Inlägg

Inlägg som ibbles har skrivit i forumet
Av ibbles
Skrivet av adde_84:

Jag kom på en sak. Vilket program använder ni för att detta skall fungera? Jag använder någonting som heter codeblocks 13.12
Kanske ni använder något annat program, vilket ska jag då använda?

Det ska inte spela någon större roll. Inte använt CodeBlocks speciellt mycket själv, men hört mycket gott om den.

Skrivet av adde_84:

Men, ja det fungerar inte, och jag vet verkligen inte hur jag ska komma vidare.

Fungerar inte på vilket sätt? Kompilerar det inte? Går programmet inte att starta? Krashar det? Gör det något annat fel? Kan du kompilera och köra andra, enklare, program?

Skrivet av adde_84:

En fråga dock, är min källkod helt ute och cyklar?

Jag tycker det ser ut som en bra början. Inte så många funktioner än (ingen faktiskt, förutom main), men det kan man lägga till allteftersom. Jag fick lägga till en #include <climits> högst upp för att kunna kompilera, men efter det verkar allt fungera som det ska.

Av ibbles
Skrivet av Swedish Berserk:

... eller speldator känns den rätt klockren om man inte behöver maxa all grafiken.

Eller tvärtom. I dom mer grafikkrävande spelen, och med någon av de kraftigare dedikerade GPUerna, så verkar Trinity hänga på ganska bra. Se t.ex. i BF3. 55 FPS på high är väll ändå OK?

Av ibbles
Skrivet av Silldro:

Dock undrar jag lite varför ni hade med Intel Core i5 3570K i denna recension då den processorn är betydligt dyrare och inte kan sägas vara en konkurrerande produkt? Intel Core i5 3570K kostar runt 1800kr i vettiga butiker. Rätt stor skillnad mot AMD A-Series A10-5800K 3,8GHz som verkar hamna på lite drygt 1000 lappen.

När man läser recensionen ser man mest att Trinity får ordentligt med spö av Intel Core i5 3570K vilket är ganska väntat...

Jag tycker det är helt rätt att ta med en dyrare variant så man får en bild av hur de förhåller sig till varandra. Och jag tycker faktiskt att det är en konkurrerande produkt eftersom väldigt mycket går att göra ungefär lika bra på båda två. Jag är faktiskt i köparsvängen och försöker förstå om jag behöver en i5 eller om AMDs A10 duger. Ett test där dessa två ställs mot varandra gör jämförelsen betydligt enklare än om jag skulle behöva titta i två olika artiklar som kanske inte ens innehåller samma testfall.

Jag har två användningsområden för den dator jag tänker köpa: spela spel och vad som kallas "Scientific computing", i det här fallet flyttalstunga beräkningar på hyfsat stora datamängder. Det ligger i tiden att lyfta över den här typen av beräkningar på GPU, men det är inte alla delar som lämpar sig för detta. Den GPU som finns i Trinity skulle kunna vara en intressant mellanväg där mer finkornig parallellitet kan utnyttjas utan att data ska skeppas fram och tillbaka över PCIe bussen och jag skulle gärna vilja testa detta. Görs detta bra så kanske A10 med sin GPU presetrar bättre än i5 med sin GPU.

Men om A10 inte går att spela på alls, även om den paras med en 7970 eller whatever, så får det vara. OpenCL på i5 duger för stunden till det jag behöver det till. Det skulle bara vara roligt att vara lite i framkant och APU är något jag faktiskt tror på.

Av ibbles
Skrivet av Naicro:

I detta fall är det tekniken som ger upplevelsen, när du väl befinner dig helt omsluten av spelet med full headtracking tror jag vilket spel man spelar har mindre betydelse, i alla fall till en början.

Håller med. Dock tycker jag inte "till en början" duger. Om det fungerar bra så kommer en consumer-variant och i så fall använder jag hellre den då. Om det inte fungerar bra så är jag nöjd nog med det VR jag redan testat.

