Inlägg

Inlägg som Knashatt har skrivit i forumet
Av Knashatt
Skrivet av walkir:

Tror du har rätt! Ser redan introt framför mig när jag hörde musiken

Detta är inte FF7... Det kan jag säga direkt.
Möjligt att FF7 Remake är annorlunda.

Av Knashatt

När jag såg denna video så undrar jag om ingen vet vad en vanlig tennsug är för något...
Att se folk hålla på med varmlufts-blås eller tennbad för en sådan enkel sak att lossna en komponent.

https://images.clasohlson.com/medias/sys_master/hc6/h35/96765052...

Av Knashatt

Det kan du köpa Photoshop Elements 2021 Win/Mac Engelsk Box 999 kr på Dustin:
https://www.dustinhome.se/product/5011200367/photoshop-elemen...

Vill du bara ha för Mac så kostar den 945 kr på Dustin:
https://www.dustinhome.se/product/5011201286/photoshop-elemen...

Men fördelarna med att abonnera på tex som jag gör Photoshop är att jag alltid har det nyaste.
Jag betalar 120 kr/månaden för Photoshop CC. Det är 1440 kr om året.

Förr kostade Photoshop runt 5000-7000 kr. Så jag kommer upp till det priset på ca 4 år.
På 4 år händer det REJÄLT med saker som stöd för hårdvara, nya funktioner, stöd för AI mm mm.
Efter 4 år så var man nästan lite "tvingad" att då köpa nytt Photoshop om man vill kunna utnyttja allt nytt stöd med sin nya dator, alla nya funktioner etc.

Så jag kan inte påstå att det känns speciellt dyrt. Jag har hela tiden nyaste versionen, alltid alla nya funktioner.

Av Knashatt

"De stunder du vill fotografera ett litet barn finns det aldrig möjlighet att plocka fram en kamera."

Jag vill spinna på med detta...

Om du använder mobilkameran till att fota dina barn är risken att du har 10.000 bilder på ett år. Vad ska du med alla dessa bilder.
Har sett så många föräldrar som tar kort på sina barn konstant. 1000-tals kort på en utflykt. 100-tals kort på en vanlig lek på lekplatsen. Varje dag 100-tals kort.

Frågan är vad du ska ha alla dessa bilder till? Det blir FÖR MYCKET!!!!

Jag har själv barn och har fotat hans första 5 år uteslutande med en gammal Canon EOS 450d med ett större kvalitetsobjektiv. Detta medförde just att jag inte tog med kameran hela j....a tiden. Jag fokuserade på ungen min.
Men ändå följde kameran med ofta. Och det blev kanske 10-tal kort på en enkel promenad, lek på lekplats mm.
Efter det blev den en Canon EOS 6d.
Och eftersom jag har fotat allt i RAW så blev det i slutändan kanske 1-5 kort som sparades. Resten slängde jag.

Och dessa kort kan nu sonen som är 10 år nu uppskatta enormt för varje kort ett något speciellt. Att ha 10.000 tals kort per år där bild efter bild är exakt samma sak, samma miner, samma ansikten, samma händelser. Det blir TRÅKIGT och OINTRESSANT.

Jag tänker så här med kort på familj, vänner och barn. Hade jag uppskattat att titta på 100 kort på någons barn vid samma tillfälle på en lekplats på en annans barn? Nej, absolut inte. Det är tråkigt.
Hade jag uppskattat att se 1-5 kort istället, där varje bild faktiskt är en bra bild som visar något? Ja, det hade jag kunnat göra.

Där är det viktiga. Skippar du mobilkameran och väljer en bra, snabb och ljuskänslig (utan massa brus) kamera som självfallet är större än din mobilkamera så kommer du få kort som ger dig, familj och vänner något.
Men framförallt bilder som ditt eget barn kan uppskatta i framtiden istället för 10.000-tals tråkiga kort per år.

Så nej, lyssna inte på dom som använder mobilkameran i högsta hugg för minsta lilla leende på ditt barn. Fokusera istället på ditt barn UTAN att konstant ta kort. Men ha med dig den riktiga kameran väldigt ofta och ta kort lite då och då istället.

Det är mina 5 öre om detta.

Av Knashatt

Om din TV har en scartkabel med RGB-stöd så ska du absolut köpa en RGB-sladd till din SNES.

Sök runt på Google på RGB scart snes så hittar du en hel del.

https://www.cablechick.com.au/additional_photos/photo1549938168....

Tyvärr är det få TV-apparater som har scart numera.

