Inlägg

Inlägg som tackle har skrivit i forumet
Av tackle

Ta bort Master Boot Record?

http://i.imgur.com/HqlaHE1.png

(skärmbild från Datorhantering > Diskhantering, kan ej ta bort 'Reserverad av systemet'!)

Jag hade Windows installerat på en SSD ("Disk 1" i bilden).
Köpte en ny större disk ("Disk 0"), installerade Windows på den. Det är den nya installationen jag använder.

Nu när jag bootar får jag välja vilken av mina Windows 7-installationer jag vill boota från.
Jag formaterade den gamla disken, men den tog ju varken bort 100mb-partitionen (som jag inte kan ta bort i Datorhanteringen) eller röjde boot record.

Sen vet jag heller inte om det under installationen blev nåt muppigt så att den där reservationen hör till min C:
Nån som vet hur man ser det?

Hur gör man? Varför finns det inget smidigt inbyggt enkelt program för sånt här i Windows? Det kanske det gör men jag har inte hittat det isåfall. Hur hade ni gjort? Jag vill bara att den ska vara en disk som sitter i datorn och håller tyst.

Av tackle
Skrivet av tozz:

Lite saker som saknas i artikeln;
Spel inte stödjer ICC-profiler (jag vet ingen motor som gör det iaf).

Detta. Satan vad det är drygt om ni frågar mig.

Om du inte är en inbiten gamer kan ett vettigt 24"-skärmval vara Dell UltraSharp U2412M. Grymt prisvärd, har sån hemma och på jobbet.
Upplever att dom brukar te sig väldigt 'grön' i färgen (grovt generaliserat). På tftcentral kan man tanka ner profiler som folk gjort med olika kalibratorer. Säger inte att skärmen blir perfekt med dessa men jag upplever att om man skaffar denna skärm drar man stor nytta av att tanka hem en sån profill (om man inte har tillgång till en egen kalibrator förstås).

Sen kommer det där skittråkiga momentet när man startar ett spel och märker att *vips* nu stängdes din färgprofil av och du får INTE njuta av den i ditt spel. Du får istället en grön ton på allt.

Det, mina herrar, är fanimig jävligt dåligt att ingen löst ännu. Jag har provat mängder av lösningar som utlovar att dom ska lösa det - tjugo sätt att försöka spela spel med din färgprofil skulle kunna bli min nästa roman. Men jag nöjer mig med detta inlägg.

Tack för en bra artikel nonetheless.

Av tackle

Kommer denna avgift även att beläggas på hårddiskar som köps av företag?
Ett företag kan väl knappast ägna sig åt privatkopiering?

En annan fundering är ju hur pass långt deras argument för detta påhitt håller. Har dom några belägg för att privatkopiering sker i närheten av den skala som avgiften motsvarar?

Av tackle
Skrivet av -=Mr_B=-:

Men kontentan är helt enkelt att jag retar mig på de som sitter här och mumlar "stackare" när Åge tog en chansning, och den gick hem. Om han visste eller inte är egentligen inte ens relevant

Precis, det är inte relevant.

Du kan eventuellt missuppfattat (eller inte) det som att jag målar ut Åge som martyr eller tycker extra mycket synd om honom, så är inte fallet. Jag försöker bara förstå varför vissa instinktivt måste dra upp argument i stil med tidigare i ordalag som är tydligt negativa mot Åge, där man utmålar honom som lite av en ful fisk.
Jag gör inte kopplingen själv, och tycker den är konstig.

Jag slutar tjata om detta nu då du säkerligen inte är den enda som är trött på mitt motsättande

Av tackle
Skrivet av -=Mr_B=-:

Men det är inte synd om någon som fult medvetet gjort ett bra köp på felaktigt prissatta varor. Hade man inte köpt 10 diskar hade man antagligen sluppit allt trasslet runt om köpet.

Personligt vendetta mot Åge?
Varför säger du det som om det vore vedertaget att han 'fult medvetet gjort ett bra köp på felaktigt prissatta varor'? Hur kan du inte, efter alla vettiga inlägg kring detta, se hur långsökt den tanken är?

Hur såg det ut igår från dig?

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag tänker inte påstå att jag vet, men jag tror nog att TS visste att diskarna troligtvis var felaktigt prissatta, och chansade.

