Inlägg

Inlägg som GilbertG har skrivit i forumet
Av GilbertG
Skrivet av Bengt-Arne:

Härligt

Har nästan samma när det gäller CAD, nu är det ett mindre företag men ändå.
Köpte in två datorer med AMD för CAD, alla andra skrek HP stationer med Intel/Nvidia för 2~3 gånger högre kostnad.
En HP är redan pensionerad och övriga är utökade med mer minne och kraftigare grafikkort, medan AMD maskinerna fortfarande är orörda.
Intressant är att dom även är snabbast i dom flesta situationer och den som blev pensionerad var uppriktigt riktigt långsam, något som personen som körde på den aldrig sa något om då han förespråkade Intel/Nvidia

Vilka jäkla idioter.

Av GilbertG
Skrivet av Bakteria:

OSX har fler akilleshälar än deras drivrutiner. Filsystemet tex. som enbart kan jobba med en fil i taget.

Utveckla gärna! Detta har jag inte hört om tidigare.

Skrivet av star-affinity:

*** raderat ***

Jag sitter med en 6-kärning Mac Pro från 2010 med ett GTX 970. Den presterar rätt bra i spel (både i OS X och i Windows). Men Apple erbjuder inte längre någon dator som kan använda PCI-E-grafikkort. Det är trist tycker jag. Får hoppas det kommer någon lösning, som exempelvis grafikkort via Thunderbolt 3. Men det kan också vara så att Apple inte bryr sig om detta. Samtidigt har de genom att släppa sitt Metal-API även för OS X (endast iOS tidigare) visat att de inte är helt ointresserade av spel och 3D-grafik på sina datorer. De har t.o.m. en snubbe anställd som jobbar som ”Graphics and Games Technologies Evangelist". :-|

Men grafikhårdvaran som Apple erbjuder i sina maskiner i dagsläget ligger absolut i lä jämfört med vad som finns på annat håll. Inget snack om det.

Finner det både märkligt och lustigt att Apple först nu bryr sig om spel. Spel på Mac har efterfrågats i nämnvärd mån i ett decennium, och det är verkligen märkligt att de aldrig implementerade fullt stöd för OpenGL innan Iphone tog all uppmärksamhet. De hade liksom bara behövt göra det, så hade andra tappra aktörer fått lite större arbetsyta och fixat resten. Kändes verkligen som att Apple aktivt inte ville ha den kundgruppen.

Nu, efter alla dessa år, har man plötsligt bytt fot. Det känns verkligen som att man gör det i brist på andra nya idéer. Man har sett att det faktiskt ger lite cash, och att det är ett försäljningsargument. Wow. Men såklart ska man göra det the Apple way och köra med ett eget API istället för att hoppa på det alldeles nyframtagna Vulkan. Suck. Stort jävla suck. Istället för att samla krafterna med andra mot MS speldominans ska man alltså jobba var för sig och därmed sumpa alla chanser till att bli en likvärdig konkurrent.

Av GilbertG
Skrivet av Yoshman:

Hur har du kommit till den slutsatsen? Jämför hur Kepler står sig mot Maxwell i äldre spel, där ser man än idag ungefär samma relativa prestanda som vid lansering av Maxwell. Problemet för Kepler är att spelen gått mot tekniker som passar den mikroarkitekturer väldigt illa, finns väldigt lite Nvidia kan göra i drivers för att fixa detta.

Titta också på Ashes of the Singularity, ett spel som olikt i princip alla andra spel är extremt begränsad av shader-kapacitet i inställningar över "high". Där presterar t.ex. 780Ti bättre än 970, vilket är förväntat då shader-kapaciteten är högre i 780Ti. Varför "vinner" då Kepler om Nvidia medvetet gimpat mikroarkitekturen i nya drivers?

Majoriteten av alla dagens spel är däremot begränsade av saker där Maxwell har betydligt bättre kapacitet än Kepler, så idag är 970 är i princip alltid snabbare än 780Ti och även det borde vara förväntat utfall. Äldre spel hade andra flaskhalsar.

Nu tror jag du missförstod mig. Jag menar att äldre grafikkort med nyare drivrutiner som kommit efter att en ny grafikkortserie släppts presterar sämre i de spel som var akutella för de äldre grafikkorten. Med andra ord planerat åldrande.

Tror det bl a sägs här:

Skrivet av Thomaseron:

Ett intressant klipp i ämnet, för den som pallar med skotska.
https://www.youtube.com/watch?v=O7fA_JC_R5s

Tillägg: nej, det var kanske inte där jag såg det. Eller så blandar jag ihop det. Men han pratade iaf om planerat åldrande i den videon.

Av GilbertG
Skrivet av the squonk:

Om AMD släpper en åttakärnig Zen med SMT alltså 16 trådar och för under 5000Kr lär den sälja även om den inte är bättre än Haswell i IPC. Motsvarande Intel kostar 10k så halva priset lär definitivt duga, blir den dessutom energisnål dvs under 100W TDP vid 4GHz och det kommer fina moderkort så .... blir det jobbigt för Intel

Jag tror att det är precis vad AMD siktar på.

Skrivet av jesusbarnet:

Du det låter ju jätte rimligt att dom ska prestera nästan lika bra och kosta hälften så mycket speciellt när Samsungs 14 nm är betydligt större än Intels 14nm
Hur skulle det kunna generera vinst?

Intel har enorma vinstmarginaler, så det finns gott om utrymme till att prispressa.

Skrivet av jonkul:

Jag hoppas också innerligt på konkurrens och en comeback för AMD, men till skillnad från alla andra här har jag inte förträngt hur omöjligt det är att få en AMD-plattform stabil utan spontana blåskärmar...