Av Knashatt

Här kan du ladda ner äldre versioner av Adobe-Produkter:
https://helpx.adobe.com/se/download-install/kb/downloaded-old...

Problemet är att dom inte har photoshop elements 2018 för nerladdning längre på Adobes hemsida:

"Adobe tillhandahåller installationsprogram endast för aktuella program och den tidigare huvudversionen av programmen. (Acrobat är ett undantag: Vi erbjuder endast de aktuella versionerna för att säkerställa att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna.) Vi tillhandahåller inte installationsprogram för program som vi inte längre säljer. Hitta länkar till de program som är tillgängliga att hämta."

Och där på den länken i sista menningen kan vi konstatera att dom inte tillhandahåller nerladdning för photoshop elements 2018.
Men längst ner står det även:

Obs! Om du har köpt programmet direkt från Adobe och ditt konto fortfarande är aktivt kan du kanske hämta det från kontot.

Och uppenbart så kan du ju ladda ner det enligt din screenshot... Så det borde ju gå kan jag tycka.

Av Knashatt
Skrivet av CrazyDriver:

Kinesiska företag inser väl att de har svårt att sälja in sina produkter som "kvalitétprodukter" genom sina egna varumärke. Därför köper de upp företag som står för kvalité, t.ex. Hasselblad, Volvo med flera. Frågan är väl hur många fjortisar som ens vet vad Hasselblad är.

Själv har jag en iPhone 11. En okej telefon som tar hemska bilder. Apple har nämligen bestämt att om man ska ta normala foton så måste man köpa den dyrare Pro-modellen. Den vanliga 11:an har bara vidvinkelobjektiv så varenda bild ser förvrängd ut.

Ett tipps, backa lite och zooma in... Dels har du optisk zoom samt men zoomar du in lite digitalt också så gör det inte så mycket 12 MP.

Av Knashatt

Jag skulle gärna kunna vara intresserad om du har kvar dom. Du kan PM:a mig i så fall.

Av Knashatt

Jag har FF Canon EOS 6d. Det objektiv som används allra mest är 35mm fast objektiv.
Det är ofta man snabbt vill ta ett kort med kameran om man tex är ute på stan, fotograferar ungar, på tillställningar etc.
Vi dessa tillfällen är man ofta väldigt nära det man ska fota och du har inte tid att backa.

Att köra med 50mm på en APS-C gör dig rätt begränsad, du kommer många gånger behöva backa för att kunna få med allt du vill.
För 50mm på en APS-C gör 50*1,6=80 mm. Alltså ett kort teleobjektiv.

Om jag vare dig så skulle jag lägga pengar på ett bättre fast 24mm objektiv. Helst med bildstabilisator och USM.
Kan varmt rekonendera detta: https://www.cyberphoto.se/foto-video/objektiv/canon-ef-24-2-8...
Jag har 35 mm varianten av samma objektiv och det är riktigt vasst objektiv. Du får väldigt mycket objektiv för dessa pengar.
Det har största bländaröppning på F2.8, fördelen med att inte gå allt för mycket lägre är att objektivet är inte så stort.
Går du ner till tex F1.4 så har du plötsligt ett mycket större objektiv enbart för att få kortare skärpedjup. Frågan du måste ställa dig om det är värt det. Det är bara vid porträtfoton jag kan tycker så kort skärpedjup är bra, och då har du ändå galet kort skärpedjup så att ögonen är skarpa men nästippen är suddig.

Fördelen med fasta objektiv är bl.a. att du oftast får ett mindre objektiv som gör att du orkar ta med dig kameran oftare.
Och bildkvaliteten blir markant bättre med ett fast. Det sticker iväg rejält i pris om du ska ha ett zoomobjektiv som har likvärdig bildkvalitet.

Sedan kan det vara värt att ha ett zoomobjektiv också för att kunna vara flexlibet samt att det inte går att zooma med ett fast objektiv (hört klyschan allt för många gånger att med fasta objektiv zoomar du med fötterna med det är helt fel, det du gör är att ändra perspektivet).

Detta är mina 5 öre om din fråga.
Som flera redan har sagt får du bra mer ut av att köpa nya objektiv än ny kamera.

Av Knashatt
Skrivet av kokkojambo:

Larry Tesler gick ur tiden den 17 februari 2020, och förtjänar att ägnas en tanke nästa gång ett stycke text klistras in här i forumet.

Minns du i vilket operativsystem du använde kopiera, klippa ut och klistra in första gången? Dela med dig i kommentarerna!

