Inlägg

Inlägg som GilbertG har skrivit i forumet
Av GilbertG
Skrivet av Laxpudding:

"Samsung dödade SED". Nah...

Samsung gjorde nog bara vad varje företag med den sortens muskler alltid gör, säljer, tar marknadsandelar och lever vidare. SED dog på grund av patentstridigheter i kombination med finanskrisen. Finns läsning på Wikipedia för den intresserade.

Frågan är om SED-tekniken hade hållt hela vägen fram? Troligtvis hade det konkurrerat ut plasma men sedan tynat bort i takt med nuvarande utvecklingen mot 4K-paneler med hög ljusstyrka, större färgomfång och HDR.

Att Samsung inte tillverkar stora OLED-TV handlar om det som tagits upp tidigare att de får inte upp avkastningen på tillverkningen.

Tala om lösryckt mening... Den var lite längre än så, och ska utläsas "Samsung dödade skärmteknikutvecklingen". Och argumentet att företag är företag/boys will be boys är väl knappast en förmildrande omständighet.

Jag är mycket väl insatt i historien kring SED, jag länkade ju själv till Wikipedia-artikeln.

Varför tvivlar du på att SED hade fungerat i praktiken? Och varflr skulle just ljusstyrka och färgomfång vara begränsningar med tanke på att det är "CRT-baserat"?

Av GilbertG
Skrivet av Sveklockarn:

Vem använder optiska enheter idag, och till vad?

Det optiska mediet är ju så gott som stendött utanför sina nischer. Att inte ha en optisk läsare är en modern designfilosofi, precis som när diskettstationen avvecklades.

Musik och film säljer fortfarande stort på skivor till ditt och andra strömförespråkares förtret. Skivorna blir inte slitna heller av att användas och åldras inte om de är rätt tillverkade från början.

Jag har byggt upp en stor infrastruktur kring skivor med både säkerhetskopior och fullt uppdaterade program på skivor för att kunna leva ett internetlöst liv.

Till skillnad från disketter, som var hopplöst föråldrat "redan" under slutet av 90-talet, så är skivor högst gångbara än idag. Bara för att du inte använder det betyder det inte att ingen använder det.

Visst begriper jag att det är en designfilosofi som går ut på att ingenting ska vara inbyggt, allting ska finnas som externa tillbehör och adaptrar. Dyra förstås. Förståeligt på laptops som gärna får vara små, men att inte ens ha något alternativ på en stationär dator är helt efterblivet.

Av GilbertG
Skrivet av brezzer:

Köpte till slut ett Sapphire Nitro Tri-X R9 390 8GB och en Be Quiet Pure Rock kylare för klockning! Paketet kommer förhoppningsvis imorrn!
Blir intressant att se hur det funkar i min "lite föråldrade burk" I värsta fall kan ja lägga en slant på nytt moderkort och cpu...

Har dock en liten fråga,
Ja har en INTEL CORE I5 750 2.66GHZ processor, vad står 750 för?
Varför ja frågar är för att det står som minimum krav på just cause 3 att man ska ha Intel Core i5-2300 2.8GHz?
Är ja rökt där eller kommer klockningen påverka det hela positivt?

750 är en modellbeteckning.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_i5_microproc...

Jag är inte helt insatt i Intels processorer från de senaste åren, men enligt detta så ser det lite jobbigt ut: http://cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=772&cmp%5B%5D=7...
Du kan ju prova överlocka först.

Av GilbertG
Skrivet av fantomsmurfen:

Jag tror att du har fel. Jag tror att nVidia kommer att ha Pascal grafikkort i affärerna om drygt en månad. Det var redan en officiell nyhet om att nVidia slutat att leverera GTX 970/980/980 Ti.

Det tror verkligen inte jag. Nvidia hade knappt fungerande kisel i januari vad det verkade, och det dröjer i regel ett halvår från testkisel till färdig produkt, särskilt när det är ny nod och tillverkningsteknik.

Några kort med GDDR5X lär definitivt inte finnas lättillgängliga förrän i september, då tillverkning av det minnet inte går i massproduktion förrän till sommaren, och efter det dröjer det ytterligare 2 månader innan det finns grafikkort att köpa med GDDR5X.