Aldrig varit med om blåskärm pga hårdvara annat än när jag lekte med vattenkylning och fick vatten på grafikkortet för 11 år sedan.

Av GilbertG
Skrivet av Kote:

Mycket bra val! Välkommen till klubben
Jag väntar ivrigt på att deras kickstarter ska dra igång, chassit ser onekligen bra ut och jag kommer utan tvekan köpa det(antingen för att använda det till HTPC eller spelmaskin). Det enda problemet jag har är att processorkylningen är väldigt begränsad pga. maxhöjden på processorkylare som får plats i chassit ligger på 48mm.

Aj fan, det visste jag inte. Usch då. Då får varken Zalman 8900 eller Scythe big shuriken 2 plats :/ 12 millimeter saknas, men ser kanske dåligt ut på pappret

Av GilbertG
Skrivet av mejlkungen:

Nu är en beställning lagd på ett Ncase M1! 2000:- och eventuella tullavgifter på det, men det kan det få vara värt för ett grymt chassi... Tar ju sin lilla tid att få levererat, så förhoppningsvis hinner det komma mer info kring Polaris och Pascal inför gpu-beslut.

Har ni några tips på andra komponenter man kan köpa I förväg (när det är bra pris) utan risk att de blir utdaterade? Fläktar känns som det borde vara säkra köp, men hur är det med t.ex. processor, Ssd och minne? Bygget blir nog inte av förrän Q4/Q1.

Skickades från m.sweclockers.com

Du har inte förhastat dig lite?* Låt mig presentera det minsta mITX-chassit som någonsin designats:

https://www.dan-cases.com/img/a4sfx/background2.jpg

https://www.dan-cases.com/dana4.php Det är dock inte till försäljning ännu, men sist jag hörde något sades det att det skulle börja säljas i mars, så det kanske kan vara värt att vänta på. Nästa omgång av Ncase M1 dröjer ändå till maj. Dock finns det inte plats till varken vattenkylning eller optisk läsare i A4.

Helt allmänt är det helt klart värt att vänta. AMD:s nya grafikkortserie kommer framåt sommaren, och Nvidias nya ska komma mot hösten. Pga skifte av både tillverkningsteknik och krympning av tillverkning väntas detta generationsskifte bli det största på 5 år. Min subjektiva uppfattning av det som kommit ut är att AMD verkar satsa på grafikprestanda, medan Nvidia riktar in sig mer på beräkningar och att bli partnertillverkare, t ex hos Tesla. AMD har visat upp en Polaris-krets som presterat i klass med GTX 970 men dragit hälften så mycket ström. Nvidia har å sin sida knappt sagt något alls om sin Pascal.

Senare under hösten kommer första processorn ur AMD:s nya arkitektur Zen. Det blir inget prestandamonster, men den kan mycket väl bli en väldigt kompetent processor, med en IPC nånstans motsvarande Sandy bridge-Haswell i upp till 8 fysiska kärnor med SMT/"HyperThreading" ovanpå det.

*Tillägg: såg inte förrän en stund senare att denna tråd är nästan en månad gammal.

Av GilbertG
Skrivet av Nästrimmarmannen:

@Insio:

Börjar mer och mer luta mot amd för min del också när det ska bli uppgradering nästa gång. Vet inte om det är min inbillning men det känns som att nvidias kort åldras snabbare än amds om man jämför med prestandatester. Å andra sidan gillar jag nvidias 3d vision... hmm...

Det är inte inbilling. Nvidia gimpar prestanda på äldre kort i nyare drivrutiner.

Skrivet av Mogwaii:

Kul för amd, det behövs.

Fast får dom inte ordning på sina högre temp än nvidia och sämre oc möjligheter än nvidia så kommer iaf inte jag byta till amd.

Fury är en ok krets synd att dom överklockar dåligt om man gämför hur nvidia 980 korten kan klockas.

Oavsett min smak så är konkurrens bra för konsumenter.

Ursäkta ev stavfel skriver på min iphone

Det är främst för att GCN är en fet krets anpassad mer för beräkningar, medan Nvidias är en slimmad krets anpassad för DX11. Tydligen var det en del som tydde på att något DX12-liknande var på gång till Windows 8, och då kom GCN och en liknande bred/stor krets från Nvidia. Men inget DX12 blev det, och senare kretsar från Nvidia (håller inte reda på deras namn) bantades och anpassades hårt till DX11. Så det finns mycket outnyttjade resurser i AMD:s GCN. Allt enligt ett långt utlägg från Yoshman nyligen som jag inte har tid att leta upp just nu.

Av GilbertG
Skrivet av Yoshman:

Inte sant, iGPU i Skylake har feature level 12.1 (vilket även Maxwell gen 2 har) samt dessa feature med högsta kapacitet (Tier 3, GCN har Tier 3 för "resource binding", Maxwell gen 2 har Tier 3 för "tiled resources"). Huruvida det spelar någon praktiskt roll för de med Skylake iGPU är en annan fråga

Hade inga som helst tvivel att GCN skulle vinna mer på DX12 än Maxwell, enda frågan är exakt hur mycket mer den kommer vinna i genomsnitt. Inte heller något konstigt att 380 kommer nära 970 och 390X kommer nära 980ti i en DX12 titel som är begränsad av shader-kapacitet, det ska bli så om inte AMD överdriver kapacitet i GCN eller Nvidia mörkar faktiskt kapacitet i sina kretsar (vilket får ses som uteslutet).