Operativsystemet TOS på Atari ST med ordbehandlingsprogrammet 1st Word +.
Borde vara runt 1989 om jag inte är helt ute och cyklar nu.

https://forumbilder.com/images/2020/12/15/atari2.gif

https://forumbilder.com/images/2020/12/15/atari1.gif

Av Knashatt
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag har inte piratat musik sedan Spotify premium kom. Jag slutade pirata film / serier när Netflix kom. Jag slutade pirata Spel nån gång när jag blev 19-20 och fick jobb och kört Steam sedan dess.

Har på sistone fått börja småpirata film / serier igen då de inte finns på Netflix. Jag betalar för 4 streams samtidigt och delar med vänner. Sedan har tjejen HBO nordic som hon delar med familjen. Och nu har vi fått tillgång till Disney+ som hennes syster delar med 5 pers.

Finns det inte på någon av dem så piratas det. Just nu fortfarande sällan men ju mer det vattnas ut ju mer blir det ju.

Jag har inte tittat på TV sedan 10 år tillbaka så det är inget jag skulle byta till, och likadant skulle jag inte betala ockerpriserna TV-bolagen har (500kr/månad) för att se reklam...

Så du menar att dom filmer som inte finns på dessa stramingstjänster inte går att hyra på iTunes, ViaPlay eller någon liknade ställe där det går att hyra film?

Förövrigt är jag som du, har inte laddat film på år och dar. Musik är det likadant. Har inte tittar på tablå-TV sedan på över 10 år.

Dom få gånger jag vill se något som inte finns på dom stramingstjänster jag har så hyr jag det vi iTunes eller ViaPlay.

Av Knashatt
Skrivet av cyklonen:

Dålig jämförelse. Dagstidningar har ungefär samma grundutbud, dvs nyhetsförmedling, och ofta väljer man den med lokalbevakning för området man bor i. Tidskrifter har väldigt specialiserade ämnen, med ganska få som överlappar andra i nån större omfattning.

För såna här tjänster skulle det i fall 1 motsvara att man har massa tjänster med ungefär samma utbud, men lite variation där nån kanske har mer sport, nån har mer långfilmer, nån har mer barnprogram, osv, men att man får i huvudsak samma saker oavsett vilken man väljer. Och i fall 2 skulle det motsvara tjänster som är starkt specialiserade, så att en enbart har ett utbud riktat till barn, en som har i stort sett all sport, en som kör stenhårt på TV-serier, en som bara visar äldre filmer, en som visar dokumentärer, osv. I båda dessa fall utan låsning till en "utgivare", och utan eget material som överlappar med andra tjänsters kategorier.

Men dagens strömningstjänster ser ju inte alls ut så, utan uppdelningen går efter rättighetsinnehavarlinjer, inte ämne/kategori, vilket gör att man måste ha väldigt många olika tjänster för att få bra täckning av bara en enda kategori. Vill man kunna se alla TV-serier, så måste man kanske ha ett dussin tjänster. Kanske ett tiotal för att ha tillgång till all sport.

Det är det som gör det så absurt!

Med NetFlix, ViaPlay, HBO och D-play (det som nu blir Discovery+) så får du redan där ett extremt stort utbud.

NeFlix: 89 kr/mån
HBO: 99 kr/mån
Viaplay 109 kr/mån
D-play Underhållning 79 kr/månaden.
----------------------
Totalt 376 kr.

Vill man även lägga till C-More så är det 139 kr/månaden och är den totala summan 515 kr/månaden.
Då har du ett gigantiskt stort utbud av serier, film, dokumenterar och underhållning. Där du själv väljer vad du ska se och vad.

Förr när det vara parabol som gällde så var det kortavgifter plus själva avgifterna. Ofta behövde man minst två parabolhuvuden för att få in två olika satelliter för att få ett mer komplett utbud. Då var det fortfarande TV-tablå där du inte på något sätt kunde välja vad du ville se på utan du fick se det som sändes.

Så att för 5 playtjänster betala ca 515 kr/mån är inte direkt dyrt om vi jämför vad det kostade med parabolerna.

Det är väl när du är intresserad av sport som det sticker iväg skulle jag tro, jag är inte alls intresserad av det så jag har dålig koll.

Av Knashatt
Skrivet av tajtingen:

Hej!