Tune in tomorrow, när Mr_B's åsikt, den enda rätta och sanna, kommer ta en ny form!

Och vad har antalet diskar med saken att göra? TS har väl från första början varit öppen med att han köpt diskarna inte bara till sig själv. Minns något inlägg som också kommenterade detta som om det vore jäävligt misstänksamt att Åge hade vänner (?). Lustigkurrar där!

Av tackle
Skrivet av -=Mr_B=-:

Men "stackars TS" visste nog precis vad han köpte när han gjorde sitt köp.
B!

Vad menar du att den förmodat enligt dig 'inte stackars TS' visste att han köpte? Vad var det han skulle vetat här som han enligt dig hävdar att han inte visste?

Skrivet av anden12:

Sunt förnuft...
eftersom en hel del internetbutiker har direktuppdatering mot återförsäljare är det inte omöjligt att många mindre leverantörer får felaktigt pris om återförsäljaren missar en nolla.

Det är väl på samma vis inte omöjligt att reslager reas ut billigt osv?

Skrivet av scienta:

När har någonsin 1TB varit så billigt som 120:- ? Inte ens under kampanjer när hårddiskar var som billigast låg de under såna priser. Jag tycker att denna Åge borde ha kollat upp detta lite bättre. Det hela kanske må vara ClickOks fel, men han har uppenbarligen lyckats få till en bra affär och att whina till alla skvaller-tidningar som tar saker ur proportion var inte snyggt.

Du tycker att Åge gjorde fel. Du tycker att Åge "borde kollat upp detta lite bättre". Vad skulle han gjort tänker du dig då?
Att påstå att Åge har whinat är om något att ta saker ur proportion. Än mer att han har whinat till alla skvaller-tidningar.

Skrivet av joss:

men att beställa en hårddisk för 128 respektive 93 kronor och INTE misstänka att det är fel prissatt är bara naivt. Så dum är ingen.

Åge kan mycket väl misstänkt att det var fel prissatt. Han kan minst lika väl misstänkt att allt stod rätt till och att nu är det ett gäng butiker som sänker priserna på något som ska reas ut etc.

Skrivet av Ninjaflipp:

För övrigt så är jag tvärsäker på att Åge mycket väl visste om att det hade blivit något fel på något sätt, för hårddiskar säljs inte så billigt. [...]
[...] Har sett samma fenomen själv nämligen, techdata råkade sätta ett jättelågt pris på Dell U2713HM och plötsligt var det 15~ butiker på prisjakt som sålde den hur billigt som helst vid ett tillfälle. Beställde flera stycken själv i hopp om att få en men alla makulerade ordern innan de skickade iväg något

Och man ska utgå från att alla sett detta fenomen och kan det utantill, att det ingår i sunt förnuft?

Seriöst, varför denna häxjakt mot Åge? Är det han som gjort fel? Är Åge en ful fisk i detta fall, för att han inte värnat om detta företags bästa och ringt och curlat för dom?

"- Hej.. jag har all rätt att beställa varor från er, men det finns en potentiellt risk att ni har gjort fel och tar jag inte hand om er nu så blir forumgalningarna på Sweclockers arga på mig.. så snälla låt mig gå igenom era priser med er".

Jag kan förstå era misstankar till del, men i det här fallet tycker jag inte att man kan påstå att Åge handlat omoraliskt på något vis. Att hävda det vore att hävda att man ska beläggas moralisk skuld bara man försöker handla något. Och då syftar jag inte till att man ska bli stämd på köpet, vilket Åge tyvärr fick erfara.

Tycker ni ska vara jävligt tacksamma för att ni har Åge som konsument och därmed på er sida. Det hade jag även tyckt om jag var näthandlare i konkurrenskraftig bransch, men det antar jag att ni inte tror på, för det passar ej er världsbild. Ni vet säkert mer om mig än jag själv, right? Precis som med Åge.

Av tackle
Skrivet av phanto:

Grattis på en grym deal, TS!

Du missade hela grejen med att han (+ särbo) tvingats lägga ner x antal veckors tid (och säkerligen pengar också) för att lösa problemet?