Skrivet av Frejoh466:

Undrar om den kommer att bli som virtual boy, som gav en huvudvärk efter 30sec, eller som 3DS, varför inte Nvidia3D vission (hört att tvåan ska vara mycket bättre). Tror inte riktigt på att vi har kommit in på en bra 3D generation, fast vi får väll se när den kommer ut.

Som du själv hintar så har det faktiskt blivit bättre för varje generation. Och med den utveckling vi sett inom high-density paneler de senaste par-tre åren så är jag faktiskt optimistisk den här gången. Och head-tracking delen har fungerat hyffsat sedan länge, har bara varit en fråga om latency mellan rörelse och fotoner på skärmen, som Carmack uttryckte det.

Om latency mellan rörelse och ny bild i glasögonen fortfarande är ett problem till och med i 60Hz ( eller whatever ) så kan man rendera större än vad skärmen visar och låta hårdvaran lokalt översätta rörelser till en offset på den renderade ytan. Man får då så snabba uppdateringar som panelen klarar av att visa oavsett hur mycket latency man har via en round-trip till datorn och tillbaka så länga som man inte tittar längre åt sidan än vad den senaste bilden man fick från datorn räckte till. Vrider man snabbare än så får man hack istället. Vet inte om det behövs men jag antar att utvecklarna har tänkt på det.

Av ibbles
Skrivet av Naicro:

Nej, vi har en tydlig skillnad av intresse. Du är mer intresserad av VAD man kan spela med den, jag är mer intresserad att man KAN spela med den. Alltså har du som sagt inget större intresse för just VR, du har intresse för spel

Ok du menar så. Ja, jag skulle vilja spela spel och se på film med den. Det är mitt intresse. Upplevelsen är viktigare än tekniken.

Av ibbles
Skrivet av Naicro:

Och du är säker på att det kommer en consumer-variant på Oculus? Skulle inte vara helt säker på det, speciellt inte om tittar hur det gått historiskt för VR.

Jag ser detta som ett tillfälle att få möjligheten att prova på kanske den bästa virtual reality som finns, till ett löjligt lågt pris. Förväntar mig knappast att det ska komma massa tittlar direkt, Doom3 kommer räcka mer än väl.

Här har vi en tydlig skillnad i inställning. Medan du anser att spela Doom 3 en vända till, den här gången med en HDM, är värt $300 så hade jag tänkt att det mesta ska gå att spela/se på med en sån där. Om Doom 3 blir det man får klara sig med så är jag hellre utan.

Av ibbles
Skrivet av Naicro:

Då verkar du inte ha nått större intresse över huvud taget för VR, prototyp eller inte, stora namn i branschen lovordar att det verkligen är något utöver det vanliga.
Det du köper kommer att se ut mer eller mindre som rendering ovanför, för min del får den gärna vara byggd av papp och gaffatejp så länge den ger en riktig VR upplevelse. Det är inte så att man har så många alternativ direkt.

Intresse har jag, men inte som utvecklare utan som slutanvändare. När prototypen kommer i december kommer det inte finnas mycket färdigt att använda den med och i värsta fall kommer den vara inkompatibel när den färdiga produkten kommer. Jag kan gott vänta ett tag till istället för att bråka med en prototyp som vi inte vet någonting om hur funktionell den är.

Av ibbles
Skrivet av Naicro:

Du kan köpa den nu för $300 med leverans i December, då inklusive Oculus ready Doom 3

En tidig prototyp ja. Den har jag inte så stort intresse av.

Av ibbles

Jag hoppas den blir bra. Bara den inte blir för dyr så köper jag en. Har bara inte bestämt mig för vad som är "för dyrt" än.