Har köpt en Nikon P1000 och provfotat lite.
När jag zoomat in och hittat bilden jag vill ta och det ser helt otroligt vackert ut på skärmen så använder jag självutlösare på 3sek för att fånga det fina fotot. Jag trycker på knappen, den räknar ner, det är fortfarande helt amazing bild på skärmen med focus och skärpa och allt, men när den knäpper kortet så ser de för jävligt ut. Kass skärpa, sämre bild helt och hållet.

Är det inte meningen att den ska knäppa de man ser på skärmen, så som det ser ut på skärmen?

Mvh

Som Rouge of Darkness redan sagt så är det troligen rörelseoskärpa du får. Du måste i så fall sätta kameran på ett stativ innan du tar kortet.

Det du ser på skärmen via LiveView är enbart ett fragment av upplösningen som sensorn faktiskt har. Dels så är bländaröppningen helt öppen (mycket ljus in men litet skärpedjup), dels har du ett MYCKET högre ISO-tal (mycket känsligare för ljus men mer brus). Detta för att kunna ge en "snabb" LiveView så du kan se vad du faktiskt ska ta kort på.

När du tar själva kortet så kommer du då få en helt annan bländaröppning (om du ställt in det, även på Auto blir den oftast mindre för att få större skärpedjup), du går ner i ISO (om du ställt in det, även på Auto så går den ner för att få bort brus).
Men detta kommer din slutartid bli mycket längre, har du då zoomat in rejält så räcker minsta lilla vibration för att få rörelseoskärpa.

Så sätt kameran på stativ, använd självutlösare/fjärrkontroll och rör dig inte vid fototillfället för t.o.m. vibrationer på marken kan ge rörelseoskärpa.

Kan du inte visa hur dina bilder ser ut som du är missnöjd med? Försök få fram även vad slutartid, bländaröppning och ISO-talet var vid fototillfället, den infon kan du alltid se via kameran om du inte vet hur du gör i datorn.

Av Knashatt

Detta med objektiv stämmer väldigt bra.

Jag hade en gammal Canon EOS 400d och var som du på väg att köpa något nytt för jag var inte nöjd med bilderna.
Läste på då jag själv hört detta med att objektivet är där man bör lägga pengar på i första hand.
Köpte då ett objektiv som då kostade 9500 kr ca. Ett 17-55 mm ljusstarkt objektiv som var riktigt bra enligt alla tester.

Det var en chock hur extremt stor skillnad det blev på allt, min gamla 10MP Canon fick ut bilder som jag trodde var helt omöjligt.
På detta började jag sedan lära mig att fota allt i RAW och det var nästa steg till att få ut bilder som var så riktigt riktigt bra.

Det var först när jag bestämde mig för att gå upp till fullformatskamera som jag bytte kamerahus.

Köper du ett nytt hus men har kvar enklare objektiv kommer du inte bli speciellt nöjd.
Objektivet är det som i första hand "gör" bilden, hur skarp bilden blir, hur färger, kontrast och djup bilden får.

Så jag skulle rekommendera att du lägger en stor slant på ett riktigt bra objektiv samt lär dig att fota i RAW innan du köper ett nytt kamerahus som inte kommer ge dig direkt mycket bättre bilder om objektivet du har är i det billigare segmentet.
jag har ingen koll på vad dina objektiv kostar/har för kvalitet men om Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II är ett klassiskt kitt-objektiv så kan du räkna med att den inte ger direkt bra bilder.

Av Knashatt
Skrivet av JBHunter:

Hej på er.
Efter många års uppehåll med fotografering tänkte jag försöka komma igång igen. Har sedan tidigare en Nikon D40x med tillhörande Nikon 18-55 och en Sigma 70-300.
Dock när jag börjat fota så märker jag att något är fel. Tyvärr befarar jag ju att sensorn av någon anledning gått sönder. Vad kan man göra åt detta. Kan man reparera själv eller måste man lämna in. Klart att det kanske kan komma och kosta en slant men förhoppningsvis inte en förmögenhet.
Nog för att min Samsung S10e säkerligen tar bilder i högre upplösning med mera än vad en gammal D40x gör så vill jag ändå fota med en DSLR (Systemkamera). Att köpa en ny är inte riktigt aktuellt än innan jag vet med mig att jag verkligen fastnar i det här med fotografering igen.
Nedan har jag skjutit rakt in i linsskyddet för att få en svart bakgrund så att felen syns som bäst. Den ena bilden är in-zoomad på två av flertalet fel i bilden.
Original
Crop

Är det dom små prickarna du pratar om? Det är antingen döda pixlar eller pixlar som har "fastnat".
Inte mycket att göra åt. Vet att vissa kameror har lägen där man kan "fladdra igång" pixeln men ingen aning om din kamera har det.