GCN är en väldigt bra design som lanserades vid helt fel tidpunkt. Har nämnt detta tidigare, men tycker många saker pekar på att något likt DX12 var planerat i samband med Win8-lanseringen. Skulle vara kul att se hur Fermi uppför sig i denna titel, för läser man whitepaper om de olika designerna så har Fermi saker som var meningslösa i DX11 men skulle gå att använda i DX12 (frågan är bara om dessa faktiskt används i DX12 drivarna, är trots allt en rätt gammal krets). Dessa saker togs bort i Kepler då de som sagt var meningslösa i DX11 och den ytan kunde användas bättre. Varför designade AMD GCN och varför hade Fermi dessa finesser om inte planen var att de skulle komma till användning runt Win8 lanseringen?

Innan GCN hade AMD i princip alltid en mer effektiv design än Nvidia (en mindre krets med färre transistorer för att nå en viss spelprestanda), men Nvidia kompenserade det "brute-force" genom att designa större (och dyrare) kretsar. Med facit i hand hade det nog varit betydligt bättre om VLIW-designen (som är effektiv för grafik men mindre bra för GPGPU jämfört med GCN, GPGPU står än idag och stampar) används även för 28 nm. I.o.f.s. alltid enklare att säga vad man borde har gjort...

Hårklyverier, men skulle inte säga att DX11 är "seriellt". Alla dagens GPUer är massiva parallella system, DX11 har överhuvudtaget inget problem att använda detta. Däremot är DX11 ett "sekventiellt" API, man kan bara hantera en sekventiell ström av instruktioner medan DX12 gör gör det möjligt att ha flera flera sekventiella strömmar av instruktioner. Jämförelsen med Hyperthreading är väldigt nära till hands här, även i att förklara varför Maxwell resp. GCN ger de resultat man ser.

DX11 är som en CPU med en tråd per CPU-kärna, den kan köra en sekvens av instruktioner. DX12 lägger till HT (SMT), är nu möjligt att köra flera strömmar genom varje CPU-kärna. Maxwell är som t.ex. Jaguar eller Silvermont, visst skulle man kunna lägga till SMT på dessa CPUer men enda resultatet skulle vara att man nu kör två instruktionsströmmar med halva hastigheten då dessa designer kan redan fylla sina beräkningsenheter men en instruktionsström.

GCN är som dagens "Core" eller som "gamla" Atom (Bonnell), båda dessa har (av helt olika skäl) svårt att fylla kapacitet av sina beräkningsenheter med en instruktionsström så lägger man till flera trådar per fysisk kärna kommer prestanda per CPU-tråd bli signifikant högre än halva hastigheten, d.v.s. totalt utfört arbete genom varje kärna ökar med HT. OBS: jämförelsen med HT här är bara en illustration, rent tekniskt är SMT och vad DX12/Vulkan gör väldigt olika.

Givet resultatet skulle jag också säga att Maxwell definitivt ser ut att stödja "async compute", men då den redan kan fylla kapacitet av sina beräkningsenheter så är förväntat resultat att total mängd utfört arbete blir ungefär detsamma även om man kör flera sekventiella strömmar. Att det blir något lägre kan förklaras i att det man måste hålla en del tillstånd per instruktionssekvens, något som har en låg men icke noll kostnad. Vinner man då inget i totalt beräkningskraft blir det vad vi ser nu. Detta är naturligtvis spekulation, vet inte om "async compute" stödet är färdig eller ej men känns ändå rimligt givet DX11 konstra DX12 resultatet för Maxwell/Kepler.

Oerhört intressant utläggning!

Skrivet av Ignostic:

Det finns ett riktigt genomtänkt matx chassi som är på gång. http://www.kimeraindustries.com/cerberus/#cerberus-hero
Klart mindre än ex. Prodigy M och väldigt mycket bättre planerat.
Tyvärr dröjer det nog lite längre än jag vill, indiegogo kampanjen börjar 1a mars

Riktigt najs låda! Äntligen ett litet mATX-chassi också! Ser ut som Dan A4. Att det ska till crowdfunding för att det ska komma ordentliga och utrymmeseffektiva chassin.

Skrivet av Ratatosk:

Oxide som kodar AoS vet inte heller riktigt varför.
http://www.overclock.net/t/1590939/wccf-hitman-to-feature-bes...
edit Fel länk.

"This is beyond our knowledge base". Tungt.

Skrivet av Ratatosk:

Spelet planeras släppas nästa månad, så tidig är inte betan.

Men delvis håller jag med, för det första tycker jag inte att spelet presterar speciellt dåligt för Nvidia, det är ju ruskigt mycket som händer på skärmen och även det gröna laget hänger med bra, spelet fungerar också bra även i DX11 där.

Grejan är väl helt enkelt att DX11 verkar passa Nvidia bättre än det gör för AMD, för DX12 är det tvärtom, inget magiskt det är helt enkelt så det är.

Om man vänder på steken kan man konstatera att AMD tappar oerhört över att köra på DX11, det gör inte Nvidia.
Nästan alla nyare spel är DX11 eller äldre, Nvidias kort kommer att hänga med länge än.

Vad har Oxide gjort med sin planering? För 2 månader sedan skulle det släppas början av 2017, möjligen slutet på 2016. Sen blev det plötsligt i mitten av 2016, och nu är det 22 mars?

Av GilbertG

@Erik_T
Där ser man.

Av GilbertG
Skrivet av str8forthakill:

Gillar Nvidias PR satsning, inget patetiskt "kolla låg strömförbrukning! Liten krets!" som från AMD. Nvidia slår på trumman för prestanda.

