Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist

Re: Mattekluring

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nulletz
Ett tal ABCD mulipliceras med 4 och då blir resultatet DCBA. Talet måste vara jämnt.

Vi skriver D som 2d och 0 < d < 5 så

4000A + 400B + 40C + 8d = 2000d + 100C + 10B + A <=>

3999A + 390B - 60C - 1992d = 0

Detta kan lösas med lämplig metod.

Vi ser dock direkt att A <= 2. A kan dock inte vara 1 eftersom vi inte kan sätta B, C eller d så att sista 9:an kan subtraheras, så A = 2 vilket ger att d = 4 och D = 8. Detta ger

3999*2 + 390B - 60C - 1992*4 = 0 <=>

30 + 390 B - 60 C = 0

ABCD är därför 2178.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZaInT
Nachtmahr och In Strict Confidence är det enda jag kommer på som inte redan nämnts.

Nachtmahrs nya album Alle Lust Will Ewigkeit är ganska trevligt om man är ute efter lite poppigare musik.

Av Psionicist

"Petrusmetoden" är ganska bra: http://lar5.com/cube/

Av Psionicist

Detta var ganska korkat, framförallt eftersom DNS redan har en fungerande och etablerad lösning för detta "problem", nämligen att skapa en subdomän.

Så istället för att godtyckligt förbjuda alla namn som innehåller "bank" så skulle man istället kunna fixa en subdomän bank.se där endast registrerade banker får ligga under.

Av Psionicist

Konstnärsinkomsten ska slopas

Citat:

KULTURPOLITIK. Regeringen tar bort den livslånga inkomstgarantin på 214000 kronor om året som kulturarbetare kan få.

...

Regeringen ska inte ge livstidsinkomst till utvalda konstnärer. Ett sådant system där de kulturarbetare som står för särskilt hög kvalitet och har stor betydelse för svenskt kulturliv har funnits i över 30 år, men enligt vad SvD erfar, tas det bort i den kulturproposition som läggs på måndag.

Idag finns 157 kulturarbetare i Sverige som ansetts så skickliga och viktiga att de oavsett vad de skapar alltid får cirka 18000 kronor i ”månadslön” så länge de lever.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3543075.svd

Åsikter om detta?

Av Psionicist
Av Psionicist

Vad jag vet finns det ingen motsvarighet till systemvetenskap i USA, det verkar vara en utbildning som endast finns i Sverige (och kanske de nordiska grannarna).

Generellt är det nog bättre att läsa något som framtida arbetgivare vet vad det är, för att öka chanserna att hitta ett jobb.

Av Psionicist

I sånna här sammanhang kan det vara bra att tänka på att ögat väldigt enkelt luras, eftersom hjärnan automatiskt kompenserar för hur bilden borde se ut. Detta innebär att du antagligen tror att bilden är mindre blå än vad den egentligen är. Något som jag rekommenderar är därför att ha kvar originalet på sidan av skärmen när man arbetar, för att se resultatet av förbättringen:

http://imgur.com/tqTXX.jpg

Jag har sysslat med fotografi i flera år och jag blev, trots att jag borde veta bättre, överraskad hur blå bilden var efter jag fixat till den.

Av Psionicist

Problem: Att få sittplats när man ska åka någonstans. Innan tåget/tbanan eller liknande kommer fram skulle det vara trevligt att veta vilken vagn jag ska gå på för att ha stört chans att få sitta ner. Någon slags vagntomhetsindikator eller liknande.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Höken
Det stämmer! Tack, psionicist!
Vet du förresten någon generell regel för vad som gäller när par, triss, fyrtal utav likadana siffror/symboler skall placeras ut på ett antal fält, där de tomma fälten är fler än objekten som skall placeras ut?

Säg att du har AA som ska placeras ut på _ _ _. Då kan du ju sätta ut dem på 3 olika sätt.
I mitt fall hade jag 55 resp. 66 som skulle placeras ut på _ _ _ _, vilket gick att göra på 6 olika sätt (per par).
Men vad händer när både objekten och fälten blir fler?

T.ex. 3st L som skall placeras ut på fem fält går ju att ställa upp ganska så systematiskt, men risken finns ju att man missar flera, och det skulle vara enormt tids- och papperskrävande att ställa upp större kombinationer.

L L L _ _
L L _ L _
L L _ _ L
L _ L L _
L _ L _ L
L _ _ L L
_ L L L _
_ L L _ L
_ L _ L L
_ _ L L L

Antal kombinationer, "n över k" =
n! / (k! * (n-k)!)

Detta är samma som du redan resonerat tidigare. Du har fem fält och väljer tre:
5*4*3

Sedan dividerar du med antal permutationer av tre objekt:

(5*4*3)/(1*2*3) = 5! / (3! * (5-3)!) = 10

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Höken
Har ett litet problem jag behöver hjälp med (Diskret matte):
Hur många fyrsiffriga tal kan bildas av siffrorna 1, 2, 3, 4, 5, 5, 6, 6?

Jag utgår ifrån att de menar att varje siffra enbart kan användas en gång, annars hade de ju inte tagit med två 5or eller 6or.

