Inlägg

Inlägg som grapetonix har skrivit i forumet
Av grapetonix
Skrivet av Wh1spY:

Reklam i ett OS jag redan betalar för. Skamligt.

Håller med, det är fullkomlig skandal. Inte bara betalar du för det, det är det dyraste operativsystemet med god marginal.

Andra kommersiella operativ såsom ChromeOS och MacOS är inte nedlusade med detta.
Windows 10/11 har reklam i både startmeny såväl som andra inbyggda systemkomponenter by default.
Inforutan som poppar upp vid klockan späckad med skvallernyheter och reklam.
Edge går sedan något år inte att ändra till att få något annat än Microsofts startsida - fullkomligt späckad med spam - för nya tabs. Det är ta mig tusan helt otroligt.

Har kvar en trött Celeron Windows10-dator bara för att kunna svara på vänner och bekantas IT-problem, men jag använder det aldrig själv i dagligt arbete längre. För mycket trams med licensiering och olika versioner -vi ska inte tala om microsoft office för övrigt, urgh! - reklam, överkomplicerat, ganska buggigt...

Av grapetonix
Skrivet av Kilroy:

Blockkedjeteknik är så ineffektiv och skalar så dåligt så det är för mig helt orimligt att du tror att den kommer att vara en stor del av framtiden.

Det finns extremt få tillämpningar där blockkedjeteknik är en av dom bättre lösningarna.

Förstår du verkligen hur blockkedjeteknik fungerar?

Vad är det du ser som en så stor fördel gentemot andra lösningar?

Jo, det kan jag väl säga att jag har förståelse för utan att det är ett särskilt överdrivet påstående.
Även med ett nät som består av bara några få samarbetande aktörer - och därför kan hantera rätt hög trafik, men ändå måste dansa enligt samma pipa d.v.s. verifierande programkod för kedjan, fås:

...automatisk spegling av databasen,
...samt skydd mot manipulation och korruption i att alla transaktioner som genomförs måste uppfylla kedjans rådande regler. Går inte att ändra databasposter i efterhand utan att kedjan blir ogiltig.

Varaktighet för data och mycket starkt skydd mot att data manipuleras på ett regelvidrigt sätt eller av obehörig, vilket fås i ett endaste paket automatiskt är alltså de stora punkterna här. För mig är det tillräckligt stor skillnad från en vanlig MySQL-burk för att det ska vara högintressant för en serie tillämpningar inom medicin, finans, biljettsystem... fantasin sätter gränserna.

Sen sätter jag punkt för mitt deltagande i debatten här då det både är något OT för tråden och jag är heller inte ute efter att syssla med någon slags väckelserörelse eller att övertyga folk - det är säkerligen totalt överflödigt för många databasapplikationer.

Av grapetonix
Skrivet av alexman:

hur går jag till väga för att skriva av mina NFT som förluster på skattedeklarationen?

Sälj dem på valfri plattform, konvertera vad du har mottagit omedelbart till Euro/SEK och sätt in det på ett konto.
Dokumentera försäljningen med screenshots eller annat från plattformen med inblandade adresser dokumenterade.
Deklarera försäljningspris i det SEK-belopp du mottagit samt köpepris ("omkostnadsbelopp") i K4-blanketten på Skatteverket.

Om du inte kan sälja för att det inte finns någon köpare, vete tusan. Kanske kan du transferrera dina NFT till en dummyadress så de blir obrukbara och därför kan betraktas som förverkad till försäljningspris 0. Är det belopp över några tusen hade jag hört med en skattejurist eller dokumenterad konversation till Skatteverket så du inte gör nåt brottsligt här.

Av grapetonix
Skrivet av evil penguin:

Det passar väl ihop rätt bra med att användandet av NFT nästan uteslutande varit i kategorin "teknisk lösning söker problem" och att själva hajpen byggts kring den tekniska lösningen (inte faktisk nytta skapad av den) och orsakat något slags snöbollseffekt med en massa spekulativt köpande för köpandets skull av saker som egentligen är ointressanta.

Stämmer, i "runda ett" - i en teknikålders barndom - är det mycket lek, spel, hype, blåsningar, oförsiktiga investeringar på inget och blaj. Det som påverkar vanligt folk i massor kommer sisådär ett decennium eller mer efter den fasen. Påminner mig lite om att det finns massa klipp från 80-talet från SR/UR, ligger uppe på Youtube där äldre män ondgör sig över hemdatorer och menar på att de bara är flimriga TV-skärmar som duger att spela Space Invaders på. Telefonnummer slår man lättast upp i telefonkatalogen, osv. Dessa herrar fick inte rätt, även om de hade rätt i sak just då. Och jag är säker på att massor av investeringar i datorföretag gjordes på 80- och 90-talet som aldrig någonsin lyfte. Ofta fanns ingen substans alls.

