Inlägg

Inlägg som Sarg har skrivit i forumet
Av Sarg
Skrivet av Xyborg:

För pengar du tänkt använda/behöver inom 5 år så är börsen för volatil (alltså att det ändras för mycket från dag till dag). Så är det pengar du ska använda för att köpa hus om 3 år som du nämner är det bättre att bara sätta de på ett konto med bättre ränta än vad du har idag. Runt 3,5% är vanligt att kunna få idag - och skulle i runda slängar dubbla hur mycket ränta du får betalt.

För pengar som du tänkt ha först om lång tid (sparande till pension eller åtminstone 10 år bort) är börsen mycket bättre. Vill man inte alls hålla på och pilla själv är det en ganska bra idé att använda sig av t.ex. Lysa, Opti eller andra automatiska ”spar-robotar”, och sätta in ett automatiskt månadssparande dit. Historiskt har det lönat sig bättre än sparkonton över tid. Men vissa år kan du såklart ”gå minus”, tappa pengar eftersom börsen rör sig.

Skrivet av slipbit:

@Sarg : 3 år, då är det banken som gäller. Jag tror på nedgång i närtid, men det kommer att återhämta sig. Personligen tror jag en nedgång i bostadsmarknaden då Bonava behöver rea ut sina bostäder för att få de sålda. När ekonomin har kraschat, vanliga Svenssons behöver lämna hus och hem. Då är det köpläge.

Om jag tänkt spara hälften på sparkonto och andra hälften 5+ år då?

Mitt "3+" betydde mer "minst 3 år, kanske 6-7 eller längre" än "inom 3". Jag har redan suttit på detta sparkonto i några år utan att röra. Som sagt, jag har inga specifika planer. Bostad är det enda jag kan komma på som är en större sak pengarna skulle gå till, och då troligtvis en bostadsrätt. Så det handlar väl max om 1.3M.

Av Sarg
Skrivet av pine-orange:

Tidshorisont. Det är bättre än 1,8% i alla fall. Om din definition av låg risk är att det är ungefär samma som obefintlig så är ett sparkonto med bra ränta det rimliga alternativet tror jag, det är ingen idé att du har några pengar på börsen då.

Har inget specifikt mål för sparandet i dagsläget. Kanske bostad om 3+ år.

Kanske inte obefintlig risk, men då jag inte skulle vara aktiv med investeringar så är det ju bättre ifall man inte behöver ha uppsikt på vad som händer om det nu skulle vara så att man behöver undvika förluster.

Skrivet av Hakinger:

Landshypotek har 3,75% i dagsläget

Jag läste lite om Lysa och deras automatiska sparkonto. Är det något liknande?

Av Sarg
Skrivet av pine-orange:

Horizont är också viktig att veta. Om du byter till ett sparkonto med mer ränta kan du få 3+% idag.

Horizont? Är 3+% bra?

Förutsätt att jag har typ noll koll på allt som har med detta att göra.

Av Sarg

Jag har länge haft ett sparkonto med 1.8% ränta, men känner att det är dags att hitta någon vettigare form av sparande/investering med högre ränta/avkastning.

Vilka alternativ har jag att överväga om vi antar att jag är ganska ointresserad utav aktier/fonder och finansgrejer i allmänhet och inte har i avsikt att vara aktiv med investeringen (förutom om det skulle behövas, förutsatt att jag skulle vara medveten om det)—mer eller mindre "fire and forget"-typen av investering/sparande med låg/obefintlig risk?

Om belopp spelar roll så tänker jag kanske 250-350k?

Av Sarg
Skrivet av sparkar_boll:

Nu är jag väldigt osäker på skillnaden mellan Uppehållstjänst och Semestertjänst. Men min personliga åsikt är efter att ha jobbat på 3 skolor är att jag gärna vill kunna jobba under loven, och sen ta 4 veckor betald semester under sommaren, som vilken vanlig kontorsmedarbetare som helst.

Nu ska jag inte ge någon rekommendation vad som passar bäst för dig i din position, men jag tycker det är ganska praktiskt att jobba sportlov, påsklov, höstlov osv då det är oftast då man får möjligheten att genomföra service (t.ex. laga projektor i ett klassrum osv) utan att behöva anpassa mig till ett lokalschema.