Av ibbles

Som hasenfrasen säger så ser ut som att något minne inte satt i ordentligt. Till nästa gång, längst ner på ditt foto/screenshot så står det "(c)configuration". Alltså, tryck 'c' på ditt tangentbord så får du upp en meny där man bland annat kan välja "Show DMI memory info". Det kommer tala om för dig vilka minnesadresser som går till vilken minnesmodul. Detta tillsammans med "Failing Address"-kolumnen från ditt screenshot talar om vilket minne det är som gett upphov till felen.

Se t.ex. http://www.pcug.org.au/boesen/memory/memory_test.htm

Av ibbles

Kör gärna en vända på low, medium och high både SP och MP med FRAPS igång och ha den samla på sig frame times. Posta sedan resulterande "*frametimes.csv" här.

Av ibbles
Skrivet av MrMadMan:

Vad han menar är att datan bara kan läsas från filen (deserialiseras) så länge klassen som håller datan förblir oförändrad. Om man kommer på att man behöver skriva om klassen så kommer man att få problem att läsa in sina filer igen. Det finns alltså en risk att den sparade datan ej går att återställa om man inte är försiktig.

Precis. I det här fallet innehåller serialiseringen dessutom objekt av klasser som Equadex inte själv har kontroll över. En olycklig Java-uppdatering och POFF, allt trasigt. Nu verkar det dock gälla väldigt basala klasser som kanske inte ändras så ofta, så det kanske inte är något problem. Hur lång tid är det tänkt att datat ska vara tillgängligt?

Skrivet av MrMadMan:

ibbles metod med eget binärformat tar ett tag att implementera, och har du inte god programmeringsvana så är det en rejäl utmaning också, men å andra sidan lär du dig mycket om du bestämmer dig för det, och du kommer känna dig mäkta stolt när du väl är klar. Det är dock lite som att uppfinna hjulet igen med tanke på att JSON eller XML duger fint för uppgiften.

Håller helt med. Från frågan fick jag intrycket av att Equadex är en nybörjare inom programmering men med ett intresse av att lära sig mer. I den situationen har man en balansgång att gå mellan att hitta den enklaste/snabbaste lösningen till precis det problem man står inför mot att ta ut svängarna en aning i syfte att testa på och lära sig mer avancerade koncept och färdigheter i ett enkelt projekt där det egentligen inte behövs men som ger en bra grund att experimentera på. Så länge man håller isär vad som är "experiment-projekt" och vad som är "production code" så ser jag bara fördelar. Syftet är att lära sig förstå hur komplicerad en lösning på ett givet problem behöver vara för att både hålla det underhållsbart för sina medprogrammerare men ändå kraftfullt nog för att stödja framtida utveckling. Det finns hyllmetrar med böcker skrivna om hur man går lagom fort fram med ett projekt. Dom brukar heta något med "Software design" eller liknande.

Skrivet av MrMadMan:

I slutändan skulle jag säga så här:
quick and dirty: serialisering
lärorik utmaning: eget binärformat
bra medelväg: JSON eller XML

Bra sammanfattning. Implementera alla tre i ordningen serialisering (redan gjort, vad jag förstår), JSON/XML, egent binärformat.

Skrivet av KeyPakt:

Jag skulle rekommendera att man använder de redan definierade separatorerna som finns i ASCII standarden vilka är tecken som man aldrig använder. Genom detta får man bra uppdelning på ett standardiserat sätt. Det är på detta sätt som man separerar meddelanden när man tex kommunicerar via modem och olika seriella enheter.

Se tex följande sida för koderna http://www.december.com/html/spec/ascii.html

Det här är faktiskt en bra ide. Bästa än så länge tror jag. Lätt att förstå, lätt att implementera, kräver förmodligen väldigt lite kod, kommer fortsätta fungera inom överskådlig framtid samt lätt att använda resulterade filer även i andra programmeringsspråk och på andra plattformar.