Blockkedjeteknik är troligen något som kommer ses som ett absolut krav för en hel massa applikationer inom 10-15 år, det är inget mumbo-jumbo utan bara en utveckling till nästa nivå av vanlig replikerande databasteknik. Sen är frågan på vilken nivå man lägger det och exakt hur det kommer att fungera. All information behöver inte lagras på 1000-tals datorer, och blockkedjor kan kommunicera mellan varandra.

Av grapetonix
Skrivet av dagas:

Jag tänker samma sak. Aldrig någonsin fått en tågbiljett eller liknande på sms eller mejl och tänkt att jag skulle vilja haft den som NFT istället.

En fördel är att du kan lägga ut den till försäljning för ett visst pris, och en viss person/identitet kan hugga till för att köpa den och då vara säker på att hen för pengarna som betalts får en biljett som senare kan transferreras från hens konto till entrévakterna och då faktiskt kommer att fungera.
Jag tror inte på den typen av verksamhet på stora nätverk som ETH dock, datat måste kopieras upp till 1000-tals datorer vilket är för dyrt/tar för mycket resurser. Ett dussin seriöst kontrollerade blockkedjeservrar som ägs av samarbetande biljett- och eventorganisationer kanske räcker.

Av grapetonix
Skrivet av anon315148:

@Airikr Jag stör mig främst på Telegrams Stories och chatt som inte går att inaktivera. Deras chatt har funnits länge men Stories är en ny företeelse som upptar onödig skärmplats. Är helt ointresserad av att se deras Stories snurra på skärmen med tjat om deras Premium-funktioner. Jag hade även gärna sluppit meddelanden varje gång appen uppdateras.

Så det är inte traditionell reklam jag syftar på utan mer Telegrams tjatade om deras Premium-funktioner och konstanta meddelanden så fort appen uppdateras.

Stories dök upp igen i senaste versionen och går inte att få bort.
De försöker samtidigt sälja telegram premium som har nån slags skvallerläge/dolt läge där man kan gå in och titta på stories -"without appearing in the list of viewers"- och sen neka till att man sett dem... hmm...
Vilken smörja asså. Det är verkligen ett väldigt oseriöst försök till intäktsgenerering. Att göra appen lik Instagram kan göra så att den förbjuds i diverse miljöer, har de inte tänkt på det.
Och så står det "1 Story available" i rubriken, så appen gör inte längre reklam för sig själv, och man vet inte vilken app man är inne på...
Väldigt dumt.

Men jag väntade mig väl mer eller mindre att det skulle bli så här. Centraliserade chatappar verkar få sina skinande dagar så att säga, sen behöver man få in pengar pga det ökade användarantalet och då blir det feature bloat och advertising, sen blir allt impopulärt och kraschar. Både ICQ och MSN-Messenger gick den vägen.

Av grapetonix
Skrivet av dlq84:

Signals fokus är att difta en bra och privat chat-app, inget annat. De lever på donationer och jagar inte vinst, därav finns det ingen reklam, inga störiga "retention"-notifikationer o.s.v.

"The team at Signal is committed to the mission of developing open source privacy technology that protects free expression and enables secure global communication. Your contribution fuels this cause. No ads. No trackers. No kidding."

Så där lät dock retoriken på Telegram för 5-6 år sen också, "det här projektet är i stort ideellt, behöver vi få in pengar kommer vi lösa det med frivilligfunding" etc. Man vet aldrig vad som är i görningen, så länge det rör sig om centraliserade nätverk och tjänster som måste få in pengar.
Den värsta implementationen av Stories där det påtrycktes folk i headern av appen verkar de ha tagit bort efter mindre än en vecka, nu måste man välja det explicit. Troligen insåg de hur dålig idé det var.

Av grapetonix

Om man nu verkligen vill dyvla på reklam på användarna på ett relativt skottsäkert vis, varför inte väva in den i själva videoströmmarna och göra den väldigt kort?

Alltså: Man sitter och kollar på någon slapp dokumentär. Helt plötsligt snurrar en chokladkaka eller en rakapparat in på skärmen, i samma scen, med något snabbt och käckt budskap. Och sen försvinner den på max 3-5 sekunder.
Tror det är den enda typen av reklam jag skulle tolerera. Jättelånga klipp går liksom inte. Man blir bara trött och vill bort från det.