Det går att få bort dessa prickar via mjukvara om det stör allt för mycket av bilden.

Det kan även vara värt att du blåser rent sensorn med ett gummiblåsa och om du vill gå ett steg till tvätta rent sensorn. Då behöver du rätt verktyg men det är inte speciellt dyrt.

Att jämföra din systemkamera med din Samsung S10e är inte rättvist. Även om Samsung har högre upplösning är det dock i slutändan bättre bild från din systemkamera i så gott som alla punkter.

Av Knashatt
Skrivet av karlbergq:

Jag hittade programmet WinHotSpot och en artikel om detta här: | https://pctidningen.se/internet/natverk/gor-datorn-till-en-ho... | Samt en nyare artikel här: | http://www.dator8.info/Article/20190205/Fordelarna-med-att-an... | En riktigt bra router med WiFi 6 eller WiFi 6E kostar en peng mer än 350 kr varpå man kanske rentav kan använda en vanlig stationär dator och koppla till en bra antenn för sitt WiFi och ha en vanlig router som backup. "Build your Empire"

Varför väcker du upp ett 10 år gammalt inlägg???

Av Knashatt

Genom denna process mot Prepear så idiotförklarar Apple mig som kund.

Jag är kapabel att se den EXTREMT stora skillnaden mellan Apples logga och Prepears logga.
Enbart en komplett idiot skulle inte kunna se skillnaden.

Detta är inte ett bra sätt för Apple att göra, dom nedvärderar mig genom att påstå att jag som kund inte har förmågan se skillnaden. Jag älskar Apples produkter och har dom själv, men när Apple gör så här får jag en äcklig avsmak av företaget Apple.

Nä, Apple!!! Lägg bara ner med detta. Sluta tro folk är idioter.

Av Knashatt
Skrivet av Gzerd:

Sen när digitalkameran tog över så glömde folk bort hur bilder såg ut förr. Folk tycker det är realistiskt med neonstarka färger och ytor som ser bakgrundsbelyst ut. Men det finns ingen kvar från tiden som det var förr.

På analoga bilder så såg inte fotade blommor ut som neonlampor, det var ett naturligt färgspektra.

Men det väl ingen som minns hur det var när man tittade på pappersbilder

Systemkamera eller inte vem bestämmer?
Syftet med systemkamera är ju för att ha fullständig kontroll, men det går ju inte när det ändå finns underliggande funktioner som inte går att deaktivera såsom att när du flyttar kameran så ändras ljuset

Förr behövde du inte ens en systemkamera när det räckte med en kompaktkamera att fota hustak och resten himlen utan att huset blev underexponerade.
Digitalkameror har bara ljusmätningsmetoder som ändras sig när du flyttar kameran,, det finns ingen fast ljusmätningsmetod dvs beroende som analoga har.

Vad är naturligt, ja den definitionen har reducerats ut med digitalkamerans ingångna defekter av vanemässiga färgspektra. Att det blir starka färger o kontrast är endast en orsak av digital exponering. Även idag så verkar bildsensorn få överljus som tenderar till överdrivna överexponeringar i stora ljusförhållanden.

Det här har visst folk glömt bort som vant sig att det blir problem i vissa ljusförhållande, men med en analog så var det princip inga problem.

Folk har blivit så indoktrinerade med starka färger och kontrast ut av digitalkamerans defekter jämfört med analog.

Det är en smaksak. tyckte ni likaså år 2002 - 2004?
Ingångsläget på indoktrineringen hade inte börjat

Varför läser du inte ett enda av inläggen?

Jag tror helt ärligt att du är ett typiskt internet-troll. Du är inte ute efter att diskutera utan för att trolla.
Har anmält ditt inlägg nu då du totalt saknar förmågan att föra en diskussion, ignorerar alla som förklarar att matta färger, utfrätta högdagrar och underexponerade skuggor inte på något sätt ser naturligt ut.

Nej, bilderna från den analoga eran var inte på något sätt bättre eller mer naturliga än dagens digitala bilder, tvätom.
Däremot betyder det inte att analoga bilder kan både vara mer vackra och mer intressanta för alla fotograferar inte för att göra en ögonblicksbild av en exakt verklighet som du verkar tro. Fotografi är en konstform.