Jag tänker såhär:
Fyra "slots", på första har du 8 siffror att välja mellan, 7 på nästa osv.
8*7*6*5 kombinationer, men där vissa kommer att bli identiska, t.ex. 1,2,5(1),5(2) och 1,2,5(2),5(1).
För att räkna bort de identiska talen får jag dela med 2! (2-fakultet) två ggr.

För att tydliggöra: (8*7*6*5) / (2! * 2!) = 1680 / 4 = 420.
Enligt facit är svaret 606.
Jag är inte hundra på kombinatorik, och är lite nyfiken på var jag har tänkt fel.
Tacksam för svar!

Räkna de fyra fallen för sig och addera.
* Tal med 4 unika siffror
* Tal med två femmor men inte två sexor.
* Tal med två sexor men inte två femmor.
* Tal med två femmor och två sexor.

Av Psionicist

Antagligen inte så stor skillnad i början. Kolla vilka inriktningar som finns i de senare åren och välj efter intresse.

Av Psionicist

Om du ännu inte spelat Planescape: Torment är det ett bra alternativ. Skulle säga att det är lika bra som Baldurs Gate 2, alltså att det förmodligen är det bästa CRPG:et någonsin.

Planescape: Torment har vissa egenskaper som gör att det är mer awesome än BG2. Jag vill inte avslöja vad mer detaljerat, men det finns så ohyggligt många sätt man kan klara spelet på som helt saknas i andra liknande spel.

Helt klart värt.

Av Psionicist

Arbetsflödet med Subversion brukar se ut såhär:

1) Man uppdaterar sitt lokala projekt med ändringar som kan ha tillkommit i repon. Medan man sov kanske någon annan programmerare lade till funktioner i projektet.

2) Man arbetar lite på sitt projekt, kanske fixar en bugg eller lägger till en funktion. Detta kan inkludera att man ändrar filer, tar bort filer, eller lägger till filer.

3) När man är nöjd så har den egna kopian av projektet ändrats mot den som ligger i repon. För att skicka upp datan gör man en "commit". Det innebär att den lokala kopian skickas till servern så andra utvecklare kan ta del av projektet. I samband med sin commit brukar man ange ett commitmeddelande, där man snabbt skriver vad man har gjort, exempelvis "Fixed a custom 404 page.".

Subversion är ganska dåligt system jämfört med modernare versionshanteringssystem, men det kan vara bra att kunna använda eftersom det är så vanligt. Så jag kan rekommendera att du slänger in en subversionserver på en ledig burk.

Vill du testa ett trevligt system från start finns Git och sajten Github där du kan hosta dina egna projekt. http://github.com/

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Wishie
Hej! Jag skulle tro att det markerar en s.k. "label", dvs. att du kan gå dit med hjälp av en goto exempelvis.

/W

Notera att det är Java, javascript eller liknande han skriver.

Av Psionicist

Är du bekant med hur "break" och "continue" fungerar i loopar? Om du har en loop så kan du hoppa ur loopen med break.

Om du har flera loopar i varandra och du breakar innuti den som är längst in så hoppar koden ut till utanför den innersta loopen. Ibland kan det vara användbart att hoppa ur flera steg. Det kan du göra med dessa "labels".

Så titta i koden om det står "break outer", "continue outer" eller liknande så kan du kanske lista ut vad som händer.

Av Psionicist

Comhem, tid från beställning till användning?

Hej.

Från att jag beställer Comhem bredband, hur lång tid ungefär dröjer det tills bredbandet är inkopplat och kan användas?

Har ingen erfarenhet av Comhem men de verkar vara ISP of choice i byggnaden.

Av Psionicist

99% av alla så kallade säkra USB-minnen är skräp, och jag skulle gissa att det är ganska stor sannolikhet att det här minnet också är det

En bra början skulle kunna vara att titta lite i binären efter koden som raderar efter fem försök. Skulle gissa att de bara anropar en funktion. Ta bort den.

Sen ser jag inte någonstans att de skriver om AES på deras webbsajt. Men även om de gjorde det skulle det inte förvåna mig heller om de använt AES felaktigt.

Av Psionicist

En bra artikel som jag brukar rekommendera när diskussioner om monader dyker upp är http://blog.sigfpe.com/2006/08/you-could-have-invented-monads...

Denna handlar inte specifikt om IO-monaden dock.

Av Psionicist

Normalt i tvister (eller icke-tvister) är ju båda parterna i liv. Om exempelvis två personer argumenterar på ett sätt som ser våldsamt ut för en förbipasserande, och polisen tillkallas, kan ju de båda parterna ge sin version av saken. Om båda kan övertyga att inget bråk ägt rum och allt i sin ordning behöver det ju inte bli några konsekvenser.

Det kluriga i det här fallet är ju att ena parten är död. Här skulle jag, om jag var domare eller dyligt, vilja att den döda killen i förväg såg till att ha en neutral tredje part (jurist eller dylikt) som representant. Om representanten i domstol kan övertyga att klienten var vid sitt sinnes fulla bruk etc ser jag inte att en fällande dom är rimlig.

Om det inte existerar någon representant utan bara en muntlig överenskomelse (eller ett skriftligt avtal som inte vidimerats) är det ju mycket svårare att bevisa att det inte handlar om mord/dråp.