Inlägg

Inlägg som GilbertG har skrivit i forumet
Av GilbertG

Det är rätt dåligt med BD-enheter i Sverige ö.h.t. Slot-in finns inte heller. Det är nog utlandet som gäller.

Av GilbertG

Fifaen, gör Deltaco nätagg också? Nya Codegen...

Av GilbertG

Ett tips som inte involverar vätskor för plastfodral eller ömtåliga ytor: tejp. Kraftig genomskinlig tejp för att sätta ihop kartonger. Sätt fast tejp på limmet och ryck sedan bort. Upprepa och gnugga kanske fast tejpen på klistret.

Av GilbertG

Om det inte är något speciellt som just 7zip gör så är det inga problem. Mac OS X har haft inbyggt stöd för zip-filer ända sedan 10.3. Jag tror även 7z och cab fungerar. Aldrig tänkt på det, för jag har typ aldrig haft några problem med det.

Det var alltså väldigt länge sedan du hade med Mac att göra

Av GilbertG
Skrivet av PalmiNio:

Here you go:

http://www.icinsights.com/files/images/bulletin20151110Fig02.png

Det sorgliga i hela historien är hu Europas roll i IC marknaden sakta går mot NOLL.

När framtiden allt mer kommer handla om IC så står vi helt utanför tillverkningen.

Varför skriver dem "Europa" när alla andra är länder? Och är inte Infineon amerikanskt?

Skrivet av bonaqua:

Apple är storkund, ja... Med en samtidig effekt att andra kunder knuffas åt sidan och att utveckling av processer för t.ex. GPU-kretsar blir underprioriterat.

Undrar hur Nvidia kommer hantera detta.

Skrivet av Helllodar:

Omöjligt att konkurrera med företag I USA eller Taiwan pga deras företagsvänliga ekonomi och politik.

Spotify hotar själv att lämna Sverige om inte förändring sker. Man behöver inte vara speciellt smart för att förstå varför.

Sveriges politik idag är expansion som USA:s politik 1870. Vilket idag har inget värde när man har automatisering och robotteknik runt hörnet, (jag baserar detta på flesta jobb immigranterna idag har).

Att Spotify gnäller var ju ett väldigt dåligt exempel. Bostadsbristen i San fran är ännu mycket värre än i Sverige, och konkurrensen om toppingenjörer och -investerare är stenhård. Sverige har gratis utbildning, vilket är en grym fördel. Företag i Sverige slipper hålla på att dilla en massa om försäkringar och pensioner för sina anställda. Dessutom är Spotify väldigt aggressiva skatteplanerare, så de har avsagt sig rätten att komma med synpunkter.

Det andra är väl en naturlig följd av öppna hjärtan-politiken, men det är en annan sak.

Av GilbertG

Om du vill vara riktigt hardcore så kan du bygga ett eget nätaggregat. Jag vet att nätaggregatet i PS3an omvandlar 100-240VAC till 12VDC och jag skulle gissa att PS4an fungerar likadant. Istället för att omvandla fram och tillbaka så kanske man kan köra 12V direkt in till moderkortet i PS4an och slippa förlusterna Det borde inte vara så våldsamt svårt egentligen tänker jag. Men blir ju ett moddningsprojekt förstås, vilket kanske inte är riktigt vad du tänkt.

Fan, nu blev jag sugen på att göra det...

Skrivet av m4gnify:

Ja, om oturen är där dör hårddisken i konsolen om det guppar på vägen. Eller har du monterat i en SSD?

Borde inte samma gälla för bärbara datorer? Mig veterligen klarar de resor.

Av GilbertG
Skrivet av RVX:

Tagan, det var fan inte igår man hörde det märket. Ja då skulle jag säga direkt att det torde vara agget som nog håller på att ge upp med tanke på dess ålder. Jag byggde en burk med ett Tagan Easy nånting senaste 2004/2005

Ditto (Y)

Av GilbertG

Jag ser väldigt mycket fram emot att veta mer om NX. Konceptet med en hybrid mellan stationär och bärbar är exakt vad jag vill ha. Sony har ju nosat lite på det med crossbuy, crossplay och crossave, men mycket få spel nyttjade alla tre.