Har du rökt eller är jag blind? För jag har inte sett mycket till PR för Pascal. Faktum är att jag har knappt sett något om Pascal alls från Nvidia.

Av GilbertG
Skrivet av wafflejam:

@Neutrum00: Tack!
Jag använder Astro A40 med mixamp hemma och då frågan är hur mycket hjälper modekort med ljuded om jag använder mixamp med optisk kabel?

@gaaka: Jag har svårt för amd nu och vill satsa på nvidia fast det kostar mer.
Och att jag har valt i7 är för framtidens spel som kräver ha i7

Tack så mycket för er tid!

Vad är det som är svårt med AMD för dig?

Ska du köpa en ny dator är det bäst att du köper ett nytt nätaggregat också. Det är förbrukningsvara trots allt, ungefär som med hårddiskar. De kan hålla länge, men till sist går de onekligen sönder.

Av GilbertG
Skrivet av Triton242:

Nu förstår jag inte riktigt. Bara för att man är "insatt" skall man inte använda deras stockkylare?
Varför?
Det är helt riktigt att de är mycket sämre på att kyla och hålla ner ljudnivån än många eftermarknadskylare. Dock måste man tänka på att i ett helt vanligt standard system där det inte skall klockas eller ljudet inte kritiskt fungerar dessa helt okey.
De hanterar de TDP värden som processorn ligger på helt enkelt. Dessa system är också de garanterat vanligaste.
Att sluta leverera dessa kylare skulle iofsig säkert sänka priset på en CPU några kronor, men det skulle aldrig sjunka så mycket att en eftermarknadskylare av samma kaliber eller bättre skulle få plats i prissänkningen. Det skulle med andra ord resultera i en dyrare produkt för majoriteten av användarna. Måste alltså vara bättre att skicka med dem.
Sedan levererar Intel inte sin kylare till sina snabbare CPUer som är riktade till Sweclockers segmentet, så jag ser egentligen inte något problem.

AMD varianten är det ungefär samma scenario för, undantaget att den uppdaterade varianten faktiskt verkar prestera ganska bra, speciellt med tanke på att den följer med produkten!

Jag menar att det är lika dumt att sälja en processor tillsammans med en CPU som det är/var att sälja mobiltelefoner tillsammans med en laddare. Det blir ett berg av fullt fungerande men oanvända produkter då nya socklar kan kräva nya fästen, samt att många redan från början bestämt sig för att använda en annan kylare.

Dessutom blir fraktpriset för slutkund väsentligt mycket högre för slutkunden, vilket känns rätt surt.

Skrivet av Gix:

Finns redan. Köp "Tray"-versionen istället för "Box". Gäller både AMD och Intel.

Finns inte det bara för vissa modeller?

Av GilbertG

Nytt utlimat moderkort på gång?

http://www.ebay.de/itm/GIGABYTE-GA-MA770-UD3-REV-2-1-Sockel-A...

http://i.ebayimg.com/t/GIGABYTE-GA-MA770-UD3-REV-2-1-Sockel-AM2-...

Jag tycker detta är det bästa jag har sett. Jag har omvärderat vissa saker, och jag känner en större acceptens för att nöja mig med en header för serieport istället för en riktigt kontakt på moderkortet mot baksidan. Viktigare är att komponenterna är av bra kvalitet.

Vad som utmärker detta kort som extra bra för min del är att sockeln sitter så långt upp och så långt till vänster som jag har sett på ett AM2(+)-moderkort. Detta är viktigt för mig, då mitt chassi har ett galler på sidan för intag av luft till processor med en tratt invändigt som ska leda luft rakt dit. Problemet är att denna öppning tycks vara designad för i första hand P4-moderkort, och det tycks som att designriktlinjerna för moderkort med den sockeln föreskriver att kylflänsfästets kant ska sitta precis i linje med moderkortets överkant, och mitten ska vara högst 12cm från vänsterkanten. För AM2 och andra socklar verkar designriktlinjerna vara mer fria, och processorsockelytan sitter i regel en liten bit från överkanten och inte sällan en lite bit till vänster. Detta gör att tratten i chassit missar en stor del av processorkylaren.

Av denna anledning är jag inte så intresserad av Crossfire-kort, då nordbryggan tenderar att hamna där CPU-strömkontakten är nu, och lite annat ovanför CPU:n, vilket tvingar sockeln neråt och högerut och landar ungefär som på mitt Abit AV8, vilket inte är bra.

Detta kort har dessutom en 8-pin CPU-strömkontakt, något som borde båda gott för överklockning av en 125W-processor.

Jag undrar dock en sak. Det finns uppenbarligen plats för för kylfläns på MOSFET-strömregulatorerna till processorn. Där är t.o.m. hål i moderkortet och en skiss för placering av sådan. Gigabyte rekommenderar dessutom att man placerar en kylfläns där om man ska överklocka starkt. Jag har även hört från några med liknande kort att de har smält efter en tid.
Går det att få tag på sådan kylfläns, eller får man improvisera ihop något?

Och så slutligen: priset är väldigt högt för kortet tycker jag. Begagnade moderkort är generellt dyra i utlandet har jag förstått. Vad ska jag ge för prisförslag? Jag tycker mig se en slagskada på kylaren på nordbryggan. Hur fanken lyckas man med det? Soklart prisavdrag för bara det, men tysken lär inte ge sig.

---

Skrivet av ostgösta:

kul tråd
har själv ett gammalt 1950x om det kanske skulle vara intressant till en x fire lösning.. hade varit kul och se

edit* såg att det var ett x1950 pro jag hade :/
fast kanske fungerar ändå?