(edit: blev smurfninjad)

Av tackle
Skrivet av petterg:

Okej, då har vi det svart på vitt. TS hade inte helt rent mjöl i påsen.

Det här kan man ju knappast tolka som nåt annat än att du har nåt slags personligt vendetta med TS och väljer att vrida synen på situationen till det ändamålet.

Av tackle
Skrivet av chokladtomten:

På ngt konstigt sätt vill jag köpa något från ClickOk nu. Är det bara jag?

Ja, det är bara du

Att kalla TS's inlägg för gnäll är ganska respektlöst anser jag.
(säger nu inte att du chokladtomten gör det, men nån gjorde det)

Av tackle
Skrivet av Marathonkillen:

Om Tingsrätten har kunskapen eller ej för att se om uppgifterna är IP-adresser eller ej spelar inte heller någon roll. Tingsrätten ser bara till bevismaterialet. Det blir den åtalades uppgift att bevisa motsatsen.

Det där är rätt sjukt i rättssystemet egentligen.
Dom hävdar att det är IP-adresser, så ska den åtalade behöva förklara att det inte är det? Om den åtalade inte besitter den kunskapen skulle det då kunna gå så långt att domare köper det som sanning? Hemska tanke.

Av tackle
Skrivet av MultiMan:

Det beror på vad du väljer för typ av UPS. En online laddar alltid och allt går via batterierna. Svindyrt men mycket bra, oftast högljutt. En normal standby-UPS laddar bara när batterierna nått en viss spänningsnivå och startar då samt laddar batterierna till fullt igen. Kan vara med eller utan fläktar och låta ingenting eller lite till en hel del. Jag skulle gissa att mina standby gör detta ungefär varannan vecka, men det kan skilja mycket, bl a beroende på att batterierna åldras.

Blir det kortare strömavbrott som kräver batterianvändning och spänningen sjunker under det satta värdet, kommer UPS börja ladda, de med fläktar kommer alltså låta då. Vid längre strömavbrott blir det konstant högljutt eftersom omvandlingen från 12-230V ger värme, laddningen startar ju inte förrän strömmen är tillbaka. Bortsett då från varningspipen för tappad 230V om man har de igång.

Klickandet uppstår så fort ingående nätspänning faller under eller går över vissa gränser. På UPS med AVR (voltreglering) kommer den klicka oftare eftersom det acceptabla området oftast är mindre (en fördel, ger jämnare driftsspänning), men då används inte alltid batterierna, utan UPS kan transformera upp och ner spänningen en del utan att gå över till batteridrift. En online-UPS låter alltid samma eftersom den alltid går i skarpt läge så att säga.

Jag kör både stora online (många stora fläktar) och medelstora standby (med fläkt), samt små standby (utan fläkt).

UPS är bland det bästa jag skaffat. Ger en trygghet och ro när man har många datorer. Allting fungerar alltid. Kör även ADSL-modem, routers osv via UPS, så mycket sällan man tappar något.

Intressant.
Jag vill ha tysta saker, men om det är något som knäpper till nån gång i veckan gör det ju ingen skillnad. Värre är det med något som har nån sorts coil-whine eller dylikt, fläkt igång, eller nån sorts konstant tjut.
Om det låter när strömmen gått spelar ju heller ingen roll, undantagstillstånd råder då. Det är vardagslugnet jag vill behålla bara.

Om jag tolkar din text rätt så knäpper det till nån gång varannan vecka?
Kör du bara Eaton Powerware? Vet du om dom funkar till Debian/Ubuntu? Tänker främst då nån sorts mjukvara för att kunna styra datorn med, UPS-mässigt.
Jag läste igenom den där PDF'en men det står å andra sidan inget om just Debian/Ubuntu, och mina Linux-skills sträcker sig inte till att kunna avgöra av övriga grejer om det är nåt som kan funka ändå.

Edit:
Hittade nåt som heter NUT, Network UPS Tools som finns till Ubuntu (säkert Debian också) och den listar Eaton 3S som enhet med stöd:
http://www.networkupstools.org/stable-hcl.html?manufacturer=E...

Av tackle

Kan ju tipsa om att läsa hur det gick för mig med en dator som bara startade ibland och låste sig:
http://www.sweclockers.com/forum/22-microsoft-windows/1166352...