Med tanke på hur väl Nvidia sålt denna generation finns det säkerligen stora lager. Men vi får väl se.

Skrivet av brezzer:

@GilbertG:

Jag är helt klart med på vad du menar, dock sitter jag med ett föråldrat moderkort så prylen är ju hur ett ännu nyare kort som pascal skulle halsa?
Men om man ändå tänker tanken att ja skulle vänta, va skulle du rekommendera för beg kort?
Vill kunna köra battlefield i 1080.

Har läst om och om igen, men jag blir inte riktigt klok på vad du vill ha sagt. Autocorrect som spökar?

Om du vill köra Battlefield 4 i 1,920 x 1,080 på maxinställningar får det bli ett GTX 970 eller ett Radeon 390. Och då röstar jag på 390 med 8GB VRAM för att det är mer framtidssäkert med tanke på DirectX12 och möjlighet till SLI. Men visst, hittar du ett 970 snorbilligt så för all del.

Av GilbertG
Skrivet av anon5930:

Fast du är ju lite inne på det själv i ditt inlägg. Hade vi vetat att Sony planerade snabbare modeller när vi gjorde våra köp hade vi nog hållit i pengarna. Nu har Sony fortfarande inte kommenterat något vad gäller ny PS4-modell vad jag sett men ryktena är rätt trovärdiga och många.

Sony har inte gjort något sådant tidigare. Revisioner av konsoller har ju gjorts, PS4 är inne på sin andra. Prestandaskillnaden blir, om ryktena stämmer stor. Lite riskabelt med tanke på att PS4 är en plattform som sålt konsoller på löften om att spel ska komma. Drygt två år in så har det varit dåligt med nya exklusiva spel, mest multiplattform och (HD) remakes från främst PS3.

Nintendo 64 hade förvisso utbyggbart minne men det gjordes på befintlig konsoll också. Antingen fick man med minnet när man köpte ett spel denna ingick med (Majoras Mask och Donkey Kong 64 hade utgåvor där den ingick minns jag) eller köpte den löst. Den kostade dessutom någon hundring så var inga stora kostnar, speciellt med tanke på vad spelen kostade.

Ingen tvekan om att PS4 är en slö konsoll. Jag har själv spelat Until Dawn de senaste dagarna. Ett underbart spel men där FPS'en är lite väl låg. Jag har missat knapptryck pga att spelet inte hunnit rendera QTE-sekvensen innan tiden tagit slut vilket är rätt störande, samt laggande karaktärer. Inte ens Peter Stormare klarar av att stryka över det.
Nu är det samtidigt ett val som utvecklaren och Sony valt att göra där grafik prioriterats över FPS. Ett spel som faktiskt skulle kunna vara intressant att se hur den fungerar med en snabbare PS4'a.

Som ägare av en PS4 så är det hela förstås rätt störande men jag hoppas att Sony lyckas hitta en smidig lösning på det hela. En inbyteskampanj hade jag inte tackat nej till, beroende på vilket pris den nya skulle hamna på förstås. 2000kr + gammal PS4 hade jag lätt tagit. Men 3000kr och uppåt.... tveksamt. Då njuter jag nog hellre i sub 30-FPS på de fåtal exklusiva titlar som lär dyka upp.

Är man ute efter en PS4 idag så bör man avvakta tills Sony snackar om vad de tänkt lansera. Lite som med just de nya grafikkorten som är på väg ut i sommar, om kiselguden så vill.

Fast allt tyder på att framtida spel kommer fungera på nuvarande PS4. Eller du menar att det inte är "business practice" att göra uppgraderingar i en konsolgeneration? Jag tror att det är framtiden. Jag tror att det kommer bli så för alla konsoler, och såhär jag tycker Valve borde göra med Steam machines (nu är den nishen uppebarligen "tagen"). Är det inte detta som alla tech-wizzes har önskat under hela 3D-eran?

Skrivet av stenharl:

Varför inte? Vad är skillnaden?

Av GilbertG

Köp aldrig grafikkort under stress, du kommer göra en dålig affär. Har du så ont om stålar så rekommenderar jag dig starkt att vänta tills något av de nya grafikkorten är lanserade, och så kniper du ett begagnat från nuvarande generation till ett riktigt bra pris. Tid är pengar.