Vad jag har förstått så ska det fungerar med samma "famlij", vilket jag tolkar som att åtminstone alla kort som heter X1950-något ska fungera tillsammans.

Skrivet av ArcticFire:

Nu blev jag intresserad att göra min stationära dator till en retrodator.

Specs:
ASUS A8N-E
AMD Athlon 64 3500+ 2,2 GHz (Venice)
Standardkylare
2x512MB Kingston DDR + 2x1GB Kingston DDR
Club3D Geforce 9800GT 1GB Green Edition
Seagate 250GB
Xilence 500W
Antec SLK3800B
LG DVD-brännare
Windows XP Home Edition SP3

Grafikkortet är tyvärr lite nytt, det var ett 6600GT från början och nätaggregatet något 400W (jag vet inte hur, men dammet på fläkten tydde på att den inte hade snurrat på länge). Jag tyckte dock att spel hackade till och på den tiden visste jag inte att processorn kunde flaska så jag antog det självklara och önskade ett nytt grafikkort till julen. Gav en boost i vissa spel åtminstone.

För att göra den till en vettig dator att spela gamla spel på skulle jag tyvärr behöva hitta en Athlon 64 X2 4800+ (Toledo) eller en FX-60 då jag har 939. Tydligen ska Opteron 180 och 185 fungera också. Även 165, 170 och 175 men då får jag inte ökad enkeltrådsprestanda, men går ju att överklocka.
Finns faktiskt X2 4800+ 939 och Opteron 180 till vettiga priser, 30-50 euro inkl. frakt. 185 och FX-60 däremot...
Sedan är det väl bara att hitta någon kylare.

Do it! Om du maxar 939 så maxar jag AM2 (utan plus). Så kan vi kanske jämföra lite.

Skrivet av Marquzz:

@Gibbe
Här blev det aktivitet, vad roligt!
Hah, när jag började med det här projektet ville jag bara att allt skulle vara klart med en gång så jag kunde sätta igång och spela. Men allteftersom delarna dröjde blev det rätt kul att leva sig tillbaks lite i den tiden och gräva efter den "perfekta" sammansättningen. Det är väl det som gör oss till entusiaster

Tack för att du delar dina tankar! Kul att du är med på tänket

Athlon 6400+ är bättre än de flesta Core 2 duo E6000-processorer, och med upplåst multipler borde den vara enklare att skrämma upp. Å andra sidan är TDP:n på höga 125W från början, så den kanske slår i taket rätt fort utan monsterkylning.

Athlon 6000+ motsvarar E6600 i prestanda, så 6400+ torde vara något snabbare, men inte mycket. Ska man vara krass så släpptes dock 6400+ hösten 2007 och gick upp mot E6850 vilket var en processor som var en hel del snabbare, och som dessutom klockade betydligt bättre än 6400+ som redan låg ganska nära sin max klock för arkitekturen. Nu är ju all denna diskussion mest hypotetisk då du redan har en 6400+ och det är knappast värt att byta

X1950 XTX är jag lite fäst vid. Den passar bäst in i mitt bygge, ger mest retrokänsla. HD-serien var lite av ett antiklimax, 4000 är snudd på modernt, likaså Nvidias 8000-serie enligt mig. X1950 XTX har dessutom VIVO, mig veterligen det kraftigaste kortet som har det. Det ger retropoäng, men är också något jag vill kunna använda faktiskt. Och så har den tippel-X Minns fortfarande när den kom, namnet var lite av en parodi på sig självt.

Håller med dig här, viktigast är ändå känslan när man bygger retro-datorer och komponenterna ska betyda något för en.

Spelen kring 2011 ser jag mer som att de ska vara spelbara. Rent konkret vill jag typ maxa Borderlands och Singularity, vilket jag borde kunna göra med dessa komponenter vad jag förstått. Tomb raider 2013 får gärna se en aning snyggare ut än på PS3, men jag blir dock nöjd om jag får samma grafiska kvalitet som på PS3 men slipper screen tearing och allt för stora FPS-dykningar. Som du anar har jag harvat runt en hel del i konsolträsket, så 30FPS är inget som skrämmer mig, bara det är stabilt. Allt över är premium för mig Min plan är sedan att ett framtida bygge efter releasen av Zen och Polaris ska ta hand om den tidsperioden (så har jag glädjen att spela om spelen jag inte kan maxa, hehu) och allt annat fram till idag och en bit in i framtiden.

Det med grafikkortet till Win98 visste jag inte. Är det det senaste kortet som fungerar på Windows 98? Tack för tipset! Jag har iofs redan en Win98-dator, men den är egentligen inte så bra (scrolla ner till det andra stora textavsnittet).

Ja, senast officiella stödet har Intels 865/875 chipset och Geforce 6800 Ultra, men 965 chipset och Geforce 7xxx fungerar också, jag har provat själv. På AMD-sidan är det värre, i alla fall på grafikkortfronten där x850 var det senaste med Win98-drivers, och de var inte särskilt bra.

Om det blir ett Crossfire-moderkort ska jag definitivt leka med det någon gång

Ja, Asus P5B har crossfire-stöd och stöder processorer långt upp i hierarkin, kör t.ex. en E8500 i min.

Jag har redan en Windows 98-maskin, men den är egentligen inte så bra (scrolla ner till det andra stora textavsnittet). Den har varken ISA eller AGP heller.

Maskinen som jag nämnt tidigare med 965-chipset, C2D och Geforce 7xxx är ju knappast en regelrätt Win98-retro maskin, utan snarare ett experiment att maxa ut Win98 helt enkelt. Skulle jag bygga en ren Win98-retro maskin skulle det nog bli runt Socket A eller Socket 370 med typ GF4 eller Radeon 9x00.