Av ibbles

Serialisering ska man helst inte använda slentrianmässigt, speciellt inte för saker som sparas till disk. Java lämnar inga garantier för att den lagrade data kommer gå att läsa tillbaka i framtiden. Bättre är att formatera hela filen på något smart sätt som man sjäv bestämmer över. XML har varit väldigt populärt ett tag och skulle säkert fungera bra för dig då det enbart rör sig om skrivbara tecken[1]. En modernare variant är JSON, vilket är i stort sett likvärdigt med XML. Det borde inte vara svårt att hitta Java-bibliotek som klarar det du behöver, det här är första Google-träffer jag fick http://www.xom.nu/. Har inte kollat på det själv, men det skulle förvåna mig om det inte skulle klara av all underligheter du kan komma på att kasta på det.

Ett annat alternativ är att skapa ett eget binärt lagringsformat. Du kan då själv ha kontroll över vad som händer och kan acceptera att användare matar in precis vilken dynga som helst. Det är också väldigt lärorikt att tänka ut bra filformat och ger en del förståelse i hur dom fungerar. Jag ger ett exempel nedan som du kan utgå ifrån för att göra ditt eget format. Se till att det visas i en fixed-width font.

== HEADER == ------------------- | 4B Num entries | // Four-byte integer holding the number of stored entries. Simplifies looping. ------------------- == ENTRY LIST == | -------------------- | | 8B File offset | // Eight-byte byte offset in the file where this entry begins. | -------------------- | | 4B String length | // Four-byte integer giving the number of character in the string. | -------------------- | .... | The above repeated <Num entries> times. | |--------------------- == Payload == | ------------------- | | 8B Time stamp | // Time stamp representing the user recorded date, stored as seconds since the epoc in an eight-byte integer. | |------------------ | | String content | // <String length>[entry index] bytes of string content. | ------------------- | .... | The above repeated <Num entries> times. |--------------------

En exempelfil skulle kunna se ut som följer. Varje [] är en byte och | används för att separera fälten listade ovan.

Byte 0 Byte 4 Byte 12 Byte 16 Byte 24 Byte 28 Byte 36 Byte 41 Byte 49 v v v v v v v v v [0][0][0][2] | [0][0][0][0][0][0][0][28] | [0][0][0][5] | [0][0][0][0][0][0][0][41] | [0][0][0][4] | [32][4][234][21][45][21][1][43] | [H][e][j][D][u] | [32][4][234][21][45][21][1][43] | [&]["][#][¤] Num entries File offset entry 0 Length string 0 File offset entry 1 Length string 1 Time stamp for entry 0 Content entry 0 Time stamp entry 1 Content entry 1

Vissa tycker om att aligna varje element på något sätt, men för Java tror jag inte det behövs. Det är mest i C när man vill rikta strukt-pekare in i fil-buffern. Skit i det.

Om du tycker ovan är lite för inveklat kan du göra som Teknocide föreslår, med specialla marker-tecken som escapas när det behövs. Exemplet ovan, med andra datum, skulle då exempelvis kunna bli

2012-06-14#HejDu#2012-06-14#&"##¤

eller kanske

2012-06-14"HejDu"2012-06-14"&\"#¤"

Notera användadet av dubbla # i första exemplet för att signalera att det är tecknet '#' som avses och inte slutet på strängen, samt motsvarande \" i det andra.

Om du vill ta det hela lite längre kan du implementare båda, ett Reader/Writer interface som dina två Reader/Writers implementerar och till sist en Reader/WriterFactory som tar ett filnamn som argument, läser lite av filen och sedan spottar ur sig en Reader/Writer av rätt typ.

En sak att tänka på är att Java använder Unicode för sina strängar, så det är inte säkert att

aString.length()] är antalet bytes som behövs för att spara strängen på disk. Se exempelvis http://stackoverflow.com/questions/4385623/bytes-of-a-string-in-java

[1] Du skriver att "Användaren tillåts skriva in alla tecken som kan skrivas genom tangentbordet." Inkluderar det även alla otrevligheter man kan få via alt+<numpad>?