Sen känns timingen perfekt för mig också. PS4 blev en besvikelse efterhand för mig, och Xbone är ett stort skämt i mina ögon. Nu har Nintendo en given chans att gå om dessa slashasar i prestanda, och gör dem det blir jag salig. Det kan inte vara svårt ens för Nintendo nu.

Det som oroar mig dock är ryktena om att pekskärmen delvis ersätter knappar. Det är en dealbreaker för mig. En spelmaskin ska ha knappar. Touch ska vara ett komplement, inte ersättning, annars är det inte en riktig spelapparat i mina ögon.

Playstation Vita var suverän för mig. Den skulle bara gå att koppla till en TV också, och köra med handkontroll, så hade den varit perfekt. Detta var ju planerat, mystery-porten på Vita 1000-modellerna är en proprietär HDMI-kontakt. Men Sony skrotade de planerna pga sin ekonomiska kris. Om Nintendo fullföljer detta spåret så är jag såld.

Skrivet av Vangen:

Eftersom förseningen blev framflyttad 3-4 månader senare än väntat som sas att vid julhandeln ska den vara ute. Kanske tyder på AMD Polaris med Zen CPU?

Zen är ju redan ute vid Q4 dock i år.

[...]

Jag ser framflyttningen som positiva nyheter då det i stort sett garanterar att den blir Zen-baserad. Finns ingen annan anledning att skippa julhandeln annars i detta läge när WiiU går riktigt dåligt. (glömde skriva det i tråden om nyheten )

Tänk på att det blir en SoC eftersom det är en konsol, och inte standardkomponenter, så därför dröjer det några månader till.

Av GilbertG
Skrivet av isakk1:

Verkar som att den bara klarar 8gb såg jag nu när jag gick in på Apples hemsida. Men antar att man ändå märker störst skillnad på 4 till 8 då de är det man märker av vid vanligt användare utan Photoshop å liknande.

Scrolla till Memory. Jag har 16GB i min, och det fungerar. Apple vill bara inte du ska tro att det går, utan köpa ny istället.

Av GilbertG
Skrivet av Sisyfos:

Och där går våra åsikter ännu än gång ifrån varandra för jag tycker faktiskt 800kr är rejält mycket för 8GB RAM år 2016 när man kan köpa det i höga hastigheter för stationärt för blyga 370kr: http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/177988-corsai...
Det finns ju dock mycket billigare alternativ så jag vet inte varför du förslog just det kitet men 400kr är ändå 400 onödiga kronor.

Det är inte en speldator/arbetsdator vi talar om här utan en ren konsumtions-dator och då borde 4GB räcka, det är i alla fall värt att prova först tycker jag.
För spel/arbetsdatorer kan jag hålla med om att 8GB är lite lite idag och det är som du säger rätt köpläge för det nu vid utfasningen, sitter själv och håller siktet på minnena jag länkade.

Men 16GB för en 5 år gammal Macbook om man inte gör något arbete på den... nae det är bara dumt
Möjligtvis 8GB.

Hade du kollat länken hade du sett att jag bokstavligen menade ett par, alltså 2x8GB. 800 riksdaler är standardpris för den mängden. Jag länkade till det minnet för att det minnet maxar en Macbook pro 2011, då den kör minnet i högst 1600MHz.

Han har tonvis med Adobe-program som han vill kunna nyttja en dag, då är 16GB en gudagåva.

Dessutom kommer andrahandsvärdet vara så mycket större med 16GB RAM än 8. Man får inte glömma att många användare inte kan eller vågar installera minne. Tidigare MBP kan inte ta mer än 8. Och Sandy bridge är fortfarande inte så tokigt. Datorer åldras inte lika snabbt längre, det är inte 2001.

400 spänn för 8GB mer RAM är kaffepengar enligt mig. Många andra super lätt upp samma summa var månad. Det här är istället en väldigt konkret investering i ett arbetsredskap, som höjer både funktions- och säljvärdet, även om den för tillfället inte används som arbetsredskap.

Av GilbertG
Skrivet av Sisyfos:

Tro mig, gör du en ren installation på samma gång så kommer du tro att du köpt en sprillans ny Macbook

Haha... 16GB RAM för surf, skrivande och filmtittande... .
Som sagt, 8GB RAM kan väl möjligtvis vara en bra uppgradering beroende på hur mycket multitasking som görs men ärligt talat räcker nog 4GB, det är värt att prova med bara en SSD först för det är ju inte trevligt att kasta bort pengar.