Om du nu inte köper kort så ofta så säger jag helt klart Radeon. Du får 8GB VRAM vilket ger en god grund för Crossfire i framtiden, och Radeon-korten är betydligt bättre rustade för DX12.

Skrivet av fantomsmurfen:

Enligt ryktena så kommer Pascal ut tidigare. Även enligt ryktena så kommer de första Polaris som kommer i mitten av sommaren? att var grafikkort i budgetklassen.

Finns mycket som tyder på att NVidia varit lite sent ute denna vändan och att tillgången inte kommer vara god förrän slutet på sommaren. Tvivlar på att det verkligen sker en lansering av Pascal på Computex, blir snarare en presentation då och en papperslansering en månad senare för att stjäla rampljuset från AMD.

Skrivet av leafbranch:

Rekommenderar att du Googlar vad korten presterar i jämförelser i viktiga spel du tänker spela.
Det skiljer en hel del mellan titlar vilket kort som presterar bäst. Har själv 970 Strix (ej OC) och är nöjd. Det är supertyst och svalt vilket alltid är trevligt.

De flesta sådana tester är numera smått irrelevanta då nya drivrutiner har ändrat läget sedan lansering en hel del.

Av GilbertG
Skrivet av stenharl:

Köpte min PS4 för sex månader sen, känner mig lite lurad. Köper PC i framtiden.

Känner du dig lurad varje gång det kommer ett nytt grafikkort också?

Skrivet av magkliarn:

Spontan reaktion: stackars utvecklare.

Inte nog med att marknaden segmenteras i konsol/PC (förlåt Nintendo, du får inte vara med i den här liknelsen), nu ska dessutom konsoltillverkarna inbördes segmentera sina produkter.

På kort sikt är ju detta jättetrevligt för oss konsumenter, ny häftig hårdvara som ger möjligheter till bättre framerate och coolare grafik. Frågan är bara vad som händer om 2-3 år när PS5 släpps. Ska utvecklare droppa PS4 helt? Känns det ok för folk som köpt sin "nya" konsol för bara ett par år sen? Eller ska de fortsätta köra på båda PS4 modellerna? Eller kanske bara NEO?

I praktiken måste det finnas ett tak för hur många plattformar utvecklare kan/hinner med att stödja. När Nintendo började med sin Wii-serie var det rätt uppenbart att många studios släppte dem helt. Nu har vi PS4+NEO, XBONE och PC. Ponera att Microsoft hade gjort ett liknande drag som Sony nu, då står vi här med inte mindre än 5(!) plattformar som folk förväntar sig ska leva och frodas sida vid sida. Frågan är hur hållbart det är.

Fast så har det ju alltid varit. Det har alltid varit väldigt stora skillnader i hårdvaran mellan olika konsoler. Det är ju bara nu de senaste 2½ åren med PS4 och Xbone som de varit lika, och då har ju ändå de flesta spel fortsatt att komma till både PS3 och 360, vilka skiljer sig rätt mycket mellan varandra och väldigt mycket mellan dem och PS4/Xbone.

Så ja, vi har redan 5 plattformar.

Historiskt sett har bakåtkompatibilitet varit ovanligt, och när det funnits har det oftast fungerat halvbra, så det är inget nytt eller konstigt heller.

Det är ju ingen skillnad i arkitekturen mellan PS4 och 4,5 verkar det som, så det blir i praktiken som en förinställning för grafiken bara, vilket knappast kan räknas som en ny plattform. API:er och verktyg torde vara samma, alltså borde det hela vara precis som på PC idag.

Att ha olika förinställningar för grafiken på konsoler beroende på hårdvaruexpansion är heller inget nytt, det fanns redan till Nintendo 64.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nintendo_64_accessories#Expansi...

Av GilbertG

Naaajs. Vem vet, kanske blir det en PS4 i alla fall en vacker dag.

Skrivet av FuzzyMcFluffens:

Skulle vara trevligt om spel som släppts innan i 30 fps låses upp till 60 fps.

Kanske kommer en uppdatering till vissa spel, ungefär som Remote play till PS3 med PS Vita eller Playstation move.