Av ibbles

Kan man öka livslängden på en SSD genom att köpa en med mer plats än man behöver? Min tanke är att wear leveling algoritmerna då får med ledigt utrymma att sprida omkring skrivningar på och då nöter mindre per cell.

Av ibbles
Skrivet av Fixxxer22:

Jag har själv ett Antec P182 som jag är nöjd med. Du bör dock kolla närmare på nätaggregatet. Det kommer antagligen inte få plats i chassit då det är extra stort. http://www.thinkcomputers.org/antec-cp-850-850w-power-supply-review/

Bra koll där om nätaggregatet, var P183 den passade till och inte P182. Det är dessa små saker som kan förstöra ens dag. Får leta reda på ett annat alternativ. Några förslag?

Skrivet av Fixxxer22:

Hade jag varit du så hade jag nog satsat på ett lite billigare moderkort (som inte har möjlighet till sli). Skippa tankarna på att köpa till ett kort senare. Du skulle då vara tvungen att köpa ett 1000W nätagg samt antagligen ett rymligare chassi med bättre luftförsörjning. Jag tror det är bättre att köpa en i5 2500K och spara in på så mycket som möjligt och istället köpa ett nytt system om 2 år istället för kanske 3. Dagens grafikkort kommer inte va värt att köpa till SLI när du känner att du behöver den extra prestandan om 2 år. Möjligen om man kan hitta ett kort begagnat. Ta GTX 460 till exempel, det kostar fortfarande ungefär lika mycket som för ett år sen pga dålig tillgång i handeln.

Om du ändå vill ha möjligheten att klocka och lägga till grafikkort så skulle jag ha köpt en ny rymlig låda som är gjord för att klara av det.

SLI kommer jag nog inte använda, så jag tänker klara mig på chassit jag redan har. Det är framtidsplanerna jag är mer osäker på. 2 år tycker jag är för kort tid för en investering på 15k, och det känns lite slösaktigt att göra sig av med en hel dator så fort, tre ser jag som minimum. Jag gjorde lite kollar på wikipedia och ser att för tre år sedan var Core 2 Quad det nya heta på marknaden. Är det någon här som har erfarenhet av hur det är använda dessa processorer idag?

Jag gjorde en snabbkoll på senaste CPU benchmarken jag hittade på Sweclockers ( http://www.sweclockers.com/recension/14699-intel-core-i7-3930... ) och ser där att Core 2 Quad Q9550, släppt mars 2008, hänger med bra fortfarande så länge man håller grafikinställningarna uppe. Jag tycker det är svårt att förutse hur en i7 2600K och en i5 2500K kommer mäta sig mot varandra vid den form av belastning som kommer vara norm om 2 till 3 år.

Nästa fråga jag stället mig är hur lätt det kommer att vara att köpa en ny processor till socket 1155 om det skulle visa sig att den jag väljer nu skulle behöva pensioneras i förtid. Det finns redan flera nyare sockets ute, 1156 och 2011, och hör tal om Ivy Bridge som jag inte vet vilket socket den kommer ha. Kan jag vänta mig att kunna köpa en ny processor till socker 1155 om två år som är snabbare än 2600K utan att vara som de överdyra processorer som släpps till 1366 numera?

Angående moderkortet, som jag nämnde i första posten tycker jag det här är ett svårt område. Det finns väldigt mycket features och grejjer som kommer med ett moderbord och det går inte att sätta upp en lista sorterad på prestanda liknande de som underlättar köp av processorer och grafikkort så mycket. Linusn1 nämnde tidigare att det kort jag valt förde problem med sig, men jag hade inte hittat några tecken på det under de undersökningar jag gjort innan jag valde det. Dock var själva valet ganska slumpmässigt och baserade sig mest på omdömmen på prisjakt samt att en annan datorköpsrådstråd här på Sweclockers rekommenderade det.