Tänker man göra någon form av underhåll, inventering eller teknisk service så behöver man kunna jobba när elever inte är på skolan.

Av Sarg

Hur/var kommer man till 3rd/4th line eller får rabatter med ett certifikat?

Jag har personligen inte tagit några certifikat, men jag har några gånger övervägt att fråga chef om att ta något relaterat till arbetsuppgifter som kompetensutveckling genom jobbet.

Tror inte jag hade pallat ta något certifikat bara för att det kanske skulle bli aktuellt att vara till nytta i framtiden bara för att någon ber mig ha det.

Av Sarg
Skrivet av Jaxione:

Hur menar du nu? Skulle Inet stänga av TS pga detta??????

Tråden som refereras är länkad tidigare här.

Av Sarg
Skrivet av JonathanRL:

Ingen bakgrund, byggde upp supportverksamheten från grunden efter att ha varit en av skolornas allt-i-allo; ett jobb jag tog i desperation efter två års arbetslöshet. Supporten älskar jag och argumenterade för att jag borde få ta tag i; Problemet är att jag är mycket bra på Google men kan nästan ingenting om M365 vilket är det många arbetsgivare gärna vill ha. De flesta rekryteringserbjudanden har fallit på det.

Min lön och titel har varit ett konstant diskussionsämne på min nuvarande arbetsplats men jag är också lite bekväm av mig; jag gillar allt kring arbetsplatsen utom lönen.

Och M365 används inte alls på jobbet? Ingen möjlighet att bekanta dig med det utanför arbetstid? Det är relativt lätt att komma upp i din Google-nivå då mycket ändå är relativt intuitivt (bara inte renodlat webbaserat).

I vilket fall som helst så bör du ju åtminstone ha 27k för en sådan tjänst. 26.5k är typ minimum kommunalt för helt grön it-support.

Av Sarg
Skrivet av iXam:

Efter ett halvt liv av att läsa finskan på element (Ei saa peittää) och schampoflaskors innehåll har även jag en device enbart för toaletten. En gammal iPad Air där jag kan streama Discovery Science under de längre bajssessionerna. Gissar på att Tim Apple är trött på att se mig bajsa så jag är inte orolig.

Det är ju möjligt att ta med dig någon enhet när du ska köra tvåan.

Av Sarg
Skrivet av Asssor:

Är så nära på att slå till på ett 4070 nu, men det tar verkligen emot att lägga 8000 kr på ett grafikkort när mitt 1070 Ti "funkar". Hade xx70-korten kostat omkr 4000 kr som de gjorde tidigare hade det suttit i datorn för länge sen.

Begagnat känns som det enda prisvärda nuförtiden.

Av Sarg
Skrivet av Necrophor:

Gillar man progg bör detta vara intressant, blev lite för mycket av den varan för min smak... men det som gjorde att jag kollade upp dem var att Tom Englund (Evergrey) står för den vokala insatsen, men hans insats känns ganska tam måste jag säga...

https://www.youtube.com/watch?v=5TWA53mlTq8

https://www.youtube.com/watch?v=-nO0fmIPic4

Du skojade inte om Toms tama insats. Var svårt att lyssna på måste jag säga.

Av Sarg
Skrivet av Icetec:

Vi följer märket. Facken har en tydlig roll på arbetsplatsen så det fuskas inte direkt. Förra löneökningen var typ 4% och jag räknar med något liknande i år i och med just märket. Jag har ingen utbildning som är relevant men har jobbat med IT sen jag var 18 så jag hade rätt god erfarenhet inom området jag jobbar med sedan innan.

Edit: den enda nackdelen är väl att jobbets natur gör att molntjänster är helt uteslutna. Värdet i att ha stenkoll på on-prem minskar ju konstant om det är så att man vill söka sig vidare. Men det är ju inte ett oöverkomligt hinder för privatsektorn.

Edit2: även eget kontor i bra storlek, så kan köra mitt Model F med solenoiden igång utan att störa någon annan. Bara en sån sak gör ju att man inte är så pigg på att byta.