Slutsatsen: Mitt PSU har en kondensator som är svullen. Den är igång nu, den datorn jag skriver ifrån. Har beställt nytt nätagg, men fram tills dess så startar jag datorn i felsäkert läge för att värma upp PSU't/kondensatorn i ca 10 minuter, sen bootar jag om i rätt läge och allt funkar tiptop. Kommer garanterat funka sämre med tiden.

Så prova med ett annat nätaggregat om du har möjlighet, bara för att utesluta det.
I övrigt gäller väl vanlig felsökningspraxis - koppla från till minsta beståndsdelar och prova dig fram.

Av tackle
Skrivet av -=Mr_B=-:

Hörbart... Tveksamt. "Allt" med ljud i jobbar på nedtransformerad spänning, och likriktad sådan. Efter kondensatorbanken är det högst osannolikt att du skulle "höra" ljudskillnaden.

Den APC'n ser ut att vara utan aktiv kylning, så, nä, den låter inte... eller, jo, alla UPS'er låter när de kopplar till och från. Helt upp till dig att avgöra vad som klassas som tyst. Ett relä står för till och från-koppling, och ger upphov till ganska kraftiga knäppande ljud när UPS'en går från drift till laddningsläge.
B!

Sker det ofta då under normal användning, att det går från drift till laddningsläge? Eller pratar vi bara om de fall då strömmen faktiskt har brytits?

Av tackle

Vad är poängen med att ha ren sinus, eller "vacker jungruelig sinus"? Pratar vi bara strömvågor in i apparatur, eller är det i något skede vi pratar faktiskt hörbart ljud?

Sidofråga:
Låter UPS'er? Jag har en Debian-server jag vill låta slippa stängas av vid kort strömavbrott och funderade på något sånt här:
http://www.dustinhome.se/product/5010032967/apc-back-ups-cs-5...
Men min setup hemma är i stort sett ljudlös och ska så förbli, så någon pryl som tillför oväsen är ju inte intressant.

Av tackle
Skrivet av hasenfrasen:

För mig låter det som svullna kondensatorer i nätaggregatet.

Skrivet av Karaya:

Hade ett liknande problem, svårt att starta men när datorn väl gick igång var allt helt Ok.
Det var i mitt fall psu'n som var dålig, efter ett byte funkade allt normalt igen.

Skrivet av MultiMan:

Håller med tidigare talare om att nätagget nog är misstänkt. Du ligger förhållandevis nära max för nätagget (tdp-last 12V >80%, HDs inte inräknade) och det är ett budgetagg med billiga kondensatorer som åldras snabbare.

Fläkten i nätagget stannade i en annan position med fläktbladen sen sist jag kollade, och nog har ni rätt om att det är boven!
Nu ser jag en ensam kondensator som sakta spyr! Alert, alert!

Av tackle
Skrivet av joeldeluxe94:

Uppdatera BIOS, kan vara en av anledningarna, har du AHCI aktiverat? Lycka till!

BIOS har varit senaste sen ett par år, och det har inte skett någon hårdvaruförändring sen BF3 kom ut, så typ ett drygt år har den fungerat på nuvarande konfig. AHCI är aktiverat, vad tänkte du på angående det?

Skrivet av hasenfrasen:

För mig låter det som svullna kondensatorer i nätaggregatet.

Vad hade du gjort? Öppna upp nätagg och kolla på dom?
Ska ta mig en titt på moderkort åtminstone.

Edit: Moderkortet ser lika fräscht ut sen jag köpte det. Tittade in i PSU'n med ficklampa. Begränsad syn, definitivt, men jag kunde inte se nåt direkt tecken av svullnad på nån av kondarna. Säger inte så mycket dock, jag vet.

Av tackle

Hur felsöka Windows 7 som bara starta varannan gång

En vanlig dag ser ut så här när det gäller min dators "vara igång"-cykel:

Sätter igång datorn (den är helt avstängd). BIOS osv är inga problem att ta sig förbi, den börjar ladda Windows men är i läget då skärmarna fortfarande är svarta. Sen händer ingenting mer hur länge man än väntar.
Stänger av, startar igen, då kommer jag hela vägen in i Windows. Så har det varit dom fem senaste dagarna och jag förstår inte varför.