Skrivet av Helionart:

Intressant det här, bra för de som vill köra VR. Dock så skulle jag nog känna mig rätt besviken över att ha en "gammal" PS4. Förstår denna utveckling på PC fronten där man jämt och ständigt uppgraderar (kör själv bara PC). Borde istället erbjuda bundlade kits av Morpheus med en upphottad PS4 endast för VR titlar för att inte göra massan upprörd. I slutet av dagen är det goodwill gentemot konsumenterna som behåller kundbasen. Andra hands värdet på en v1 PS4 sjunker ju nu rätt rejält.

Det här här ju egentligen ett resultat av att Sony och Microsoft bestämde sig för att inte sälja maskinen med förlust alls, så blir ju maskinen föråldrad mycket snabbare. Lösningen blir då en ny version där spelen fortsätter fungera på den äldre. Slipsnissarna tycke förstås att det är genialt. Hela risken försvinner för Sony, då de inte förlorar några pengar nånstans. Istället läggs det över på konsumenterna, om tidiga kunder vill ta del av det nya. För presumtiva nya kunder ökar intresset markant, både för gruppen som är teknikintresserade och vill ha det senaste, samt för de som vill ha något billigt och bra, då de kan fynda den äldre varianten.

Skrivet av xpanterx:

Om den har samma ytterformat så känns det som om den antingen blir varmare eller mer högljudd än originalet.

Krympt tillverkningsteknik, och eftersom Polaris visar sig att faktiskt vara 2,5 gånger mer energieffektiv så kan det lika gärna bli mindre värme ändå.

Av GilbertG

Vilka pappersstorlekar hade du tänkt trycka upp i?

Av GilbertG
Skrivet av backfeed:

Positivt för slutkonsumenterna som det ser ut just nu, men frågan är vad Samsung gör med priserna när/om de får ned konkurrenterna på knä fullständigt och har blivit marknadsdominanta.

Vad tror du? Samma sak som kineserna förstås, dvs manövrera ut alla konkurrenter inom vissa nyckelmarknader för att sedan ta igen all förlust och bestämma marknaden helt själv. Detta kan sedan även användas som ett politiskt medel. Halva Sydkorea är i praktiken Samsung, och med presumtiva maktambitioner kan de sedan välja att inte sälja sitt minne till vissa företag eller länder.

Skrivet av Paddanx:

"Strategin får kritik av Mark C. Newman, analytiker på Bernstein Research, som gör gällande att Samsung är onödigt aggressiv som dumpar priserna i syfte att utöka sina andelar på marknaden från i runda slängar 40 procent till närmare 50 procent. Den här strategin menar Newman har förstört tilliten och konkurrensdynamiken."

Nu ska vi se... El-giganten/MediaMarkt. Ikea/XXXLutz, Ica/Coop, alla gör detta...

Det låter mer som att konkurrenterna inte har pressat sina priser alls tidigare, och nu inte kan få den vinst de vill ha, så de "blöder" girigheten som tidigare har funnits.

Jag förstår att detta är tillfälligt, och att Samsung kommer sen höja sin priser igen, men de är också de som satsar mest av typ alla företag på att ligga i framkant på allt de kan. De offrade mycket pengar för att få igång 3D NAND tidigt, och de satsar hårt på att lansera DDR4 som mainsteam nu, med stor produktion.

Konkurrenterna verka göra allt de kan för att istället mjölka 2D 15nm NAND och DDR3 in i det sista. Samsung satsar på nyare tekniker och större tillverkning, något vi konsumenter borde vara glada att de gör, för det kan öppna för att uppfylla önskan som @Oringen ställt ovan. För utan konkurrens och press på utvecklingen lär det inte ske.

Hynix satsar dock på HBM och Micron på GDDR5X, så helt efter är de inte, de har bara valt en annan marknad.

Ursäkta? Samsung satsar allt de kan? Samsung om några är väl bland de mest protektionistiska i elektronikbranchen.

Skrivet av orion_:

Kanske tåls att påminna folk hur priserna på minnesmarknaden sköttes under en "öppen hälsosam konkurrensmarknad" de senaste 2 åren.

Där SK Hynix hade en mindre brand i sina fabs/foundries och sedan tredubblade minnespriserna för att sedan hålla dem på en hög nivå de följande åren.

Känns konstigt att folk reagerar över en ärlig marknadsstrategi som företag använt sedan industrialismens början. När alternativet de gångna åren var price-fixing och kostnadsinflation baserat på lögner.

