Inlägg

Inlägg som Frysern har skrivit i forumet
Av Frysern

1: Nej, den knappen är återfjädrande, nätagget kommer alltså bara att vara på medans du håller inne knappen. Det är kanske lite jobbigt i längden?
Du måste nog ändå använda den knappen (ansluten till moderkortet) för att starta datorn.

2: Nej. Det kommer antagligen att fungera bra, men egentligen brukar aggen vilja ha lite utspridd last över alla spänningar. Men det brukar ofta gå bra att bara belasta 12v.

Jorda pwr_on-pinnen bara och testa. Lyxa till det med en strömbrytare om du vill kunna stänga av nätagget när datorn är av. Men datorns av/på/hibernate styrs av knappen ansluten till moderkortet (eller mjukvaran).

Av Frysern
Av Frysern

Jag har haft ett SanDisk Cruzer Micro 128MB på nyckelknippan i kanske 4år. Stommen (även bygeln) är av metall, ingjuten i plast. Väldigt svårförstört, fungerar fortfarande lika bra. Finns även i större storlekar numera, ex 4GB. Dom har dock ändrat på designen av just fästbygeln på senare år.

Av Frysern

NTpass kan mixtra med registret. Det borde väl gå att köra mot en SMB-mount också. (Gissar jag, utan att ha någon som helst koll på var registret faktiskt befinner sig på win-burkar.)

Av Frysern

Det beror på vilket OS du kör. Även om det är nästan likadant i dom flesta.

Om du kör windows:
Start -> Kör -> cmd

För att visa routingtabellen:
route print

Rensa routingtabellen (eller starta om datorn) om det redan finns en route till server via nic 1 där.

För att lägga till routen (men byt första IPt till vad nu din server har, och 'if 0x1' till vad nic 2 har för nummer i ditt system. Det framgår nog av 'route print'.)
route add 192.168.1.10 mask 255.255.255.255 if 0x1

När du har fått det rätt, använd även flaggan -p för att spara routen (annars försvinner den vid omstart).
route -p add 192.168.1.10 mask 255.255.255.255 if 0x1

Och default gateway ska (bara) vara satt på nic 1. Men så är det kanske redan.

Av Frysern

Alt 2 funkar bra. Kom ihåg att köra dubbla IP:n på servern om du vill komma åt internet därifrån.

Men enklast blir nog...
Alt 3: Lägg till en rad i routingtabellen (på klienten) som skickar all trafik till servern via nic 2.

Av Frysern

Nja, jag kör visserligen lösenordsautenticering, men vad jag kan minnas funkar publickey liknande.
Ip/hostname ingår inte i själva RSA-nyckeln på något sätt, det har jag inte sagt heller. Men i ~/.ssh/know_hosts så lagras kända hostar med kombinationen ip/hostname och publik nyckel. Och ditt problem var (väl?) att hosten var okänd, inte att nyckeln var felaktig.
Om det var första gången du anslöt med den klienten "utifrån" så är det helt naturligt. Om du i skolan accepterade nyckeln, så är det även helt logiskt att det nu fungerar utan problem via grannen. Om det däremot var en annan publik nyckel som din stationära erbjöd i skolan är det helt klart något lurt. Men enligt min tolkning av ditt första inlägg var det inte det som var problemet.

Av Frysern

När du ansluter från skolan sker anslutningen till ditt externa IP. Att trafiken vidarebefodras på ditt interna nätverk (om du har någon liten NAT-burk, och det verkar du ha) till samma gamla ip vet inte din laptop. Och till RSA fingerprinten hör antingen ip eller hostname (beroende på hur man ansluter). Titta i known_hosts så fattar du nog.

Så det är inte (nödvändigtvis) något skumt på gång

NAT info: http://en.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation

Av Frysern
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stormraider
Det skall inte vara moms på varor inom eu. Handlade du innan vi gick med i eu så var det kanske annorlunda. Men det var ju rätt länge sedan.

Jo, man betalar moms inom EU också. I grundfall betalar man moms i det säljande landet, men om företaget säljer för mer än några hundra tusen (minns inte exakt) per år till Sverige betalar man svensk moms istället. Notera 'istället', inte 'också'.

