Inlägg

Inlägg som ibbles har skrivit i forumet
Av ibbles

Jag har svårt att tolka delen om MLO. Tycker följande två meningar säger emot varandra:

> ... ansluta till en kompatibel enhet via flera kanaler samtidigt, och kombinera frekvenserna över olika band.

> Genom den här automatiska växlingen mellan banden hjälper MLO...

Skickar den på en kanal i taget men kan byta vid behov, eller skickas paket på både 2.4 GHz och 5 GHz och mottagaren pusslar ihop dom i rätt ordning?

Av ibbles

Nån som fattade vad FSR3 är för nått? Frame generation?

Av ibbles

Många av FPS-staplarna hade oroväckade stor del markerat med FSR. Vad uppskalar dom från för upplösning egentligen?

Av ibbles
Skrivet av MinscS2:

Lite fult att AMDs PR-snack under visningen om hur bra korten är i "8K" gäller 7680x2160p, dvs inte 8K ö.h.t.

Jag tyckte dom var tydliga på att skilja mellan 8K och 8K ultrawide.

Av ibbles

Skulle nog inte dra igång en dist-upgrade bara sådär om önskan är att unvika onödiga risker.

Av ibbles

Minne.

Av ibbles

Förstår inte svaret på filmrullefrågan.

0.0035 "m/ruta bred" / 1.85 "höjd-till-bredd ratio" * 24 "fps" * 3600 "s/h" * 2 "antal h" = 326.9m, alltså närmast 300m bland alternativen.

Vart tänker eller räknar jag fel?

Av ibbles

Jag tycker såna här frågor är konstiga. Man behöver ju åtminstone nånting av allt så då blir det ju en viktningsfråga. Hur många CPU FLOPS motsvarar/trumfar en GPU FLOPS, och betyder "lagringsprestanda" volym, latens, eller bandbredd? Och hur många GiB(/s?) motsvarar en FLOPS? Vilka SSD-krav ska jag ha för att det ska räknas som "mer" än en 5950X, t.ex?

Av ibbles

Jag kör 30" 2560x1600 + 32" 3840x2160 både hemma och på jobbet. Tycker den kombinationen fungerar riktigt bra. 4K när man behöver se mycket på en gång och dra över till andra skärmen när man vill ha lite lägre DPI för att se tydligare. Lättare än att mixtra med DPI/zoom settings. De är typ lika höga så ser inte konstigt ut.

Av ibbles

Jag skulle vilja se något testa en mix mellan raster- och vectorbild. Man skickar sina pixlar, 4K eller whatever, som vanligt till skärmen, men även en vektor-overlay som visar vart i pixeln som kanten mellan en triangel och dess granne är, eller vart kanten för ett tecken går. Skärmen får då sätta färger på sina hundratals (eller vad det nu blir) sub-pixlar den har per signal-pixel för få så bra bild som möjligt. Med en sån här skärm skulle man kunna få rätt bra AA då.

Av ibbles

Jag gjorde ett försök att uppskatta verklig transistorstorlek en gång.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xdTdypxe8Fpv5l0rrfRZ-...

Scrolla höger för grafer.

Den antar att både kretsen och varje transistor är kvadratisk och räknar sedan ut hur lång sidan på en sådan transistor skulle givet kretsarea och antalet transistorer hämtade från en lista av kretsar på wikipedia.

I reduction factor grafen ser man att vi krympte transistorerna rätt snabbt kring 2000, men långsamare sedan 2005.

Av ibbles
Skrivet av perost:

3440x1440 är 43:18, eller 21,5:9 om man så vill, medan 24:10 är samma som 21,6:9. Hade den varit 21:9 så hade den haft 3360 pixlar på bredden, och hade den varit 24:10 så hade den haft 3456 pixlar på bredden. Mindre än 3% skillnad i bredd mellan 21:9 och 24:10 med andra ord.

Det här med att ange aspect ratio som 16:10, 21:9 etc fungerade bra när det inte var så många, men nu börjar jag tappa bort mig. 24:10... vad är det för påfund. Matten blir svår att göra i huvudet. Är det läge att gå tillbaka till en enda siffra igen kanske?

16:10 = 1.60
16:9 = 1.78
21:9 = 2.33
24:10 = 2.40

Då blir det uppenbart vilken som är bredare, och hur mycket.