Jag har funderat på att någon gång bygga ihop en maxad slot A-dator och låtsas som att året är 2000 och få det jag aldrig fick då. Det går ju dessutom att använda som pfSense och lite annat smått. Min IBM Aptiva är helt enkelt precis under strecket för vad som är dugligt till något alls idag.

PM:a mig om du vill bygga en, jag har en Slot A-maskin över med passande grafikkort. Visserligen endast med en Athlon 700, men ändå.

Ja, det kändes så himla surt att mina polare med en Core 2 duo och 8800GTS knäckte mig, eller snarare att mitt inte höll för det det var tänkt. Det var ju Athlon 64 X2 goddamit, och absoluta top of the line X-kort! Det hade varit ett nederlag att gå över till "den mörka sidan", jag vill ta revansch för det där

Skrivet av lanbonden:

Tror fortfarande detta är det bästa exemplet på hur man inte ska packa som jag råkat ut för även om det dykt upp par till sen dess som nästan nått samma klass. En willys papperspåse och massa gladpack, men moderkortet fungerade utan problem trots att jag var något skeptisk när jag såg det hela.
http://www.sweclockers.com/forum/trad/1327805-guide-till-hur-...

http://i.solidfiles.net/0ccaa5ef7d.jpg
http://i.solidfiles.net/f4742c8709.jpg

Precis så var grafikkortet packat Det var förvisso bubbelplast istället för vanlig gladpack, men det hjälper ju inte elektroniken...
Har blivit lite förseningar för mig, men jag ska testa grafikkortet denna vecka.

Av GilbertG

Inget nytt på referenskylarfronten alltså.

Skrivet av THB:

Finns egentligen ingen anledning idag för varken Intel eller AMD att skicka med en "referenskylare" till någon av sina CPU'er,

Det vore betydligt billigare för dom att skippa den helt och låta de som bygger köpa valfri kylare istället då de flesta referenskylare ändå hamnar i garderoben.

Det skulle även sänka priset mot slutkund med kanske 50-100:-

Instämmer. För att inte tala om allt material som bara blir waste. Måste vara ofantliga mängder.

Jag tänker att det finns oinsatta människor som inte vet att det krävs en särskild kylfläns med fläkt för att processorn ska fungera och inte gå sönder. Men om man nu är så initierad att man bygger ihop sin egen dator bör man rimligtvis veta detta. För undantagsfallen borde en varningstext på kartongen samt en inkluderad stor lapp invändigt vara tillräckligt.

Skrivet av Triton242:

Svårt att se varför man inte skall skicka med cpu kylare annat än möjligen minskad miljöpåverkan i form av paketstorlek, vikt samt materialåtgång kylaren tar.
Dessa kylare kanske inte används i massor bland Swecs användare men vi är o andra sidan en plutt i havet mot alla andra användare.
Högprestanda segmentet ingår de inte då Intel troligen anser att dessa kunder ofta har andra och mer specifika krav.

Jag håller inte med. Är man så insatt att man bygger sin egen dator är man inte långt ifrån Sweclockers-nivå. Alla andra människor köper ett färdigt bygge, även om det är butiken som säljer datorn som satt ihop den och inte Dell eller HP.

Av GilbertG

Här blev det aktivitet, vad roligt!

Skrivet av saturday_sun:

Visst är det kul att jaga grejer? Har precis färdigställt en 486:a. Hade tre moderkort från början men bara ett som jag fått att funka med minnena jag har. Chassit och kontrollerkortet hade jag kvar från min egen 486:a som jag trodde hade blivit skrot.
Kortet som funkar har PCI-platser, men fixar varken PnP eller hårddiskar över 504 MB. Har lärt mig oerhört mycket krångel de senaste dagarna... Ljudkortet fick jag att funka tack vare att nån galning skrivit ett specialprogram för ickepnp-kort. Man kan bli helt tokig på annat, men det här är oerhört beroendeframkallande.

Hah, när jag började med det här projektet ville jag bara att allt skulle vara klart med en gång så jag kunde sätta igång och spela. Men allteftersom delarna dröjde blev det rätt kul att leva sig tillbaks lite i den tiden och gräva efter den "perfekta" sammansättningen. Det är väl det som gör oss till entusiaster

Skrivet av Marquzz:

Älskar att bygga ihop tidstypiska maskiner och jag förstår verkligen din önskan att bygga ihop maskiner som var ens drömmaskin på den tiden de var svindyra och man inte hade råd.

Skulle jag bygga en Win XP "retro"-maskin skulle det nog bli en Core2-baserad historia med ett eller kanske två GTX 285. Ska du spela spel från 2011 behöver du nog kanske t.o.m. sträcka dig till ett Geforce GTX 4xx / 5xx.

Men X1950XTX passar ju kanske mer in i din ursprungliga tanke om en maskin från 2006. Jag skulle nog ändå hålla mig till socket 775 och bygga runt en Core 2 E6x00 (eller en X6800/QX6700) som släpptes 2006 och var rätt överlägsen allt som AMD hade vid denna tidpunkt. Till det skulle jag ta ett Asus P5B / P5W (Deluxe) och 1-2GB 1066 DDR2.

Nu har ju du redan köpt in ett X1950, MEN, jag vill lägga in en faktor som du ändå kanske vill ta med och det är att om du använder ett Geforce 7x00 GT/GTX med max 256MB så kan du dual-boota ovan maskin med Windows 98. Det kan vara värt att ta i beaktande om du någon gång vill ha en grym Windows 98-maskin också

Om du ändå kör på det X1950XTX som du har rekommenderar jag att hålla utkik efter ett X1950 master card för lite Crossfire-lek

Lycka till med byggandet!