Av Knashatt
Skrivet av Gzerd:

Det första exempelbilden är inte ändrad, Jag har anpassat där jag stod för det närmaste naturliga. Så är det naturliga färger fotat med färgrymd Adobe-RGB

Ställ frågan till dig. Är färgerna neonstarka? Uppfattar du på riktigt att gräset princip lyser? Uppfattar du att berg är knall-grå-blå och mossan princip lyser? När digitalkameran kom så blev färger så starka. Analoga bilder är inte så

https://i.imgur.com/6SV5v8a.png

Här har vi en till naturligt foto som togs här om dan. Så här såg det typ ut på 80-90-talet på vernissage, mjuka toner. Det var nåt helt annat på den tiden.

Då du (som vanligt) igonerar att svara vissa typer av svar du får försöker jag igen...
Tycker du själv att bilden du visar här ser naturlig ut?
Är det så DU själv ser verkligheten när du stod där och tog kortet? Blev alla molnen totalt utfrätta i dina ögon? Upplevde alla färgerna så fattiga? Såg du hela upplevelsen på plats så extremt konstrastfattig?

Vi har haft denna diskussion förut i en annan tråd >>Länk<< (där du också helt ignorera mina svara) om hur du anser fel det är att fotografera i RAW för du kunde få fram detaljer som inte hade gått fram i JPG. Försökte även i den tråden förklara att du genom RAW och möjligheten att få fram detaljer i skuggor och högdagar kan få ett mycket mer naturtroget kort.

Vad är syftet med ett fotografi? Att få fram en så naturtrogen bild som möjligt? Eller få fram en intressant bild? Eller enbart ta en bild och låta kameran göra allt åt dig?
Det finns helt inte ett svar för det är upp till fotografen vad hen vill få ut av sitt kort.

Av Knashatt
Skrivet av Gzerd:

https://i.imgur.com/e3nRjjZ.png

Den här tog jag här om dagen, den är inte manipulerad.

Så var går gränser när ett foto inte kan tillkännagivas som ett foto, det kunde lika gärna varit en målning?

https://i.imgur.com/e3nRjjZ.png

Din bild här ovanför är ett bra exempel på att ett ej manipulerat fotografi oftast inte visar en avbild av hur en människa upplever verkligheten.

För att förtydliga, det du ser när du var på plats i skogen och såg på skogen är en producerad bild i din hjärna skapad av information från dina ögon.

Vi kan ta platsen där du tog din bild, när du stod där i skogen och tittat i mörka skuggor kommer dina pupiller öka i storlek för att släppa in mer ljus.
Du kommer då se en detaljerad bild av skuggorna.

Nu flyttar du blicken till molnen, då kommer dina pupiller minska drastiskt i storlek för att släppa in mycket mindre ljus.
Du kommer nu se en detaljerad bild av molnen.

Hela din upplevelse av detta kommet skapa en upplevd bild där du ser detaljer både i skuggorna och i högdagrarna. Genom minnet av informationen från skuggorna (när pupillen var stor) och informationen från högdagrarna (när pupillen var liten) upplever du en skapad bild i din hjärna.
Detta är något som (ofta) är helt omöjligt eller åtminstone svårt med en kamera tagen med kemisk analog film eller en digital kamera utan någon form av digital HDR-bearbetning (direkt i kameran eller senare via RAW-format/3 bilder med olika exponeringar).

Din bild är inte så du upplever verkligheten när du tog det. Den är långt ifrån verkligheten hur en människa upplever platsen.

När du tar ett enda fotografi kommer du alltså antingen har för stor bländaröppning för att få detaljer i skuggorna men då tappa detaljer i högdagrarna. Eller så kommer du har för liten bländaröppning för att då detaljer i högdagrarna men då tappa detaljer i skuggorna.
Detta försöker kameran lösa genom en kompromiss och ha bländaröppningen i något mellanläge. Du får lite detaljer både i skuggor och högdagrarna. Dock låååååångt ifrån det du som människa ser när du står på plats.
Eller så kan kameran direkt vid fototillfället ta 2 eller 3 kort och direkt i kameran skapa en bild som efterliknar mer hur du som människa upplever världen.

Så vad är ditt mål med att ta ett fotografi? Är det för att efterlikna verkligheten som DU upplever den, ja då MÅSTE du manipulera fotografiet i efterhand eller ta flera kort eller RAW-kort.

Ett fotografi blir inte mindre ett fotografi för du redigerar fotografiet. Samma som en målning är fortfarande en målning även om du inte målar efter verkligheten.

Jag tror din fråga borde vara: Vart/när går gränsen från att kalla ett fotografi en bild av en händelse till att bli ett konstverk.