De saker jag gillade med det kortet är multipla externa USB3 portar, 6Gb/s SATA, bluetooth samt Z68 chipset. Antar att allt detta är ganska standard nu för tiden. Finns det något "favorit"-kort med dessa egenskaper som är allmännt sett som ett bra kort? Antag att jag inte kommer behöva varken SLI eller CrossFire. PCIe 3.0 är på ingång, och flera kort som stödjer det har redan lanserats. Är detta något man borde satsa på om man vet med sig att man kommer köpa ett nytt grafikkort om 2 år? Dessa är dock generellt dyrare i nuläget då de riktar sig mot en mer enthusiast-publik.

Jag bör nämna att sjäva inköpet inte är plannerat till förrän om en eller ett par månader så mycket kan hända innan dess.

Av ibbles
Skrivet av Osian:

Dessutom sitt inte framför Tv,n Det blir bara dumt och en massa kablar som ligger på golvet, om du inte ska sitta när tv.en och då blir det inte heller bra, jag har haft så många vänner som sagt att dom ska använda tv:n som skärm och sedan köpt en riktig data skärm

Har ett par anledningar till varför jag valt att placera datorn vid TVn. Den första är att det enda skrivbord jag har plats för upptas helt av min arbetsdator och jag vill inte blanda ihop arbete med fritid. Det är även en fördel om den ena i hushållet kan spela medans den andra jobbar och vice versa.
Den andra anledningen är att jag har det bättre ljudsystemet, med surround och subwoofer och så, i vardagsrummet. Har ingen möjligthet att sätta upp motsvarande vid skrivbordet och jag tycker inte stereo är bra nog. Har testat surround-hörlurar men tyckte inte de gav samma tydliga ljudpositionering som ett 5.1 system.
Till sist tycker jag och min flickvän om att sitta tillsammans och spela, även om det bara är den ena personen som styr. Detta är betydligt bekvämare att göra från en soffa än ett par kontorsstolar.

Men jag håller i stort med om problemen du tar upp. Sladdarna hade jag hoppats kunna slippa genom att använda trådlöst tangentbord och mus, men har förstått att de fortfarande kanske inte är stabila nog för att användas i en spelmiljö. Det finns tangentbord med USB-uttag på och kopplas musen till ett sådant är det bara en enda kabel som behöver dras över golvet. Det är acceptabelt.
Det är förståss också risk för dålig ergonomi i att sitta i en soffa med ett tangetbord på soffbordet, men jag har testat lite med min andra dator och kommit fram till det fungerar bra nog för att de ovan listade fördelarna ska överväga.
Ditt sista påpekande ser jag som det mest signifikanta. En stor TV-panel ger inte samma kvalite på bilden som en bra skärm, vilket jag märkte under de tester jag gjort. De största problemen uppstod när man skulle läsa längre texter i exempelvis Dragon Age: Origins. Jag har en TV-bänk på hjul och har monterat alla kablar bakom den på sådant sätt att bänken går att dra fram hyffsat nära soffan. Det förmildrade problemen avsevärt.

Skrivet av Fixxxer22:

Chassi: Om du inte har ett riktigt bra gammalt chassi så skulle jag funderat på att köpa nytt. Det är alltid trevligt med utrymme att bygga i.
Nätaggregat: Om du har ett ATX chassi ska du välja ett nätaggregat av ATX typ.

Chassit är ett Antec P182, vilket jag upplever som rymligt och dessutom väl ljuddämpade. Nätaggregatet kommer även det från Antec och är gjort för att passa bra i det chassit. Dessutom modulärt, vilket jag uppskattar. Det marknadsförs som 850 watt vilket jag antar är tillräckligt även för ganska väl tilltagna datorer, men har sett att det finns modellel som går betydligt högre. Hur långt räcker 850 watt om jag till exempel vill lägga till fler hårddiskar och grafikkort samt klocka båda processor och grafikkort?

Skrivet av Fixxxer22:

Processor: Om du bara ska spela på datorn kan du lika gärna gå ner till en i5 2500K.