Av ibbles
Skrivet av Aje:

Den borde inte få kallas 5K överhududtaget tycker jag. 5K är 5120 × 2880 och inget annat, men vill tillverkarna använda begreppet så behöver upplösningen falla minst inom ramen för 5K. I detta fallet är höjden för lågupplöst. Det blir förvirrande och missvisande för alla.

Nej. 5K säger att den är ≈ 5000 pixlar på bredden. Det i sig säger ingenting om hur många det är på höjden. Man ska inte bara anta 16:9. Så man kan säga 5K 32:9 om man menar en skärm med 32:9 i aspect ratio, eller 5K 2160p om man pratar om en 5K skärm med 2160 pixlar på höjden.

Det senare är vad jag är ute efter, typ 43" till 45", men inte hittat någon än.

Av ibbles

Jag vet inte om panelerna blivit bättre de senaste åren, men jag spelade SOMA på en Dell U3011 i ett mörkt rum och störde mig ständigt på att det såg konstigt ut i hörnen. Har undvikit mörka spel sedan dess.

Av ibbles

Vad betyder "stöd för 4K"? Alla spel som renderar med hjälpa av rastrering av trianglar kan väl renderas i godtycklig upplösning? Ser inte hur just 4K skulle vara speciellt på något sätt.

Av ibbles
Skrivet av adde_84:

Kan någon vänlig själ kunna göra en hel källkod åt mig?

Ingen behöver skriva någon kod åt dig, du har ju redan inlägg #9. Hitta något bra sätt att lyfta ut delar till funktioner så är det väl klart sen?

Skrivet av adde_84:

Skriv ett program som frågar efter ett antal tal

Det görs av raderna

cout << "Skriv in tal" << endl; cin >> inp;

Skrivet av adde_84:

och skriver ut summan

Görs av sum += inp; och cout << "Summa: " << sum << endl;.

Skrivet av adde_84:

och medelvärdet av de inmatade talen.

Görs av sum += inp; (samma som ovan) och cout << "Medelvärde: " << (double)sum/(double)antal << endl;

Skrivet av adde_84:

Användaren ska ange 0 i slutet av talserien.

Görs av

if (inp == 0) { break; }

Skrivet av adde_84:

Programmet ska dessutom skriva ut det näst största och det största talet.

if (inp > max) { nMax=max; max = inp; } if (inp > nMax && inp < max) { nMax = inp; } if (inp < min) { min = inp; }

cout << "Störst tal: " << max << endl; cout << "Näst störst tal: " << nMax << endl; cout << "Minst tal: " << min << endl;

Vad fattas?

Av ibbles

Angående att fönstret försvinner direkt. Istället för att lägga in breakpoints kan man använda följande lilla trick. Som en bonus får du in en funktion också

Placera följande mellan "using namespace std" och "int main...".

void waitForUser() { cout << "Press ENTER to exit." << endl; // Behövs två get() här. Det första för det enter som ligger bakom 0:an // och det andra för det enter som användaren trycker som svar på utskriften // ovan. cin.get(); cin.get(); }

och en

waitForUser();

precis innan "return 0;" i slutet av main.

Av ibbles

Jag håller med giplet och Elgot, koden i inlägg #9 är en bra utgångspunkt.

Skrivet av adde_84:

1. Jag får inte programmet att "komma igång" det vill säga att jag får inte upp rutan då jag ska trycka in talen längre.

Detta berodde på ett kompileringsfel pga att dina includes rörts till en aning. Tidigare har precompiled headers och stdafx.h nämnts. Jag rekommenderar att du stänger av precompiled headers och glömmer stdafx.h. Jag räknar det till "advanced topics" som vi kan ta senare.

Skrivet av adde_84:

2. Tidigare, innan jag rörde ihop allting, så fick jag upp rutan där det stod att jag skulle trycka in talen, när jag tryckte in olika tal så hände ingenting, ingen uträkning, utan det som kom upp var flera olika rader där det stod att jag skulle ange tal, på varje rad.

Exempel är bra och i det exempel du gav i inlägg #7 var talen du skrev in "1 2 3 4 5". Två saker är viktiga här. Det första är att inget av talen är 0. Notera meningen "Användaren ska ange 0 i slutet av talserien." i följande citat av dig. Det andra är att det är mellanslag mellan varje siffra. Bättre är att trycka enter istället. giplet ger en bra beskrivning av hur programmet kan användas i inlägg #19. Orsaken är att saker man skriver på tangentbordet skickas till programmet när man trycker enter. Det är det som gör att du får flera "Skriv in tal" på en gång, en för varje tal på raden. Skriver man bara ett tal per rad känns det kanske mer naturligt. Du säger "så hände ingenting, ingen uträkning". Jag tror inte det är riktigt sant, jag tror den räknade en hel del. Precis det som jag kallade för "4) Uppdatera variabler" i min pseudokod. Men ingenting skrivs ut där så det syns inte. Inte förrens det speciella talet 0 kommer. Vilket det aldrig gjorde....