Av grapetonix
Skrivet av Gurrrra:

Seriöst, det är inte SÅ farligt att inte ha det senaste senaste av allt. Tagga ner med paranoian lite vetja

System som är uppsatta av någon som kan sin sak, korrekt vad gäller arkitekturen, brukar vara under betydligt lägre sannolikhet för hackning än någon som kört på med oförsiktighet och okunnighet.
Ibland kommer det läskiga 0-days och RCE, som Heartbleed, Eternalblue, Bluekeep, samt hålet som Wannacry utnyttjade m.m. vilket alla bör göra sig av med fortast möjligt.

Har också funnits säkerhetshål i Chrome där man kunnat kapa hela webläsaren med en websida. Detta förstår jag också att man vill bli av med, fort. En användare som är försiktig i sin webbsurf kommer dock troligen inte råka ut för något.

Tyvärr kommer AI att leda till att fler och fler 0-days som ingen människa skulle hittat kommer att hittas, så länge det finns en programmatisk möjlighet att göra ett intrång kommer det att göras. Och ofta kanske dessa hål kommer att börja nyttjas av samma robotar och orsaka omfattande skada innan de täpps igen.

Iallafall, som det ser ut idag. Jag vet företag som har nästan tio år gamla Wordpress/Apache/PHP/Linux/MySQL instanser med webservrar exponerade mot Internet, aldrig uppdaterade. Visar inga tecken på hackning då de är uppsatta av någon som kan sitt utan dåliga plugins, rätt filsystemsrättigheter, korrekt konfigurerad webserver m.m.
Samtidigt händer det att "flashiga webbyråer" släpper nya sidor med plug-ins som har säkerhetshål, som ryker inför robothack på några veckor.

Säkerhet finns där i flera lager och ofta krävs det således att flera steg går fel innan ett intrång är ett faktum. Om datorsystem hanteras med kunnighet och försiktighet är ett intrång betydligt mindre sannolikt. Detta är, fortfarande, oftast ännu viktigare än att trycka in uppdateringar varje vecka.

Av grapetonix
Skrivet av boibo:

Skärmen din har väl HDMI?

Nej. Det är just det som är grejen.
Många nya portabla monitorer som bara är USB-C.

Datorn är en Asus Chromebook.

Det hela borde ju gå att fixa utan att bryta spec om man vänder på kedjan:

Nätadapter -> [speciell enhet som är aktiv USBCPD-splitter och dessutom kan passera USB-C ALT på ett av paren mellan portarna] -> en kabel till skärmen, en till datorn.
Men som ni varit inne på i svaren redan, jag tror knappt det finns; och om det finns kanske manicken är dyrare än att bara byta till en monitor med inbyggd splitter, t.ex. Lenovo L15.

Av grapetonix
Skrivet av boibo:

tex apples A/V adapter med HDMI och usb-c

Som sagt i trådstarten HDMI hjälper mig noll. De finns i mängder och lättilgängligt. Jag behöver USB-C PD samt USB-C AltMode passthrough.

Av grapetonix
Skrivet av snajk:

Har inte skärmen en separat ingång för ström som då också kan gå vidare till datorn? Alternativt två USB C på datorn så du kan ha en för el och en för skärm?

Nej, det är ju precis detta som är problemet.

Av grapetonix

USB-C power injector

Jag har en laptop med endast en USB-C port och köpte en portabel monitor som får både videosignal och ström via USB-C från laptopen.
Det funkar ju utmärkt, problemet är bara det att min laptop även laddas via USB-C så nu kan jag inte ha hela paketet strömförsörjt och laddande under användning. Får använda den ett par timmar i en stöt tills batteriet börjar flacka och sen sätta laptopen på laddning.

Finns det utrustning för att möjliggöra detta. Det jag skulle behöva är alltså en USB-C hubb med videoutgång och strömingång, vilka det finns massor av. Skillnaden är bara att videoutgången i detta fall ska skicka ut USB-C Alt DP + Power Delivery istället för att vara en HDMI utgång.

Nån kunnig som vet? Kan en sådan produkt ens existera, eller strider det mot USB-C Power Delivery standarden?

Av grapetonix
Skrivet av Endraya:

tar mycket att krossa stål som är emballerat med 40cm emballage..

Sånt där är milt sagt imponerande och man undrar hur de lyckas. En gammal bekant till mig skulle beställa lite detaljer till sitt examensarbete. Däriblandannat en meter långa stålrör av flera millimeter tjockt gods. Rören kom fram böjda, likt ett sugrör färdigt att stoppas ner i en drink i änden...