Tack för att du delar dina tankar! Kul att du är med på tänket

Athlon 6400+ är bättre än de flesta Core 2 duo E6000-processorer, och med upplåst multipler borde den vara enklare att skrämma upp. Å andra sidan är TDP:n på höga 125W från början, så den kanske slår i taket rätt fort utan monsterkylning.

X1950 XTX är jag lite fäst vid. Den passar bäst in i mitt bygge, ger mest retrokänsla. HD-serien var lite av ett antiklimax, 4000 är snudd på modernt, likaså Nvidias 8000-serie enligt mig. X1950 XTX har dessutom VIVO, mig veterligen det kraftigaste kortet som har det. Det ger retropoäng, men är också något jag vill kunna använda faktiskt. Och så har den tippel-X Minns fortfarande när den kom, namnet var lite av en parodi på sig självt.

Spelen kring 2011 ser jag mer som att de ska vara spelbara. Rent konkret vill jag typ maxa Borderlands och Singularity, vilket jag borde kunna göra med dessa komponenter vad jag förstått. Tomb raider 2013 får gärna se en aning snyggare ut än på PS3, men jag blir dock nöjd om jag får samma grafiska kvalitet som på PS3 men slipper screen tearing och allt för stora FPS-dykningar. Som du anar har jag harvat runt en hel del i konsolträsket, så 30FPS är inget som skrämmer mig, bara det är stabilt. Allt över är premium för mig Min plan är sedan att ett framtida bygge efter releasen av Zen och Polaris ska ta hand om den tidsperioden (så har jag glädjen att spela om spelen jag inte kan maxa, hehu) och allt annat fram till idag och en bit in i framtiden.

Det med grafikkortet till Win98 visste jag inte. Är det det senaste kortet som fungerar på Windows 98? Tack för tipset! Jag har iofs redan en Win98-dator, men den är egentligen inte så bra (scrolla ner till det andra stora textavsnittet).

Om det blir ett Crossfire-moderkort ska jag definitivt leka med det någon gång

Skrivet av ThomasLidstrom:

Hejsan Gibbe,
En kommentar till hur folk hanterar moderkort.
Jag vann ett Asus P5B moderkort på Tradera för några år sedan.
Fick det hemskickat i ett stort vaderat kuvert.
Ingen antistatpåse, bara kortet rakt ner i kuvertet.
Antagligen hade kuveret misshandlats lite vid hanteringen för det var trasigt, en stor reva.
Jag fick böja tillbaka några kondingar som åkt på en och annan smäll.
Vid nogrannare avsyning visade det sig att en konding saknades.
Så....

Men...om möjligt, åk hem till försäljaren.
Det är antagligen inte döden för moderkortet att det legat på tyg.
Men ta reda på hur "försiktig" han/hon är vid hantering, inte smart att lyfta ett moderkort genom att nypa fast en kondingen eller två...

Precis, jag har märkt att många inte är så varsamma med finelektronik

Skrivet av Provetector:

Har lite skrot till 939 liggandes bl.a en fin Zalman kylare, sli modekort 2gb ram mm. Grym plattform men ruskigt dåligt utbud på bra CpUer. Maskinen har i stället gått som värd för GPU folding.

Socket 775 känns som något fint att bygga på om några år men när det till och med finns med DDR3 minnen så dröjjer det ett tag?

Hehe AM2 redan retro? min gamla rigg gick precis i pension. K9N neo V3 med AMD 6000+ @3,2Ghz 4Gb Corsair DDR2 ram @960Mhz. Legendariska Terminaltake 120 ulltra kylaren. Började spela MWO och det visade sig så CPU tungt att det blev spiken i kistan och nytt bygge. För övrigt så har jag samma låda som dig till nya datorn. (I sign)

Skrot som i att det bara samlar damm och gärna bortskänkes, eller bara får stå och tugga för sig själv?

Jag drar på definitionen med AM2, men åtminstone Athlon 64 X2 anser jag vara retro. Najs att du har samma chassi

Skrivet av kaput:

Instämmer. Socket 775 täcker ett förhållandevis väldigt brett spann processorer, allt från de senare Netburstpropparna till Core 2 Quad, dvs i princip får man med hela XP-eran och lite därtill. Tyvärr är det väl också så att Intels chipset faktiskt är problemfriast och det man vill ha till en retroburk, ibland kan chipset från Via, SiS, etc strula till synes helt utan orsak. Har en C2D E7500 i ett Asus P5B Deluxe som andradator nu, som i sinom tid, när det börjar bli för mkt meck med att få igång tidiga DX-spel på en modern dator, kommer bli designerad XP-burk.

Ska man köra W98 ser man såklart till att kunna köra de sista DOS-spelen också, och då blir en ISA-plats för ljudkortet nödvändig. Vill man maximera prestanda kör man en KT133A/Athlon XP-burk (2600+ är snabbaste som finns med 133MHz FSB, hänger lätt på en medelklass P4), eller om man prioriterar kompatibilitet, en 440BX/PIII-maskin. Är man beredd att lägga en del pengar på moderkortet och/eller klabba med slotkets kan man skrämma helt okej prestanda ur en sådan också.

Med dessa två setuper och nån nice Core i5/i7-maskin har man täckning för allt man kan tänkas vilja spela från de senaste 20 åren i alla fall.

