras ibland en hel svordommar. Sedan försöker jag slappna av och köra jämnt och fint - eller så inser jag att det börjar ljusna ute och att jag är för trött för 600 hästar i en mittmotorbil utan hjälpmedel!

En space-bar har jag lyckats spräcka en gång för många år sedan, men det hade inget med spel att göra. (Har för mig det berodde på att jag var dum nog att försöka köra musikprogram på Windoze...) Tangentbord kostar inte många hundralappar iaf - men när man sitter och kör med skärmar för 25000:- och uppåt så ger man automatiskt f-n i att banka på dem iaf!

Som så många andra konstaterar, så lägger man bara ner spel och simulatorer när det inte är roligt längre. Det går ju ändå bara neråt om man inte kan bryta "frustrationsspiralen", speciellt om man har självdestruktiva och/eller pessimistiska tendenser. När man inte kan omvandla adrenalin till prestation längre så är det bara att släppa det.

Har man däremot suttit hela natten och utan framgång försökt installera och konfigurera lite program man behöver, eller jagat buggar som "inte finns", så kan det vara lite svårare att hålla irritationen borta... Man måste ju liksom lösa det, förr eller senare, på ett eller annat sätt. Naturligtvis gäller samma regler där, men det är svårare när man inte bara kan skita i det och göra något annat.

Av Olofson

Re: Re: värt att lägga pengar på en Lcd?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SWEjo
Pixelfel är rätt så ovanligt om du köper en ny skärm idag från kända tillverkare, men för bara ett år sedan så var felprocenten väsentligt mycket högre.

Apple är lite fula och har ingen officiell pixelpolicy, tydligen. Däremot verkar det som om de praktiskt taget aldrig har pixelfel! Alla mina 4096000 funkar iaf perfekt, och det är tydligen det normala. Man får nog betala en slant extra för det, iofs. (Förutom att man får betala för frukten och de rejäla aluminiumhöljena. De senare tycker jag faktiskt är värda en slant, dock. Fladdrig plast känns billigt och äckligt och är ofta vekt och vingligt, och det slipper man ju gärna.)

Citat:

Betraktningsvinklar är lite väl hypat tycker jag. Visst, färgerna blir lite annorlunda om du kollar från sidan av skärmen (>60 grader typ), men ärligt talat, spelar det stor roll om du inte är en professionell grafiker? Dessutom har du ju möjligheten att faktiskt sitta framför skärmen.[/B]

...fast om man har 30" diagonalt så räcker det inte att sitta rakt framför! Man får sitta närmare en meter ifrån 30"aren innan en svart yta blir helt svart ända ut i hörnen.

Det är dock inget jag märker något av vid normal användning, kanske framför allt för att färgskiftet blir ytterst litet på ljusare färger. Kan dock tänka mig att man irriterar sig lite på det om man jobbar mycket med bildredigering och liknande, och förväntar sig att färgkalibreringen ska stämma oavsett var man placerar fönstret... (Har sett enstaka klagomål på det på diverse forum.)

Kort sagt; man kan inte få allt - men det är nog inte så långt ifrån med en riktigt bra LCD i dagens läge!

(Fast jag hade inte klagat om ytan varit ännu lite större, det svarta varit totalt kolsvart i alla vinklar, upplösningen varit så att man inte ens behövde antialiazing på texten, och responstiden obefintlig... 10 års utveckling till, så kanske jag blir nöjd. )

Av Olofson

Jag har en Apple Cinema 30", och är väldigt nöjd med den. Även om jag kan hitta saker att anmärka på om jag ska vara riktigt gnällig (t ex att den är så stor att betraktningsvinkeln ger ett litet blå/lila skift i mörka partier längst ut i hörnen om man sitter på "normalt" avstånd), så tycker jag den är värd varenda krona.

Extra bonus för att varenda pixel funkar till 100%! Petig som jag är så är "pixelpolicy" en av de stora anledningarna till att jag hållit mig borta från LCD innan.