Jag har absolut tittat även på i5 men valde den dyrare modellen dels för att jag hade utrymme i min budget samt för att jag tror (hoppas) att spelen ska nyttja processorer mer framöver. Jag tänkte även att om jag tar i lite extra på processorn nu behöver jag inte byta ut den förrän det blir nödvändigt med en större uppgradering med ny socket. Om jag inte behöver uppgradera processorn till nästa halvsteg kan jag lägga mer på ett nytt grafikkort då, vilket jag tror ger större förbättring.

Dock, det är förståss ingen fördel att lägga mer pengar än nödvändigt. Om det är den allmänna uppfattningen att en i5 kommer att vara jämbördig med den i7 jag valt under överskådlig framtid så väljer jag förståss hellre den.

Skrivet av Fixxxer22:

SSD: Du bör få plats med ca 10-20 normala spel + windows. Har du någon gammal hårddisk till lagring?

Jag har ingen annan hårddisk, men heller inget behov av någon större lagring. Och 10 spel räcker mer än väl.

Skrivet av Fixxxer22:

Ljud: Jag kör med optisk kabel till förstärkare från min tv-dator. Har inte direkt koll på om hdmi ljud är bra. Å andra sidan, hur bra kan ljudet vara från högtalarna på en tv?

Från TVn kommer inget ljud alls, se mitt svar till Osian ovan. Att skicka både bild och ljud via HDMI förenklar både kabeldragningar och andvändning, men en separat ljudkabel är försåss görbart.

Skrivet av Fixxxer22:

Trådlösa tangentbord/möss: Du måste läsa tester. Jag har ett sådan uppsättning och tangentbordet har ibland problem med signalerna från 4m och då står bara tv-bänken i vägen.

Har gjort en del läsning och hört om samma problem som du beskriver med otillförlitlig mottagning. Verkar däremot variera väldigt från person till person om ett givet tangentbord fungerar bra eller inte. Enda sättet att veta säkert verkar vara att testa i sitt eget rum.

Skrivet av Linusn1:

Jag hade inte kört på det moderkortet, köpte det själv samt en polare och vi båda har stora problem med det, Sämst skit ever, Annars tycker jag som de andra

Det här lät oroväckande. Vad för slags problem och vad skulle du rekommendera istället?

Av ibbles

Ska börja spela igen, behöver ny dator. Max 20k

Hej

Jag tänkte ta mig tid att börja spela igen och behöver en ny dator som klarar de nya spelen. Budgeten är på max 20k, men hoppas kunna komma en aning under. Har redan chassi och skärm.

Har klickat runt lite själv på prisjakt och fått fram följande http://www.prisjakt.nu/list.php?l=867812&view=m
Det jag tycker är det största mörkret är moderkort. Det jag valt har fått bra omdömen, jag jag vet inte hur jag avgör om det är rätt sort för mig.

Vad jag egentligen är ute efter är lite allmänna åsikter om de komponenter jag valt:
- Passa alla komponenter ihop?
- Är de balanserade?
- Räcker nätagget?
- Hur stora är spel nuförtiden? Hur många får plats på SSD:n?
- Budgeten rymmer ett par tusen till. Vilken komponent skulle du byta ut/lägga till, och hur stor skulle förbättringen bli?

Angående ljud, jag vill helst skicka det via HDMI och valde därför ett grafikkort med inbyggt ljudkort. På min tid, när alternativen var antingen interna ljudchip på moderbordet eller dedikerade ljudkort, var den allmänna uppfattningen att dedikerade kort var att föredra. Hur är läget nuförtiden, vad kan jag vänta mig för sorts ljud från ett grafikkort? Om jag skulle lägga till ett ljudkort ( t.ex. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=294631) kan jag då få dess ljud till HDMI-sladden via grafikkortet?

Då jag kommer sitta framför TVn och spela skulle det underlätta med trådlöst tangentbord och mus. Går det att spela med dom jag valt?