I vissa fall har det gått så långt att jag kommer in i Windows, eller nästan (Windows Startas..-skärmen). Det är ändå stendött. Ingen HD-aktivitet, bilden är fryst.

När det väl är igång är det inga problem. Kan blasta på med Battlefield 3 i timmar utan nån som helst problem, så överhettning är det inte frågan om. Det känns mer mjukvarurelaterat, men jag vet inte vad man kan felsöka med. Nåt tips?

Dator:
Intel i5 750
Asus GeForce GTX 570
8 GB Corsair Ram 1600mhz DDR3
Gigabyte P55-UD4
Nexus Value 430W PSU
M-Audio Delta1010LT PCI

Av tackle

Vad är denna dator värd? Har köpmöjlighet

Har fått erbjudande om att köpa en dator med följande specar, tänkte kolla om nån kan ge en andra åsikt om vad den kan vara värd:

Chassi: Antec Solo (ettan)
PSU: Corsair GS600
Moderkort: Gigabyte GA-P55-UD4
CPU: Core i5 750 2.66GHz
CPU-kylare: Thermalright MUX-120, nån stor bautakylare
Minne: 8GB Corsair 1600mhz, nån vanlig modell inget superduper
GPU: Powercolor ATI 5750 1GB Passivt kylt
Hårddiskar:
- 1x750GB Samsung 7200
- 1x80GB Intel X25-M G2 SSD
- 1x60GB Intel 520 SSD

Datorn är från tidigt 2010. Vad tror ni, kanske 5000:-?

Av tackle

Efter tre dagars pillande löste det sig.
En mängd hinder på vägen, sammanfattar det viktigaste:

- Använde Openswan och XL2TPD. XL2TPD failar installation under Debian, men om man apt-get installar, sen tar bort det, sen tankar ner senaste sourcecoden, kompilerar och make install'ar, sen apt-get installar en gång till så kan det funka.

- Om du på din iPhone har en konfiguration som är skapad innan du uppdaterat iOS - TA BORT DEN FÖRST! Det kritiska momentet när allt började funka var när jag tog bort den och skapade en identisk ny. Nån bugg i iOS skapar detta problem tydligen.

- Om du ansluter från Win7 så måste du göra en ändring i registret, OM det är så att båda anslutningspunkterna befinner sig bakom NAT'ade brandväggar. I mitt fall är det så då jag ansluter från kontorets dator till min VPN hemma, båda sitter bakom varsin router.
Regedit-infon är här, skriv dit värde 2 för mitt scenario: http://support.microsoft.com/kb/926179

- Lösning bygger på en PSK, i ipsec.secrets, och så inloggningsinfo i chap-secrets i /etc/ppp

Mycket klokare än så blev jag inte, men nu funkar skiten. Har nån strul med det så kan ni ju skicka ett PM och fråga så kan jag kanske bidra med input.

Av tackle

VPN-server Debian, L2TP IPSEC eller OpenVPN, ansluta med iPhone

Är det någon som fått igång en VPN-server (icke PPTP) i Debian/Ubuntu och lyckats ansluta med en iPhone (eller med nåt annat för den delen)?

Har tidigare haft PPTP-anslutning som funkat klockrent för iPhone, men Windows 7's inbyggda klient kopplar ner lite då och då så jag vill passa på att uppgradera till något säkrare och se om jag har tur att det löser nedkopplingarna i samma svep.

Nu har jag har suttit hela helgen med att följa guider och försöka mig på att få igång först L2TP med IPSEC. L2TPNS, XL2TPD, Openswan och massor av annat har provats, det har alltid slutat med att något strular. Exempel - XL2TPD går inte längre att apt-get installera då det finns en bugg i mjukvaran, händer så för alla. Anywho - gick vidare till att prova OpenVPN. Som tur är har jag jailbreakad iPhone och kan prova med GuizmoVPN men än har jag inte lyckats konfigurera det till något fungerande.

Trådens syfte:
- Sitter du i samma sits som jag visar jag medlidande, det verkar smått omöjligt att få till fungerande VPN
- Har du möjligtvis fått igång det, kom gärna med tips med vilka mjukvaror som fungerade och hur du gjorde!