Jag har faktiskt också ägt en Macbook 2010 fram till 2014 så jag vet också lite hur de uppför sig och jag noterade att det nästan till 100% var HDD'n som var flaskhalsen i allt jag gjorde då (ungefär vad TS beskriver).
Det kan ju vara så att OS X kräver mera RAM nu än då och du kanske har rätt i att 8GB RAM behövs men 16GB, aldrig i livet.

Jag delar inte din uppfattning. 8GB RAM går åt efter ett tags surfande, särskilt om det är Flash inblandat.
Dessutom är minne snorbilligt nu. Ett par bra 8GB-stickor kostar bara 800 spänn. Det är bara dumsnålt att gå på 2x4GB nu. Om ett år har DDR4 tagit över, och då stiger priserna på DDR3. Så det är bästa tiden för minne nu. 16GB är knappast overkill nu. Redan nu är vanligt DDR3 lite ovanligt, det mesta som säljs är DDR3L, och det funkar inte i MBP fram till och med 2011-modellen.

Skrivet av isakk1:

Har ju en hel drös med dyra program på datorn som jag inte använder nu men man vet ju inte hur de blir i framtiden. De blir inga strul med licenser osv antar jag ifall man kopierar hela hårddisken till en annan? Hade gärna installerat om hela OSx men det går ju tyvärr inte pga detta.

Well, det är ett problem. En nyinstallation av allt borde du egentligen göra, för jag antar att du aldrig gjort det på maskinen. Men en SSD väger till stor del upp för det.
Får man fråga vad det är för program?

Av GilbertG

4GB RAM bara, jeez..! Jag tyckte 8GB var begränsande, och det var bara för surf. Släng i 16GB så är det löst. En SSD kommer göra datorn som ny, men har du inte råd så kan bara en ominstallation av OS X från scratch hjälpa en del. Så ja, jag säger tvärtemot Uzanar. Och for the record så har jag både en MBP 2010 och 2011 med 8 respektive 16GB RAM och vet first hand hur de uppför sig. OS X är bra, men alla uppgraderingar gör den seg efterhand. 2010 började på 10.6, det har gått några versioner sedan dess.

Av GilbertG
Skrivet av AMD-Hippie:

Att Nintendo inte ska visa upp konsolen på E3 är ju konstigt. Att bygga upp hype inför en release är det bästa man kan göra för ökad försäljning. Och vad ska de släppa konsolen med om ett år? Var är spelen? De måste väl ha hunnit koka ihop några rimligt halvfärdiga NX spel till årets E3 som de borde kunna visa upp. Eller har de inte ens gjort några spel alls - förutom Zelda Wii U, som ja, är gjort för Wii U och alltså inte kommer göra NX-konsolen rättvisa. Det kan ju förstås hända att Nintendo har bättrat på grafiken men efter de senaste nysläppen av äldre Zeldaspel till Wii U tvivlar jag på att Nintendo bemödar sig med en ordentlig grafisk förbättring.

Nintendo vill inte att det ska bli såhär:

Skrivet av AMD-Hippie:

Med tanke att att PS4 ska släppa en uppdatering ungefär samtidigt som Nintendo kommer ut med sin nya, gör ju faktiskt att Nintendo har en chans - så länge deras system är jämnstarkt med Sonys.

Varför tillverkas ingen konsol med Intelprocessor och Nvidiagrafik?

Skrivet av anon5930:

@Gender Bender prickar in de flesta intressantaste exklusiva titlarna bra. Själv skulle jag lägga till Captain Toad: Treasure Tracker samt ZombiU. ZombiU har förvisso portats till andra plattformar men den fullständiga utgåvan med extra skärmen är exklusiv till Wii U. Är ju trots allt så spelet designades för att användas/spelas.

Som @Thomaseron är inne på så kan varken Intel eller Nvidia leverera en komplett lösning. Intel har bra CPU'er men dåliga grafikkretsar. Nvidia har bra GPU'er men dåliga och ointressanta processorer. Bara AMD kan leverera bra processorer (x86 tycks ha varit extra viktigt denna gång) samt bra grafikkort. Kostnaderna drar iväg om man skulle blanda exempelvis Intel CPU och antingen AMD- eller Nvidia-grafik.