Av ibbles
Skrivet av sassa46:

Då jag har installerat om windws flera gånger, installerat drivers, formaterat hårddisken, tom bytt HDD så är det antagligen ett hårdvarufel.

Memtest har jag låtit gå 2-3 timmar 5 pass utan errors, så det är nog inte minnena heller.

Om du har tillgång till en annan dator kan du swappa delar mellan dom, en i taget, och se när den andra börjar krascha och den trasiga inte är trasig längre. Om det är ett hårdvarufel isolerat till en utbytbar komponent kan man hitta den på det sättet. Jag föreslår att åtminstone testa flytta minnen, grafikkort, och nätagg. Kringutrustning så som extra hårddiskar, optiska enheter och ljudkort kan man koppla ur helt tills man verifierat att felet inte ligger i de centrala delarna i datorn. Det kan man i och för sig göra innan man börjar flytta mellan datorer, koppla ur allt som inte behövs och se vad som händer.

Det kan också bli slitage på kontakter, så till exempel om du har en SATA disk och mer än en SATA port så testa att sätta den på någon av de andra. Samma gäller för minnen om moderbordet tillåter att man sätter stickorna lite hur man vill, se manualen, samt grafikkort om du har flera PCIe platser. Säkert fler saker också jag glömt, du får titta runt i lådan och se vad du hittar.

Skrivet av sassa46:

Kan man byta kondesatorer, eller måste man byta hela morderkortert/stället där kondensatorn sitter?

Jag har hört historier om folk som lyckats, men det är ingenting jag rekommenderar. Men om alternativet är att kasta bort och vara utan så kan man ju testa. Kan dock inte lova att det är riskfritt för övriga komponenter i datorn så i värsta fall kan det bli dyrare att köpa två eller fler nya komponenter senare än vad det skulle vara att köpa en ny nu.

Av ibbles

Finns mycket som kan göra att en dator blir instabil helt plötsligt och att hitta orsaken kan vara svårt. Jag kör inte Windows själv så jag kan inte svara på om den långa listan av filer ger någon ledtråd, finns säkert andra här som kan svara på det. Några saker som skulle kunna ligga bakom är olika former av malware, dåliga drivrutiner till någon hårdvara, defekt hårdvara, slitage på elektronik, hårddiskar eller kontakter och möjligtvis nyinstallerade program som gör något det inte borde göra. Ett bra första steg är att se till att du har alla backups i ordning, man vet aldrig när den där datorn inte startar mer. Det finns en del analys-verktyg man kan använda för att hitta eventuella hårdvarufel. Se till att någon SMART-monitor har koll på hårddiskarna och kör en djupanalys om det finns tillgängligt. En googling på "SMART" borde ge en del tips. En annan sak man kan köra är memtest. Låt den gå några timmar. Rent visuellt kan man leta efter slitna kondensatorer, se Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague på moderbordet och andra ställen där de kan finnas. Har man tur kan det räcka med att installera om, OS och allt. Om hårddisken är lika gammal som datorn, 4 år, kan det vara lika bra att passa på att köpa en ny för att ha OSet på. Behövs inte så väldigt stor för det och du kan fortsätta använda din nuvarande för lagring, bara du har backups på saker du är rädd om.

Av ibbles

Riktigt så enkelt att det bara fungerar är det inte. Finns en anledning att de extra pinnarna är där, ialla fall enligt Compatibility issues for ATX power supplies and motherboards. Jag sitter sälv med samma problem. Har ett nätagg med 20-pin och 4pin sladdar och ett moderkort som vill ha 24 + 8. Enligt sidan jag länkade till så fungerar 20-i-24 och 4-i-8 så länge som delarna i datorn inte drar för mycket ström. Så vad jag skulle vilja veta är hur man uppskattar om en konfiguration kommer fungera eller brinna up. Har själv AMD X6 1055T, GTX 460 OC + 8600, samt en packe diskar, DVD-läsare och annat som brukar sitta i en dator.