Personligen har jag dock aldrig haft allvarliga problem med Postnord trots hundratals mottagna leveranser. En gång hamnade paketet på fel distributionscentral och hoppade fram och tillbaka några dagar. Funderar på om kvaliteten beror mycket på var i landet man bor, och om de har mycket krut reserverat för Stockholm...

Av grapetonix
Skrivet av ottomanslap:

Har inte haft internet sedan igår kl 16 och fortfarande inget. Ringer tele2 nu och återkommer med vad som sägs.

Edit: efter ca 1h väntetid så fick jag som svar att de inte vet varför!! De skickade vidare ärendet. Tele2/comhem är skit, synd bara att jag bor i ett comhem hus.

Inget här heller, och 2000+ i telefonkön på 90 222. Gäsp. Är säkert ett ransomwareangrepp...

Av grapetonix

Har faktiskt länge misstänkt att Print Spooler är en svag punkt i Windows och att det skulle hittas ett säkerhetshål i den. Den verkar inte vara något stabilt bygge, kraschar och börjar käka CPU hipp som happ.

Säkerhetshål eller inte är det en skandal att utskriftssystem fungerar så dåligt som de faktiskt gör - kan tänka mig att hela systemet skulle tjäna på en översyn. En utskrift skulle t.ex. kunna vara HTTP POST till skrivaren utav en PDF-fil, då kringgår man helt behovet av olika drivrutiner. Delvis är detta löst med PCL som standard, men inte helt, en drivrutin behövs fortfarande för att ackomodera skrivarens specifika behov som pappersfack, färginställningar mm.

Av grapetonix
Skrivet av MatteN:

ok, finns mycket lågenergigrejer, men då är det inte x86/64/Wintel längre.
Går man ifrån det kravet kan man t.ex köpa en samsungplatta som fint följer mina krav.

Av grapetonix
Skrivet av xxargs:

Och alla - även med PD3/QC3 laddkretsar kan ladda från vanlig 5V USB-laddare utan laddelektronik, men med mer kraftfulla enheter så har de svårt att klara sig på 5 Volt 2 Ampere där 2 Ampere är max på micro-USB (3 Ampere på USB-C) om de är igång samtidigt och tar lång tid på sig att ladda batteriet.

Coolt, om detta stämmer kanske jag ska köpa mig en premiumlaptop och ställa den på lågklockade energiinställningar.
Sväljer den 5V2A som lägsta acceptabelt får det vara ok.

Av grapetonix
Skrivet av Chibariku:

Du kommer nog tyvärr inte hitta någon minilaptop som kommer vilja ta emot 2.5W som laddning. Knappt så att alla telefoner gillar så lågt längre.

Häpp. Det är ju det jag menar - helt obegripligt?
Betyder att vi tagit "ett steg fram och två steg bak" (texten från någon tjatig låt om ett trasigt förhållande som spelas alltför ofta på P3...)

Vi har 7-nanometersteknik i antågande, naturlig progression av saker och ting skulle ju vara laptops som accepterar mindre ström än för fem år sen...

Av grapetonix

Minilaptop med standard USB-laddning

Jag har en quadcore Acer Intel Atom surfplattehybrid från 2015 med 10" skärm som kostade ca 2000;- i inköp.
Verkligt underbart med den är att den har standardladdport (Micro-USB). Så du behöver inte dra med någon klumpig specifik laddare, en vanlig 2A Samsungplugg som man ändå använder till luren räcker för att tanka den var som helst. (Den laddar fint med 500mA också, men då tar det två dygn att fylla batteriet...)

Den börjar kännas lite i klenaste laget och anslutningen mellan skärmdel och tangentbordsdel glappar ibland. Så jag har börjat se mig om efter något nytt som motsvarar den. Men det verkar inte finnas något!

Det jag söker är alltså en färsk Wintel lågenergilaptop med 10-14" skärm med Micro-USB eller USB-C plugg för laddning, och den ska ladda med vanlig USB-ström (vilken laddström från 500mA@5V som helst). Budget upp till 8000:-. Touchscreen surfplattehybrid som min nuvarande hade varit roligt, men inget krav.

-De laptops som har t.ex. USB-C plugg för laddning är av högprestanda premiumklass och kostar 10k+. Dessutom verkar det inte vara vanlig 5volts-laddning in, det krävs en specialladdare ändå som ger ut högre spänning för att de ska ladda, råkar bara vara så att pluggen är USB-C. Så det är meningslöst.

Några idéer?