Ärlig marknadsstrategi? Att de inte skäms för sig betyder inte att det är bra. Prisdumpning är ett i längden betydligt mer destruktivt konkurrensmedel.

Skrivet av Nautilus011:

I tråd efter tråd kan man läsa kommentarer med rädslan för att ett företag får för stor marknadsandel. Men ser kommentarer likt "åh nej dom kommer sluta med utvecklingen", "dom kommer chockhöja priserna", "Dom har ingen konkurrens, dom kan göra som dom vill". Jag vill påstå att det inte riktigt stämmer. Ett företag som har en stor marknadsandel och på grund av detta kan dominera marknaden är faktiskt en konkurrent till sig själv. Om företaget slutar att producera nya produkter, eller sätter priser som marknaden inte är beredd att betala. Vem köper då deras produkter?

Bara att kolla på CPU marknaden. Där börjar fysikens lagar sätta käppar i hjulet för utvecklingen, vad händer? Jo folk sitter på sina gamla cpu:er och köper inte något nytt vilket inte är det företagen vill.

Plus att vi konsumenter är medskyldiga till företags uppgång och fall

Skrivet av Paddanx:

Håller med.

Ironiska är att det faktiskt skadar företagen mer än marknaden. För det gör begagnat-värdet bättre, så konsumenter får mer för pengarna på gamla varorna, samtidigt som det gynnar miljön eftersom vi inte slänger något som fullt fungerar.

Det är dåligt för en övergödd industri dock, men den har ju sig själv att skylla.

@Swedish_ Berserk jag hoppas då att du inte handlar något på Elgiganten eller MediaMark, utan går in i den lilla elektronikkedjan runt hörnet? Eller är det okej att blåsa en marknad och sen skrika på andra för en annan?

I tråd efter tråd ser jag anarkokapitalister som ständigt bedyrar att monopol egentligen inte finns eftersom de då konkurrerar med sig själva. Jomen tjena…

Skrivet av ronnylov:

Det visar ju på fungerande konkurrens om företagen sänker priset för att ta större marknadsandelar. Motsatsen hade visat på dålig konkurrens - alltså att de höjer priset eftersom de har tillräckligt stor marknadsandel. Så jag tycker inte att vi ska klaga utan istället gynna de som levererar de mest prisvärda produkterna.

Sedan när blev prisdumpning bra? Det är inte samma sak som prissänkning.

Skrivet av Fender0:

Såklart de tänker på sina egenintressen - det gör vi alla.

Säg att Samsung svälter ihjäl sina nuvarande konkurrenter och höjer priserna så mycket de kan, för att sedan höja priserna. Något en självklart gör i en sådan situation. Men vad gör det? De kan få ett temporärt monopol men det varar endast så länge de erbjuder en produkt av högre kvalité och/eller lägre pris, annars är det fritt fram för konkurrenter att blomstra och sno tillbaka kunder.

Hur kan man vara så naiv?
Det är praktiskt taget omöjligt att starta ett företag inom elektroniktillverkning, alltså hårdvara, på en någorlunda hög nivå idag. Inte ens redan etablerade och stora firmor kan ge sig in i en ny gren. Det krävs sjukt mycket pengar till forskning och utveckling, dessutom måste man lägga en massa extra pengar på att ta omvägar för att undvika patenttvister, och helst ska man ha nya egna fabriker för tillverkningen också.
Och med din fria marknad, vad säger att monopolföretaget inte kommer att agera mot nykomlingen genom att t ex vägra sälja sina produkter till de som ens tar i nykomlingen med tång? Vi har redan sett det med Intel, och de allra flesta partners har inget val om de inte vill se omsättningen störtdyka till en hundradel, vilket effektivt hindrar nykomlingen från alla eventuella chanser.

Skrivet av Marinlik:

Du menar som alla privatpersoner också gör? Du är väl för piratkopiering? Det är ju också att bara tänka på sig själv. Varför ska privatpersoner få ha all frihet i världen, tills de äger ett företag. Då ska friheten plötsligt bort?

Varför ska företag ha samma rättigheter som människor? Vad fyller det för syfte?