Har inte varit med i ett fack tidigare, men jag kände att det var dags att gå med nu när jag tagit denna tjänst. Antar att jag kan få en del relevant information därigenom också. Behöver lista ut hur jag bäst nyttjar att vara med i facket.

Solenoiden på en sådan var ju lagom jobbig, och då gillar jag ändå clicky vanligtvis (och som tur är har jag eget kontor också.)

Av Sarg
Skrivet av IceMan(FZ):

Hej!

Finns det något intresse av äldre grafikkort, dvs 10-20 år gammla? Har lite för många och funderar på om det kan vara värt att försöka sälja, eller om man ska kasta.

Mvh

Lägger du upp en annons så nappar säkert någon.

Av Sarg
Skrivet av Icetec:

Systemadministratör på statlig myndighet, Umeå
35 år gammal
40500 brutto
3500kr friskvård, flex, ganska fritt med hemarbete

Statens kaka är liten men garanterad som man brukar säga. När man har småbarn är det mycket värt att ha den tryggheten att man knappast blir uppsagd hur som helst, och ingen ringer och stör mig eller petar på mig om jag är sjuk undantaget ett välmenande samtal från chefen om man är borta mer än några dagar, för att kolla läget. En semesteransökan är mer ett meddelande än en förfrågan. Trivs bra och har inga planer på att söka mig vidare än på ett par år, även om man hade tjänat bättre som konsult någonstans.

Erfarenhet? Hur har löneutvecklingen sett ut för dig?

Påbörjat en liknande roll kommunalt, vilket gör det statliga lite mer relevant för min del jämfört med allt privat som oftast förekommer i tråden.

Av Sarg
Skrivet av StuntmanMike:

Nä, det där med vissa jobb-datorer kan vara vanskligt, men för semikolon håller du AltGr + Ö(;) istället för Shift + , så lika tillgängligt om än en vanesak.

Hur gör du för att komma ihåg var de tecken som importerats från ISO finns på ditt ANSI-tangentbord? Bara att memorera fastän man använder dom tre ggr/år?

Av Sarg

Ni som fått tag på Audeze Maxwell, är dom bäst gaming headset just nu eller?

Av Sarg

Om du fortfarande kan utnyttja din ångerrätt på GPU och PSU så hade jag gjort det, och istället sparat ihop till att uppgradera hela systemet. Du vinner inget på en ny GPU ifall resten är för klent.

Av Sarg
Skrivet av StuntmanMike:

Känner du till https://johanegustafsson.net/projects/swerty/

Och skulle du klara av att skriva utan att titta på tangentbordet så skulle du klara av att använda ansi.

Har tittat på den tidigare, men har inte haft möjlighet att testa. Känns som om jag skulle sakna lite saker som jag är van vid från svenskt ISO, typ lättillgängligt semikolon. Inte helt säker att man kan installera det på jobbdator heller.

Av Sarg
Skrivet av sparkar_boll:

Fattar! Tänkte mest om du höll på med förvaltning av system för utbilding (Vklass, Schoolsoft, Google Workspace osv), HR, Vård och omsorg, ekonomi osv.

Jo, det beror ju ganska mycket på inom vilken förvaltning man är (eller om kommunen har något upplägg där vissa verksamhetssystem förvaltas av andra förvaltningar, som är ganska vanligt—särskilt om det finns en centraliserad IT-avdelning som hanterar mycket av sådant.)

Av Sarg
Skrivet av StuntmanMike:

Det är snålt med dem om du måste ha svenska/nordiska ISO layout.

Annars finns det både färdiga och sådant man bygger själv.

Vill du spendera lite extra pengar så skulle jag köpa denna.
https://worklouder.cc/

Är tyvärr tvungen att ha ISO, då jag inte känner att jag har tid att lära mig jobba runt ANSI (även om jag tidigare övervägt lära mig det så jag har större valmöjligheter på tangentbordsfronten) då jag mestadels kommunicerar på svenska i jobbet.

Finns det något alternativ som är typ mittemellan lågprofil och alldeles för hög låda som jag tycker mekaniska keebs ofta är?