Av Frysern

Det finns väldigt få fläktlösa laptops. SSD är enkelt att byta till i efterhand. Dell Inspiron Mini 12 är ett alternativ, om Atom + 12" är acceptabelt. Sen finns det några ultraportabla som eventuellt har vassare processor men knappast större skärm. Lite annat prisläge också. (Jag kan heller inte svära på att den ens finns några i produktion idag, men det finns iaf begagnade att få tag på, typ Dell X1 och LG(?)-klonen, nån Fujitsu osv.)

Vidare är avsaknaden av fysiskt rörliga delar ingen garanti för tystnad. Det kan i vissa fall tjuta och surra en del endå. Men det beror ju på hur petig/känslig man är.

Av Frysern

Måste det vara en riktig router? En linux-burk med iptables kan (nog) fixa det. Där kan man filtrera på strängar ur paketen, gör man det bland NAT-reglerna borde man kunna få trafiken till rätt maskin.

Av Frysern

Är den SLI-certifierad? Annars blir det inget köp.

Av Frysern

Märkligt, jag har en likadan adapter (tror jag) som fungerar helt normalt. Hittar bios enheten på sammma plats både när du kan boota och inte boota? Om nej så kan det vara bootordningen som behöver justeras. I somliga bios måste man ju explicit ange vilken hd-position man vill boota ifrån, inte bara första bästa.

Av Frysern
Citat:

su - userDmz '$OVERVAKNING/proxy start'

Byt ut ' mot " .

Av Frysern
Av Frysern
Citat:

Ursprungligen inskrivet av WeeMaan
Okej, tack för ditt svar!
Om man kopplar en fanmate måste man väl isåfall vrida ner på både den och fläktkontrollern om man vill ner i lägre varv?
Hur är det med resistorer och dioder, hur fungerar det?
Går det med dom att sänka hastigheten ner till ~500 genom att bara dra ner på fläktkontrollern? Utan att kompromissa på deras max hastighet (1000rpm)?
Jag är inte så insatt som du kanske märker.

Jaha, du vill köra dom i max-fart ibland. Då blir det svårare. Om du inte orkar vrida på fanmaten också (som du, mycket riktigt, skulle behöva) så får du nog byta fläktkontroller till en som kan gå lägre. Det borde väl gå att modifiera den du har med krafigare potentiometer, men det är en del pyssel.

Av Frysern

Visst kan dom köras långsammare. Mina går i 370rpm för tillfället. Lägre går också, men då blir det inte mycket till luftflöde. För att få ner farten ytterligare är det nog enklast att koppla in en Zalman fanmate eller liknande efter fläktkontrollern. Annars kan man ju slänga dit någon lämplig resistor eller några dioder, om du har enkel tillgång till sånt.

Notera dock att fläkten inte orkar starta för "långsamt". Den måste först knuffas igång med högre spänning och sedan sänkas. Exakt var gränsen går minns jag inte.

Av Frysern

Dealextreme har några olika modeller också, om utlandet inte avskräcker.

Av Frysern
Citat:

Ursprungligen inskrivet av emil_fh
Jag tycker det är galet vad strömsnål elektronik har blivit, en vanlig processor, går ju på drygt 1volt och drar inte mer än en glödlampa.
...

Jag skriver det här inlägget på en burk med en Celeron 600, TDP 11W. Datorerna var strömsnålare förr, det är på senare år som det blivit accepterat med enormt strömslukande komponenter. Men visst är prestandan helt annorlunda. En Nehalem piskar nog upp min Celeron rätt bra.

Av Frysern

Men om man inte kan ta emot sändningarna för att man inte har flash (som jag antar att dom kommer att använda) på datorn borde man väl inte behöva betala? Eller om man har för seg internet-uppkoppling för strömmad video? Jag uppfyller båda dessa krav och tänker forsätta att inte betala TV-licens. Jag äger ingen tv, ingen radio. svt.se är dessutom helt oanvändbar utan flash, man hamnar ganska fort i en oändlig loop av redirects. Det är stor humor. Public service, information till alla. Alla med flash alltså. Övrigt drägg göre sig icke besväret.