Av GilbertG
Skrivet av Yoshman:

@star-affinity: visst, man ska aldrig säga aldrig men med tanke på att OSX 10.11 stödjer en OpenGL version from 2010 (samma stöd som 10.9 och 10.10 har) så känns det som Apple lagt ner OpenGL.

Samma sak verkar gälla iOS (citat från länken ovan)

"Apple still supports OpenGL on OS X, insofar as it’s not removing OpenGL capabilities that are already there. But it’s clearly moving forward with Metal on its platforms as a replacement for both OpenGL and OpenCL going forward. It’s worth noting that iOS also stopped keeping up with new OpenGL ES extensions in iOS 8 when Metal debuted, though Metal performance improved a bit in the move to iOS 9."

Utan stöd från Apple blir Vulkan en omöjlighet på iOS (om vi inte räknar jail-breakade enheter). Utan stöd från Apple så är det fortfarande möjligt med Vulkanstöd i OSX, men varför skulle någon bry sig om att fixa det utan officiellt uppbackning?

Apple vill verkligen inte att spel ska portas till deras plattorm(ar).

Är det inte andra saker som använder OpenGL som blir begränsade av att ha en gammal version?

Fattar inte varför de måste skita så hårt på detta. Är det verkligen så svårt? Borde vara en lätt förtjänst, tänker jag, att ha ett standardramverk för att möjliggöra mer och bättre mjukvara från tredje part. Eller det vill Apple inte ha kanske?

Av GilbertG

Samsung har i princip bestämt sig för att inte göra OLED till en massmarknadsprodukt. Det var främst Samsung som dödade SED, FED och i stort sett allt annat genom att prisdumpa LCD-paneler för att omöjliggöra nya tekniker.

De tjänar gott på LCD och vill inte ha någon utveckling. Så tänk på det nästa gång du hatar Apple

kunde inte låta bli flamebaiten. Men allvarligt talat så är det hyckleri att hålla på Samsung för man tycker att andra bromsar utvecklingen.

Dold text

Det har sagts i ganska många år nu att OLED skulle komma på bred front ganska snart, inom de närmaste 2-4 åren, och det började höras redan innan SED var det mest hypade vill jag minnas. Men OLED har ännu inte kommit loss.

Sonys utveckling av OLED - som var främst tillsammans med Samsung, ironiskt nog, innan Samsung drog i handbromsen - dog ut i och med Sonys finansiella haveri som briserade 2012.

Skrivet av MarkoV:

När jag var på IFA 2015 så pratade jag med alla tillverkarna och det är bara LG som satsar helhjärtat. Samsung mjölkar fortfarande marknaden för det är billigt att tillverka och de kan sälja på sitt namn.
Bullshit att de kan göra OLED skärmar 1080p som har MKT högre pixeldensitet (mobiler) men inte kan göra vettiga tv skärmar? Kolla bara på LG, helt sjukt bra TV apparater.

Vad är MKT?

Av GilbertG
Skrivet av Legopappa:

ok så det går inte att återställa en MP3 till ursprungs kvalitet?

MPEG-1 Layer III är en destruktiv komprimeringmetod, vilket betyder att en del ljud helt enkelt huggs bort och aldrig går att återskapa. Att göra om det från MP3 till FLAC kommer inte förbättra ljudet, bara göra filen större.

Av GilbertG
Skrivet av SvenskGaming:

Även om en systemkamera inte kan filma i 4k som en Iphone är den ändå bättre?

Ja, självklart. Kameran i en Iphone är pyttepytteliten och kvalitén är inte alls på samma nivå som en "riktig" kamera. Men det duger för vanligt folk förstås. Och en Iphone följer ju med hela tiden och är rätt diskreta, "riktiga" kameror tar ju lite plats.

Det händer ju att även proffs använder mobilkameror, men det beror ju helt och hållet på vad syftet är.

Vad är det du egentligen undrar över? Ren teknisk kvalitet, eller vad som är lämpligast att använda för ett visst projekt eller en viss situation?
Vad ska du filma? Ska du filma något över huvud taget, eller är du bara nyfiken i en strut?

Av GilbertG
Skrivet av tvelander:

Bästa belastning på PSU brukar vara 40-70 % så ja är la rimligt om man överklockar.