Varken Microsoft eller Sony ville sälja konsoller till förlust vilket var vad som tyngde ner speciellt Sony under förra generationen. Playstation 3 var riktigt dyr att tillverka, speciellt i början.

Första Xbox hade ju en Intel-CPU och Nvidia-GPU. Priset blev därefter

Skrivet av Yoshman:

Rent tekniskt skulle Nvidia kunna ha använt ARM Cortex A57 som bas för en systemkrets till spelkonsol (en CPU man bl.a. använder i Tegra X1), det hade gett ungefär samma CPU-kraft och ungefär samma perf/W som Jaguar.

Den officiella storyn verkar ju vara att AMD lade sig så lågt kostnadsmässigt att Nvidia inte ansåg det vara värt att erbjuda något med motsvarande kapacitet till motsvarande pris, man ansåg att marginalerna blev så låga att det blev ointressant. Helt fel blev det ändå inte, Nvidias börskurs har tredubblas sedan man "förlorade" upphandlingen till denna generations konsoler och även om AMD går plus på konsolerna har dessa rimligen tagit en del fokus från andra områden.

Rent tekniskt skulle nog Intel kunna jobbat med PowerVR (som man vid tidpunkten för upphandlingen av PS4/XBO var delägare i, men nu sålt till Apple) kring en komplett lösning. Men även här lär marginalerna gjort att man inte ens försökte.

IBM (som levererar CPUerna till GameCube, Wii, Wii U, PS3 och 360) såg konsolerna, trots volymerna, som "fab fillers" och den marknaden blev ointressant när man bestämde sig för att sälja sin egen kretstillverkning.

Tittar man framåt känns snarare Qualcomm eller PowerVR (om nu inte Apple helt köper detta företag) som sannolikare kommande konkurrenter kring leverantörer av konsolsystemkretsar än Nvidia (som i stället verkar söka sig mot marknader med högre marginaler). Qualcomms Kryo och ARMs Cortex A72 är idag bättre CPUer än Jaguar, men förhoppningsvis kommer framtida systemkretsar från AMD bygga på Zen på CPU-sidan.

Förstår inte varför IBM (och till viss del Motorola också) bara gav upp PowerPC

Av GilbertG

Min personliga åsikt är att vänta till hösten, då kommer Zen och Kaby lake, och så har de flesta kommande grafikkort hunnit möta efterfrågan och finns i lager.

Du vill ha ett GTX 980 Ti nu. Om två (2) månader kan du köpa ett nytt kort med samma prestanda för halva priset och dessutom lägre energiförbukning. Visserligen rykte, men det låter rimligt med tanke på mindre tillverkningsteknik och mindre chip.
http://www.sweclockers.com/nyhet/22049-rykte-radeon-r9-490x-l...

Av GilbertG
Skrivet av sKRUVARN:

Jo nått klipp, tyckte det var ok, sas dock inte direkt något nytt för folk som hänger på techsidior, helt ok som sammanfattning. Men vad har det med saken att göra, har han pratat om GCN/konsoller/Nvidia i en video eller?

Skickades från m.sweclockers.com

Yes. Finns diskussionstråd med inbäddade videor här:
http://www.sweclockers.com/forum/trad/1424575-amd-the-master-...

Av GilbertG
Skrivet av sKRUVARN:

Om detta samt att kretsen endast kommer vara 232mm² stämmer så är det bara att applådera, oavsett om GP104 blir snabbare eller inte så ser detta ut att bli en riktig vinnare. Riktigt imponerande utveckling av prestanda/w och kretsyta från AMD här.

Folk snackar om drivrutiner hit å dit men tror verkligen att det är konsollerna som spelar störst roll när det kommer till den senaste trenden där både nya och gamla GCN kort bara verkar bli bättre och bättre, alla nya multiplatformspel optimeras/ anpassas för GCN redan från grunden vilket blir bara tydligare och tydligare, detta om något kommer vara ett stort hot mot Nvidia i längden, inte konstigt att de pushar för gameworks...

Sett Adored? Men jagär helt med på spåret, och jag tror Nvidia har fattat det också. Det är till stor del därför som de söker nya marknader för sin teknik, med AI, dep learning och självkörande bilar.

Skrivet av Oringen:

Är det pga ny teknik som de kan massproduceras enklare med små kostnader de kan pressa priserna så pass mycket?