Fast samma sak kan ju egentligen sägas om AM2 också, framför allt AM2+. Gränserna är ju lite flytande mellan alla de där. Där kan man köra allt från enkelkärniga Athlon 64 i mellanstadiet förbi Phenom och fram till Phenom II. Just nu lutar det åt ett AM2+-moderkort Gigabyte, då dessa kom med solida kondensatorer, de första vad jag vet, och då lämnar jag dessutom fältet öppet för att göra den inte så retro utifall ekonomin inte tillåter en ny dator på ett bra tag.

Jag har redan en Windows 98-maskin, men den är egentligen inte så bra (scrolla ner till det andra stora textavsnittet). Den har varken ISA eller AGP heller.

Jag har funderat på att någon gång bygga ihop en maxad slot A-dator och låtsas som att året är 2000 och få det jag aldrig fick då. Det går ju dessutom att använda som pfSense och lite annat smått. Min IBM Aptiva är helt enkelt precis under strecket för vad som är dugligt till något alls idag.

Skrivet av nikitalord:

Gibbe@ "Tack för erbjudandet, ska ha det i åtanke ifall mitt kort inte funkar! Dock saknar 3850 VIVO, så jag tar klart hellre 1950 XTX då de är lika bra "

Såg att du trodde 1950 och 3850 var likvärdiga.
Har du lite vassare cpu så den inte flaskar så kommer du märka skillnad mellan 1950 korten och 3850. 3850 ger väl ca 30 % mer och håller sig svalare sen efter en tid kom även ati catalysator med en upplåsning av dessa som överklockade dem rejält mer än vad någon passande cpu klarade.

http://www.tomshardware.com/reviews/ati-agp-3850-agp,1939-4.h...
http://www.theinquirer.net/inquirer/review/1042646/pentium-sa...

någon riktigt clockvänlig p4 478 finns liggande som kommer från dotterns spelmaskin även asus mob kort finns samt div zahlman kylare, även några äldre chassin om du ska bygga fler datorer.

Jag tycker dessa ser väldigt lika ut http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=442&card2=546 Dessa är i sin tur inte särskilt långt ifrån 8800GTS heller.
VIVO är som sagt inget jag tummar på, det är ett absolut måste för mig. Jag kan ha ett annat en kort tid, men i slutändan får det bli ett 1950 XTX, för det är det bästa kortet jag hittat med VIVO. Dessutom ger det hela mer retropoäng

Av GilbertG

Om du verkligen vill ha ett ljudlöst nätagg: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1478083

Av GilbertG
Skrivet av martinot:

Halmgubbbe kan du vara Gibbe.

Du försöker påskina att det är Micrsoft som står för den onda övervakningen.

Vad jag vill upplysa om är att problemet är lika stort, eller tom bra mycket större, med andra företag som främst Google, men även Apple och Facebok.

Jag tycker inte att man skall acceptera det, men däremot att man inte heller skall vara naiv och tro att du inte är övervakad om du bara låter bli Microsofts produkter.

Stor skillnad.

Det är skillnad på att vara realist och blåögd naiv.

Så halmen kan du fortsätta att stoppa upp.

När halmen var genomskådad började det bli ad hominum.

Jag har inte påstått nånting alls om Microsoft gällande mitt ursprungliga inlägg, ej heller den jag citerade. Du påstår saker om mig som jag aldrig yppat, och sedan argumenterar mot det, ergo halmgubbe.

Det må mycket väl vara så som du påstår, men det rör inte mig något särskilt.

Gällande att acceptera övervakning är det ju precis vad man gör om man betraktar det som någon slags naturlag, något oföränderligt som hör till som man får lära sig leva med. Jag menar att om fler människor hade motsatt sig övervakning hade företagen böjt sig för kundtrycket och minskat dessa inslag.

Av GilbertG

Vad jag förstår av detta så har du 3st PCIe x16-fack. En av dem är svart och kör bara in x4-läge oavsett allt annat. De andra två är gråa, och används båda får du "bara" ut x8 på dem. x1-facken ska inte påverka nånting i de andra facken.

Så det blir inga problem med det du tänker göra.

Av GilbertG

Kommer detta spel någonsin bli färdigt? Hur långt har de kommit?

Skrivet av bl0m1:

Tack till alla som kollade in, riktigt kul att köra.
Detta får vi göra fler gånger, kanske blir lite UT helgen?

Det blir väl mer UT än bara denna helgen hoppas jag?

Av GilbertG
Skrivet av martinot:

Jo, men varför skiljer du då ut just Microsoft i din kommentar, om du håller med mig?

Till skillnad ifrån Microsoft som främst lever på perpetuell-licenser och prenumerationer (deras sökmotor, som jag just nu inte minns namnet på, är marginell) så är Googles intäkter till 98% ifrån reklam (oftast riktad sådan).

Nej, jag har aldrig sagt att man skall acceptera det. Var fick du det ifrån?

Jag säger bara att man är bra naiv om man enbart pekar ut Microsoft, eller sätter de främst gällande övervakning och insamling av uppgifter.

(Är nere i Alperna på skidresa och sitter på taskigt WiFi, som kommer och går, därav inläggen i batch, och inte samlat, eller ännu hellre kommenterat direkt. - sorry)

Vänta ett slag nu. Varken jag eller den jag ursprungligen citerade har specifikt nämnt något annat OS än Steam. Vänligen sluta med halmgubben.

Du har skrivit att man får acceptera övervakning här:

Skrivet av martinot:

Det är bara att inse; använder du kommersiella produkter och tjänster (och tom säkert insmugit på vissa ställen i vissa FOSS-sammanhang) så kommer att du att vara övervakad. Likaså om du använder produkter och tjänster som myndigheter sponsrar och har inflytande över.

Mycket tydligare än så blir det inte.