Har bara kört CRT innan, och då var det Nokia 446 XPro och Eizo F980; båda i 130 DPI. (1800x1356 och 2048x1536. Och jo, det har varit ett rent h-ete att hitta grafikkort som ger lite skärpa i sådana upplösningar...) 100 DPI TFT ger inte riktigt lika fina former på små bokstäver och sådant, men med subpixelhinting (funkar ej på Win2k och äldre!) jämnar det i stort sett ut sig, och så blir allt skarpare, jämnare, klarare (inga "halos" om man så drar på ljus så att det gör ont i ögonen), renare (aldrig moiré) och helt rakt/plant.

Kör uteslutande Linux och programmerar (4 sidor i bredd är ganska bekvämt ) och sådant, både professionellt och som hobby. Quake III, GTR, MoH:AA och sådant går fint att spela, även om 16 ms inte totalt eliminerar ghosting. PhotoShop, GIMP och liknande går fint, och foton från digitalkameror ser kanonfina it.

Problemet med denna skärmen, om man ska köra PC, är att hitta ett grafikkort som funkar. Det krävs dual-link DVI, och det är inte samma sak som två DVI-utgångar, även om halva branschen, inklusive vissa tillverkare, verkar tro det! Det som ska till är alltså en "proffs-DVI" som använder alla digitala kanaler, och inte bara hälften som vanliga DVI-utgångar.

ATI har dual-link DVI på vissa av sina FireGL Vxxxx-kort; bl a V5000. nVidia har det på de nyare Quadro FX-korten; 3000, 3400, 4000, 4400 och rimligtvis de nyaste tillskotten också. Annars finns det några enstaka 6800- och 7800-kort med dual-link.

Hade ett FireGL V5000 innan och det vara bara krångel med det; driverproblem på Linux (oväntat...) och hårdvaruproblem med just dual-link oavsett OS. Dessutom pajade dual-link-utgången ihop efter ett tag. Än en gång visade det sig alltså vara ett misstag att chansa på ATI, tyvärr. Annars har de ofta väldigt vettiga och prisvärda lösningar, men vad ska man säga? Inget för den som är beroende av "high-end-features", vad jag erfarit...

V5000 ger förresten fenomenalt bra analog utsignal; perfekt för F980 och liknande. Synd bara att det var ett par år sedan man slutade tillverka CRTs i den klassen...

Det enda jag vet säkert funkar till Cinema 30" är XFX 6800 Ultra PCI-e med 512 MB och 430 MHz core, som jag kör med nu. Det ska finnas några enstaka 7800-kort med dual-link också, men dessvärre verkar det inte vara standard på alla 7800-kort. Kolla noga, så att du inte blir stående med en massa kort som inte duger, men som du inte kan returnera!

Av Olofson

2560x1600 på Apple Cinema HD 30".

Driver den med ett XFX 6800 Ultra 512 MB - mest för dual-link, men det är ju inte slött så det stör iaf. Iofs hade jag inte haft något emot att sätta ett till i den andra PCI-e-slotten... Någon som har ett över till ett bra pris?

Hade ett ATI FireGL V5000 och svor åt ett litet tag innan; dual-link och 32-bitarsemulering funkade aldrig under Gentoo/AMD64 med det, och så var det allmänt slött - förutom geometridelen, som var helt vansinnigt snabb. (Det är ju byggt för CAD, visualisering och sådant....) Sedan pajade det ihop och gav en massa blått flimmer i alla högre upplösningar oavsett OS.

XFX-kortet small däremot igång direkt; dual-link, OpenGL 64- och 32-bitars - inga som helst problem. De få spel som stödjer det rullar på OK i 2560x1600, och det är ju inte helt fel för närvarokänslan när allt är knivskarpt så långt bort man kan se.

Av Olofson

Märkligt rent allmänt att det går att få igenom denna typ av lagstadgade avgifter och skatter...

När ska bilbranchen börja kräva skatt på verktyg och sånt för att folk skruvar själva istället för att lämna in på märkesverkstäder? Det är ju precis samma sak; kompensation för konkurrens och förlorade monopol/oligopol genom skatter. Är det verkligen förenligt med grundlagen...?

Av Olofson

Det där torra vattnet borde ju funka, däremot... Verkar vara nåt liknande flourinert.