Skrivet av adde_84:

3. Uppgiften som jag ska göra lyder så här
Skriv ett program som frågar efter ett antal tal och skriver ut summan och medelvärdet av de inmatade talen. Användaren ska ange 0 i slutet av talserien. Programmet ska dessutom skriva ut det näst största och det största talet. Programmet ska vara uppbyggt av ett antal funktioner.
Hur får jag till allt?

Det kanske inte är en helt dum ide att testa på debuggern lite. Det kan ge en hel del insikt i hur ett program beter sig. Sätt en breakpoint i början av main genom att klicka längst ut till vänster på raden med "int main", det brukar dyka upp en liten prick eller så, och starta sedan med debuggern. Låter som att det är en grön pil i Visual C++ och i CodeBlocks ser det ut att vara en röd pil istället. Man kan sedan stega fram i programmet och se vad som händer.

Skrivet av adde_84:

4. Är min källkod "hyfsad"? Det känns som att jag rör till det mer och mer, och det blir sämre och sämre.

Koden i inlägg #9 är hyffsad. Den gör väl det den ska, eller?

Av ibbles
Skrivet av adde_84:

Hur sjutton ska man göra för att få ihop detta????
Och jag fick jättefina tips från flera människor i förra inlägget men jag får fortfarande inte ihop det, trots att det stod att det funkar för dom när dom kör programmet, vilket gör mig mer och mer förvirrad...
Och, är det olika ifrån program till program?

Jag har svårt att sätta mig in i din situation. Du ger en beskrivning av en uppgift och sedan ett stycke kod som faktiskt löser precis den uppgiften. Vilket eller vilka problem ser du fortfarande? Vari tycker du din lösning skiljer från det som efterfrågats? Jag gav tidigare följande algoritmbeskrivning av koden du postat.

1) Skriv ut "Skriv in tal".
2) Läs in ett tal från användaren.
3) Om talet är 0, gå till 6).
4) Uppdatera variabler (max, nMax, ...)
5) Gå till 1.
6) Skriv ut variabler.

Kan du se att det här är en riktig beskrivning av din kod? Hur tycker du att en liknande beskrivning som löser uppgiften skulle se ut?

I nästa inlägg vill jag se en punktlista med saker som är fel.

Vi måste hålla isär två saker. Den ena är vad du vill att datorn ska göra och den andra är hur man via kod får datorn att göra precis det. Det är ofta bra att svara på det första innan man börjar på det andra.

Skrivet av adde_84:

Det fungerar inte, varken i codeblocks eller Visual c++......
Det står i codeblocks att det inte går att bygga och i Visual c++ att det var several building problems...

Det här är ett exempel på problem med den andra saken. Det är detaljer som "egentligen" inte är så viktiga och som vi lätt kan hjälpa med. I det här fallet har en #include <iostream> råkat försvinna. Viktigare är att förstå vad man egentligen vill ha.

Skrivet av adde_84:

En annan fråga, är codeblocks eller Visual c++ bra eller finns det något annat?

Finns massvis, men det spelar ingen roll vad du använder. Ditt program kommer bete sig likadant. Har du listat ut hur man kompilerar och startar program i CodeBlocks så fortsätt med det du. Eller byt till Visual C++ om du tycker det känns bättre. Eller byt varannan timme för att inte fastna i hur ett enda program fungerar.

Av ibbles

Jo, det är precis så den ska göra. Eller i alla fall så du sagt åt den att göra. Skulle vara intressant att se din pseudokod. Såhär ser min ut.

1) Skriv ut "Skriv in tal".
2) Läs in ett tal från användaren.
3) Om talet är 0, gå till 6).
4) Uppdatera variabler (max, nMax, ...)
5) Gå till 1.
6) Skriv ut variabler.

Så när du ger den "1 2 3 4 5" så kommer den aldrig nå 6) eftersom 0 inte är med. Den kommer också, som du märkt, skriva ut "Skriv in tal" en gång för varje tal den läser in.