Inlägg

Inlägg som GilbertG har skrivit i forumet
Av GilbertG

För att svara kort: nej, inte för Apple. Däremot är Mac redan slut. Mac som professionell produktionsplattform är död, tyvärr. Den har blivit gradvis styckad, och är nu reducerad till en Iphone-docka.

Jag hade tänkt skriva ett långt inlägg om det här för 1-2 år sedan. Jag har en massa anteckningar och ett utkast till det, men jag har inte kommit dit.

Statonära datorer utan optiska enheter, seriöst? Det har blivit en tillbehörsfest att bruka en modern Mac.

Det är förstås bra business för Apple. Telefoner har fortfarande skyhöga vinstmarginaler, medan datorer har ytterst liten, där Mac nog ändå är bland de högsta. Telefonmarknaden är dessutom flera gånger större. Jag undrar hur länge de kan hålla på.

Tyvärr är Windows-träsket etter värre. Just när jag började fundera på att återgå till Windows så kom 8. Boom. MS hade alltså kopierat Apple igen och skulle göra allt anpassat för mobiler, fast 10 gånger värre. Och sedan kom NSA 10 som ska vara för evigt. Ridå.

Så här sitter jag med min Macbook pro från 2010 och har en 2011 med matt skärm på lager och ser på medan världen rasar. Jag stannar kvar på Mac för att det är det minst dåliga alternativet.

@sniglom Är det någon idé att som ren skrivbordsanvändare byta upp sig från Snöleopard egentligen? Saknar mest TRIM.

Skrivet av flexm:

Ja, tanken på en bizzaro-framtid om några år där windows skulle vara dominerande och stå för typ 90% av desktop/laptop OS vore hemsk

Fast där har vi väl varit i typ 20 år.

Av GilbertG

Najs låt, schysst sound! Men melodin behöver varieras en del. Pianot blev drygt efter en stund under den första minuten innan det kom andra tonföljder.

Jag älskar panoreringar Jag gillade faktiskt introt, tyckte inte alls det var jobbigt. Det var ju bara 10 sekunder långt, förstår inte hur folk kan gå bananer för det Tvärtom tycker jag du kunde behållt panoreringen låten igenom, eller i alla fall en större bit, typ första minuten. Kör den då i så fall gärna asynkron mot takten så blir det mer spännande.

Här är en som vet hur man använder skillnader i kanaler/vänster-höger på ett effektfullt sätt : http://frankklepacki.com/portfolio/game-TS.html
Lyssna på låtarna 4.Scouting och 5.Infrared. I fyran är det syntljudet i början och som återkommer 2:26 jag tänker på, i femman är det trumljuden som går igenom hela låten.

Tyvärr är låtarna på hans hemsida en aning "mp3:ade", panoreringarna låter mycket mycket tydligare på soundtrack-CD:n.

Av GilbertG
Skrivet av emer:

Spelen är nu borta och därmed är annonsen avslutad.

Har den nye ägaren för avsikt att behålla alla spel?

Av GilbertG

Halloj! Vill gärna ha skivorna. Kan hämta i Malmö Norpar gärna resten också om det annars kommer hamna på tippen
@Nietszche

Av GilbertG
Skrivet av Nietszche:

Nu är allt tingat! Om någon ångrar sig så kontaktar jag de som står på tur.

@strike_formation Tyvärr gick de sista åt en liten stund innan ditt meddelande.

Blev allt hämtat/skickat?

Av GilbertG
Skrivet av Airikr:

Ja, såklart, eftersom man skapar en applikation i utvecklingsprogrammet, för att sedan skapa (bearbeta?) programmet. Hur som helst så pratar vi om nutid och inte dåtid Eller har vi börjat gå tillbaka i tiden, så att säga?

I dag är program och applikationer två (i stort) olika saker. Exempel: Stellarium till exempelvis Android, är en applikation, medan det är ett program till exempelvis Windows.

Nej. Applikation har använts på Mac OS X under hela dess livstid.
Grovt sett är väl applikation det som användaren ser och uppfattar, den samlade programbilden, medan applikaitonen kan bestå av ett eller flera olika program. Men ja, gränserna är flytande.

Av GilbertG

För den pengen rekommenderar jag dig att köpa begagnat. Om du väntar 2 månader, då ett gäng nya grafikkort släpps, så kommer priserna på nuvarande att halka ner en del. Satsa på ett AMD Radeon 390 eller 390X begagnat då, eller med din budget kanske det är bättre med 380*. 380(X) har också fördelen att de är av den just nu senaste arkitekturen. Jag säger uteslutande Radeon för detta då de har bättre stöd för DX12 och alltså är mer framtidssäkra jämfört med Nvidias nuvarande.
*380-kortet måste ha 4GB. 2GB-versionen tenderar att ha lite mikroryck när den belastas hårt.