Edit:

Tex http://www.corsair.com/media/cms/images/ax1200ieff400.png

Å andra sidan är skillnaden mellan 50% och 100% på 230Vac bara 1-1,5% på grafen, och det är först under ca 20% som det ens går under 90%, och aldrig under 85%. Förr gjorde det skillnad, då effektiviteten inte sällan dök under 50% när belastningen var under 20%. Å tredje sidan var det så liten strömförbrukning ändå.

Skrivet av anon114264:

Nja 750Ti är ju ett 75W kort och klarar sig gott på strömmen från PCI-Express lanen. 100W kommer kräva minst en 4-pins PCI-Express kontakt.

Polaris 11 är det lilla chippet som drar 50W.

Skrivet av rSon:

Nooo, kommer det inga ersättare till 390 och 390x förrän i slutet av året som bäst alltså?

Nvidia kommer ju ha helt fritt spelrum i grafikkort i den övre klassen... GTX 970 är trots allt det vanligaste diskreta grafikkortet bland Steams användare så det kan bli tufft för AMD.

De flesta grafikkort som säljs i detaljhandeln i världen kostar runt 2000. Sverige är väl ett av länderna i världen med högst andel sålda grafikkort för 3000+ kronor.

Av GilbertG
Skrivet av taquiyt:

Schysst att ni skänker sakerna kan gärna ta I/O plåtarna och betalar självklart frakten!

Jag har också 2 I/O-plåtar jag vill bli av med. Jag kan lämna dem till Nietszche då jag ska dit och hämta andra grejer

Av GilbertG

Värst vad folk har mycket emot Quicktime. Minns när det fortfarande var ganska nytt på 90-talet, det var häftigt Innan Youtube slog igenom och flashvideocontainrar fanns var det QT som gällde. Quicktime var ju bland de första som implementerade första delen av MPEG4 när det kom 2002, och ville man se filmtrailers gick man in på quicktime.com/trailers

De flesta videorna som fanns på nätet var i Quicktime-format, och det var det bästa som fanns. Och det var bättre än Flash. Bara fina minnen med QT från mig

Det riktiga skitet är ju Windows media player. Fy faen. Ett litet tag var all porr i WMV, huh

Av GilbertG

HDMI-kablar för så låga priser håller inte särskilt mycket eller länge, och ibland håller de inte alls.

Av GilbertG

Jag tippar att detta mest blir en papperslansering för att stjäla uppmärksamheten från AMD, och med Nvidias marknadsställning och med tanke på folks svar här verkar det gå ganska bra.

GDDR5X är inte produktionsklart förrän till sommaren, och det finns andra saker som tyder på att Nvidia inte fått testchip förrän i typ januari, och därefter brukar det dröja ett halvår tills försäljningsproduktionen kan sätta igång.

Jag tippar att det dröjer till augusti innan tillgången är god för båda lagen.

Skrivet av Ase:

undrar vad dom ska kalla GP 100 när den kommer eftersom 1080Ti (X80ti) blir upptaget av denna mellankrets (GP104) det tråkiga blir väl att dom kommer att ta premiumpriser för ti varianten (än fast det bara är GP104.mellanklass, bra företagsekonomi men dåligt för konsumenter.)
Hoppar dessa tills GP100 kommit ut. (vill inte göra en ny 680 än fast den var bra när den kom, men ersattes strax av 780 som var en full krets)

Gissningsvis Titan W(hatever).

Skrivet av Daumier:

Inget HBM2 på 1080Ti? Fy fan vad tråkigt.

HBM2 är inte produktiosklart förrän slutet av året.

Av GilbertG
Skrivet av sniglom:

Bättre iPhone-integration (messages-applikationen t ex), retina-stöd om man kör med en nyare högupplöst mac.
Annars är det nog mest säkerhetsuppdateringar och stöd för nyare program.

Själv har jag inte använt den optiska enheten i min stationära dator på åratal, så jag kan nog förstå det draget. Som du säkert vet var de tidiga med att sluta med floppyn med.

Håller helt med dig.

Eftersom jag varken har Iphone-Mac eller en Iphone är det alltså helt onödigt. Får se när det är dags för den andre MBP:n om det är för mycket Iphone-GUI.

Så jävla sorgligt...

Skrivet av Jonny Myran:

Mjo, det var nog det som var skämtet.

Aha, uppfattade det inte riktigt som skämt