Chippen är mycket mindre, mindre än hälften så stora, vilket dels innebär att det finns plats för mer än dubbelt så många på en kiselplatta/wafer, dels att större andel chip på en kiselplatta/wafer klarar sig utan defekter.

Skrivet av giplet:

Om något verkar vara för bra för att vara sant så är det också oftast det.

Den stora frågan är varför AMD skulle dumpa priserna så? Nu är detta iofs dragit lite ur sin kontext i och med att dessa korten som påtalas i tråden ska tävla mot Pascal och det därför kanske inte är helt intressant att jämföra med GTX 980Ti. Men faktum kvarstår. Varför skulle AMD dumpa priset på det viset? De har varken muskler eller finanser att kriga ut Nvida genom att dumpa priserna till en nivå där de inte tjänar något.

För att AMD:s plan/strategi är att sälja kort som klarar VR för motsvarande ca 2000 svenska kronor, för att det är i det segmentet som de flesta köper grafikkort, och det skulle i så fall bli en väldigt stark försäljningspoäng som AMD tror i längden genererar mer pengar än om de tagit mer betalt per kort.

Skrivet av Jonas79:

490X för 300 USD låter för bra för att vara sant.

Garanterar att ni inte hitta ett 390X för 300USD = ca 3500 kr när det släpptes, vad ska övriga i serien kosta då.

Men är det sant så köper jag garanterat ett 490X vid release

Skrivet av serverfel:

Tror inte på det. Varför skulle inte Amd ta betalt för sin teknik om den vore så bra?

*edit*

Trött. Trodde där stod dubbelt så bra, och tyckte det verkade galet.

Så dum man är.
Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av frankof:

men, samma prestanda till halva priset?
vore det inte bättre med dubbla prestanda till samma priset?
Ur en "entusiasts" synvinkel åtminstone.

Se ovan.

Av GilbertG
Av GilbertG
Skrivet av martinot:

Jo, men innan man mosätter sig det så måste man ju först vara medveten om det och förstå att det pågår. Först så påstår du att det inte rör dig något särskilt, och sedan i samma andetag så påstår du att man skall protesteta emot det.

Den logiken rimmar inte särskilt väl i min bok.

Jag menade att jag inte har gjort något påstående om vilka som är värst, vilket du har argumenterat mot mig i flera inlägg. Det rör inte mig.

Däremot är jag motståndare mot övervakning. Ingen motsättning däri alls.

Av GilbertG

Jag fick plötsligt ett Radeon 5850. Kan någon svara på om den går att använda till folding på Windows XP?

Jag har sökt efter svar, men Folding@home:s FAQ är föråldrad och deras forum är otroligt rörigt. Det svamlas om en vitlista (whitelist) men den står ingenstans att finna.

Skrivet av Mizcak:

I och med att bigadv lades ned, så är multiprocessormaskiner inte lika effektiva längre.
Jag hann köra ca ett år med min (32 kärnor), innan det lades ned och den inte alls presterade särskilt bra PPD/W längre. Nu är den såld och mitt gamla 680 får stånka vidare på egen hand. Grafikkort är melodin som gäller nu för tiden.

Hur mycket mer poäng ger ditt grafikkort jämfört med din processor?

Av GilbertG
Skrivet av Zotamedu:

Fast det är ju inte relevant. Ett flertal personer har sagt att QuickTime krävs för att exportera .mp4 i Adobe Premiere. Jag har försökt få någon att förklara exakt vad de gör som kräver QuickTime då jag har exporterat en väldigt massa .mp4 i Premiere under Windows helt utan QuickTime. Jag blev lite nyfiken på vad detta beror på men hittade inget vettigt när jag Googlade.

De kanske menar MPEG-4 part 2
Vill minnas att det tog lång tid innan AVC var vanligt, och innan dess var det Quicktime och DivX som gällde, som då var baserat på MPEG-4 part 2. MPEG-4 var synonymt med detta under början av 00-talet. Har ett svagt minne av att MPEG-4 part 10/AVC var omgärdat av rätt rigorös licensiering med tillhörande kontroll. Fast jag kanske blandar ihop det. Fast det måste ju nästan vara något ditåt med tanke på att de flesta konsumentkameror fortfarande paketerar video i .mov. Någon får gärna fylla i minnesluckorna.