16GB RAM är en bra satsning.

CPU har jag lite dålig koll på, men jag skulle tro att någon Haswell är mest prisvärd. Jag hade siktat på någon av de bättre i5:orna med 6MB L3-casheminne. Sandy bridge och Ivy bridge är fortfarande rätt bra, men ingenting jag hade satsat på ens med väldigt tajt budget längre. Inte om det är tänkt att maskinen ska stå sig ett litet tag. Forumanvändaren Yoshman visade för ett litet tag sedan att Haswell faktiskt är rätt mycket bättre än Sandy bridge.
Om du har lust att vänta ett halvår så kommer AMD:s nya efterlängtade processorserie släppas, och då kommer troligtvis begagnatpriserna på Intels tidigare generationer trilla ner ett steg eller två.

Av GilbertG

Du menar DVI till VGA? Det är väl grafikkortet som har DVI-kontakt, och du vill koppla in en skärm som bara har VGA?

Om du inte vill skänka 100 spänn till Elgig eller Kjell för att få det bums så kolla Tradera:
http://www.tradera.com/search?sellerType=Private&q=dvi+vga

Av GilbertG

Det finns ännu inte regelrätta virus till OS X som cirkulerar ute i det vilda. Ca 150 är kända såvitt jag vet, men de allra flesta är testvirus som säkerhetsföretag skapat för att testa infektionsmöligheter, och det har gjorts i en sluten miljö.

Som skrivits är största problemet adware, spyware och liknande, det har blivit relativt vanligt idag på OS X. Och för sådant finns det kanske bättre program än antivirus. Annars är AV-program på Mac främst till för att förhindra spridning av virus till Windows-datorer.

Av GilbertG

Inga problem med dual channel. Det enda är att möjligheten att överklocka minnena och sätta aggressiva latenser begränsas något. Så köp du två stickor till. Tänk på att försöka få tag på likadana, då är det minst risk för strul. Det kan fungerar med helt andra minnen, både tillverkare och densitet, men det är mer av en chansning.

16GB till fotoredigering ska du definitivt ha, det kommer göra underverk. Att folk fortfarande häckar på 8GB på ett entusiastforum... jag blev begränsad redan för 4 år sedan och köpte en ny Macbook pro som kunde ta 16GB RAM nästan bara därför

Av GilbertG
Skrivet av vgc:

@GilbertG: Jag är intresserad av dessa komponenter :

2st IO-plåtar
1st Panasonic UJ-820B
1st Pentium 4 3,2GHz LGA775 SL7PW

Jag kan betala frakten.

Skrivet av hadD424:

En mjuk slinga med vita lysdioder på ca 1m. Häftande undersida.
kan bet frakt

Noterat! Om det inte dyker upp någon hux flux i helgen så är grejerna era

Av GilbertG

Vad ska du ha datorn till? Mest spel?
Hur mycket videoredigerar du? Hur ofta och hur långa projekt? Är det till yrke eller utbildning eller endast för nöje?

Spontant tycker jag datorn ser rätt bra ut. Om det inte är tunga videoprojekt du har så tycker jag du kan behålla datorn i stort. Har du stora projekt kan mer minne ge en liten skjuts i arbetet, det är desutom ganska billigt. Annars får du i stort sett byta ut rubbet.

Är det mest spelen som behöver en skjuts så råder jag dig starkt att vänta till nästa generation grafikkort som kommer om två månader. Antingen får du ett top notch-kort eller så kan du göra ett klipp på något av alla nuvarande kort som folk kommer kasta iväg på begagnatmarknaden. Detta generationsskifte bland grafikkorten kan mycket väl vara det största på 10 år, så det är verkligen värt att vänta.

Av GilbertG
Skrivet av HaggeMan:

Har "akut" behov då min cpu är kass på min nuvarande, datorn kraschar 2 gånger i timmen xD

Har du verkligen fått "skit" för ditt 7970? Det har ju varit årtusendets bästa investering såhär långt.

Som Klubba skrivit, behåll det än så länge, och byt ut det om 2 månader när de nya grafikkorten anländer. Det är ett stort teknikskifte på gång, kanske det största på 10 år, så det är verkligen värt att vänta den här gången.

Av GilbertG

Vem bygger dessa?

Seasonic, where art thou?

Av GilbertG
Skrivet av Rokuogan:

Men är nätdelen tillräcklig? Räcker 550W för en sån här dator? Har som sagt ingen aning, vad är det man räknar på för att veta om strömmen räcker?

Just nu så ser det ut att stå mellan ett GTX 960 eller Radeon 380x, vad är egentligen skillnanden? Enligt nätet verkar ju 380x vara liiite bättre i typ alla spel..

Missade du min signatur? Vad har du för nätagg nu?

När 380X kom var den väldigt oprisvärd, flera hundralappar dyrare för bara lite lite extra prestanda. Nu vet jag inte om läget förändrats med drivrutiner. AMD är generellt ganska framtidssäkert då deras kort har stöd för DirectX12 sedan ganska lång tid tillbaka och får en prestandaboost av DX12, medan Geforce är vad det är idag. Om det är något värt beror ju på om du tänkt köpa nya spel i framtiden.

Av GilbertG
Skrivet av kdk_warhead:

Normalt sätt så ska man inte vara inne och ändra i en PSU. Dels innehåller dom kondensatorer som kan ge dig en stöt och dels finns det risk för kortslutning om man gör fel (brandrisk). Tvinna sladdar + eltejp är inte säkert. Du bör löda sladdarna + krympslang (Jag har gjort det själv för länge sedan). Koppla ur nätagget från väggen och vänta några timmar innan du börjar (för att minska risken för stötar).

Ett säkrare/enklare sätt kan vara att vända PSUn så att fläkten pekar in i chassiet. Då kan du limma fast en fläkt på utsidan (ovan på befintlig PSU fläkt) och koppla den till moderkortet. Då slipper du öppna PSU.

Sådär gör proffsen

Jag har hyfsad koll på vad jag gör, så jag kör på min fullösning som i alla fall är snyggare än att ha nåt externt från nätagget. Kanske inget jag borde rekommendera dock

Det där med att vända på nätagget låter ju som det bästa för en novis, men det förutsätter att det är möjligt att föra luften uppåt i chassit.

Av GilbertG

Även jag som älskar skivor känner att mediet dalar. Blu-ray slog tyvärr aldrig igenom riktigt, fortfarande är det många jag känner som saknar det och en del vet inte ens vad det är. Jag känner ingen som har en brännare, ens en enkel, och brännbara skivor känns ganska dyra, även om de i runda slängor kostar runt hälften per GB. Jag har rätt dålig erfarenhet av produktionen av BD-filmer, textningen är ofta skit, mediet utnyttjas sällan till nåt vettigt och helt allmänt känns allt lite sämre när det kunde varit så mycket bättre. Dessutom är BD-filmformatet inte specificerat för 1080p i annat än 24 bilder/s, vilket är helt efterblivet. Har dock fått antytt att de flesta spelare har stöd för mer, men jag vet inte hur det fungerar med kompatibilitet.

Nej, det behövs inte. Personligen har jag dock en god infrastruktur uppbyggd kring skivor, eller vad jag ska säga. Jag har en hel del brännbara skivor på lager av olika slag, och jag har en del säkerhetskopior, uppdaterade OS och fullt uppdaterade program på brända skivor, allt för att kunna leva ett liv utan tillgång till internet. Jag litar inte på att USB-minne håller, dessutom är det fortfarande dyrare, men gapet har blivit väldigt litet för det långsammaste minnet, dock tar det evigheter att skriva, och man undrar om datorn har hängt sig under tiden. Jag har dessutom en hel del spel på skivor, och föredrar att ha spel på skiva för framtidens skull. Jag är lite av en prepper på det sättet.

Av GilbertG

Extreme outer vision säger såhär om ditt system:
Load Wattage: 470 W
Recommended PSU Wattage: 520 W

Amperage (combined)
+3.3V +5V +12V
9.3 A 10.4 A 36.4 A

3,3+5V=83 W 12V=437 W

Byt fläkt om pengarna tryter. Jag har gjort det en gång, och då klippte jag kablarna på både nätagg och ny fläkt mitt itu, skar av en bit av plasten, tvinnade ihop dem och satte på lite eltejp. Funkade prima. Försök få en liknande fläkt som den som gick sönder så att det blir rätt med luftflödet. Se också till så att kablarna inte kommer i kontakt med nåt annat i nätagget, särskilt inte något varmt.

Av GilbertG

Åh, skulle så gärna vilja sätta igång med detta igen! Jag har fulla förutsättningar runtomkring, men ingen dator för det En Athlon 64 X2 6400+ gör mycket väsen för ingenting. Hade siktat in mig på något Zenare, men så som saker ser ut så lär inte det bli av närmaste året.

En fråga till folket: kan man byta alias?

Av GilbertG

Jag hade haft lite is i magen och inväntat de nya grafikkorten som kommer om 2 månader. Då kan du göra ett klipp på ett begagnat grafikkort. Antingen kör du på ett Geforce 960 eller 380 4GB* för betydligt billigare, eller så haffar du ett Radeon 390 eller rentav 390X för ungefär samma pris som du tänkt lägga tidigare och då får du ett grymt kort som kommer hålla flera år för dig, speciellt om du sitter kvar på din skärm

*380-kort måste ha 4GB för att fungera bra. 2GB-korten tenderar att ha små korta ryck.