Inlägg

Inlägg som Tino har skrivit i forumet
Av Tino

Du kan koppla in högtalarna till nätverket och då vara utan WiFi men detta kräver trådat nätverk, och det låter inte som att du har det?

Sen strömmar ju Sonos från internet så hur skall du lösa detta? Det känns inte rimligt att Sonos skall vara uppkopplat via din mobil

Av Tino

Finns många obesvarade frågor innan vi egentligen kan avgöra om påståendet är rimligt eller ej.

Hur många års erfarenhet har ni båda?
Vilket utbildning har ni?
Vad tjänar ni i nuläget?
Vilket ansvar har ni?

Finns absolut utvecklare som tjänar mer än projektledare, till och med chefer.
Dock har dessa i det läget många års erfarenhet med specialist kunskap och ansvar.

Av Tino
Skrivet av BasseBaba:

Personen jobbar fortfarande och har för avsikt att göra så en längre tid, allt i enlighet med var regeringen anser man ska göra nuförtiden.
”Diskrimineringen” avser att alla banker personen kontaktat ”räknar på pensionen efter att sökande fyllt 63”. Att man fortfarande jobbar heltid och har för avsikt att göra det struntar dom fullständigt i.

Väldigt sjuk situation där personen nu alltså är fastlåst i sitt boende utan möjlighet att flytta.

Lätt att vara efterklok men verkligen en varning om att man i god tid innan pension som bostadsrättsägare bör se över sin boendesituation, tyvärr för sent för denne nu.

Edit: det konstiga r alltså att egentligen borde ju varenda bolån komma med en klausul om att det omprövas den dagen man går i pension? Jag ser inte riktigt skillnaden på att sitta kvar i ett befintligt bolån i övergången som att försöka nyteckna ett. Den faktiska betalförmågan är ju den exakt samma i bägge fall.

Pensionen är oftast en drastisk minskning av tidigare inkomst, om personen då har varit nära gränsen innan och en omprövning skulle ske så hade inte detta godkänts och banken hade då tvingat lånetagaren att sälja bostaden. Detta är inte en situation bankerna vill sätta folk i. Att tvinga dom sälja sitt hus är en personlig kris.

Bankerna vet att den som jobbar som är vid 63+ må jobba några år till men det är bara en tidsfråga innan de går i pension och bra mycket tidigare än vad som kan anses som livslängden av ett bolån. Så tycker detta är helt rimligt.

Det är inte ovanligt att bolån är på över 10 års period. Så bankerna måste se vilken betalningsförmåga du har på dessa 10 år och sannolikheten att en person jobbar vid 73 och inte har gått i pension då, är väldigt låg.

Bankerna har både lagkrav på sig men är samtidigt ett vinstdrivande företag, det är inte alls konstigt att de inte vill ta denna risk.

Av Tino
Skrivet av Aktsu:

Ja, som du ser ligger till och med medianlöntagarna runt 5 ggr, ökar vi därifrån så blir det ju ännu bättre så att säga. Pratar vi dessutom bolån så skulle jag inte vara förvånad om medianlåntagaren hade högre lön än medianlöntagaren. Så det känns konstigt att något som stämmer i mindre än 50% av fallen skulle vara tumregeln...

Kontantisats är ju en helt separata fråga från denna regel, oavsett skall du nog inte hänvisa till en källa som säger att de bortser från kapital bundet i bostäder när vi pratar att köpa bostad.

Är du i behov av bolån, så behöver du kontant insats, för antingen har du inget bostad och därav värde i den sedan tidigare, eller så vill du byta upp dig. Båda scenario kräver att du har extra kapital.

Sen håller jag med dig om att det var enklare att uppnå 5 ggr än vad jag trodde från början. Sen följande ganska trolig och vanlig
Q: Hur mycket kan jag låna?
A: Iaf upp till 4,5 gånger av din årsinkomst. Där efter är det situationsberoende.

Du får tänka på att när vi pratar medianlön så är det 50% som tjänar mer, men även 50% som tjänar mindre. Sen så ändrade sig lånemöjligheterna om du hade barn eller ej. I fall om du har tidigare lån etc. Så Jag tror att mindre än 50% får låna mer är 4,5 gånger och då är det en rimlig tumregel.

Stämmer allt så får du låna, men så fort någon utskiljer sig från optimala läget så minskar lånemöjligheterna. Det är därmed inte rimligt att utgå optimala utgångspunkt när vi pratar om möjlighet att låna.

Av Tino
Skrivet av oobum:

Absolut, men CSN-lån "räknas inte". Det är så pass låg ränta att det mest är marginellt om de räknar med det eller inte.

Räntan är låg, men amorteringen är högre så du får ett sämre pengaflöde. Jag betalar 680 kr i månaden vilket skulle kunna gått till annat om jag inte hade haft CSN lånet, så därför räknas det.

Av Tino

30,9k ger 23,3k netto med 32,6% skatt (Göteborg). Detta ger dom två 46,6k i månaden.
7% 233k om året eller 19,5k i månaden.
1% amortering i fall om de går över 4,5 är 2 700+ kr i månaden.

Jag tror inte medelsvensson har 50% av kontantinsats (3.,3 miljoner) så då åker de på amortering.
Har de 30% kontant insats vilket är ~1 miljon så är det 1% amortering vilket är 2 700+ kr i månaden ytterligare. 1 miljon är dock ovanligt https://rikatillsammans.se/hur-rik-ar-svensken-egentligen/

Detta göra att de åker på 2% amortering vilket då är 5 000+ kr i månaden.

Så bara lånekostanderna blir då
Ränta som de skall klara 7%: 19 500+
2% amortering: 5 400+ kr
1% extra amortering: 2 700+ kr
Totalt: 27 600 kr

Total netto lön 46 600, kvar att leva på 19 000 kr.
Sen tillkommer alla andra kostnader vilket gör det möjligt men tajt.

Men när vi pratar om att låna över 4,5 så personligen så tolkar jag detta snarare 5-6 gånger årslönen och inte 4,6.

Så vid 5 gånger så blir siffrorna följande
Ränta: 21 630
Amotering 2+1%: 9270
Totalt: 30 900
Kvar:15 700

Testade att kör två personer (utan barn) med 30 900 på SBAB och kom fram till följande, 4,95 gånger årslönen.
Detta kräver dock 750k i kontantinsats.

https://i.imgur.com/kijTb47.png

Jag tror medellön på 30 900 är exakt på gränsen och blir då mycket situationsberoende, men som @Kakann säger. Har man bra lön så är det inga problem.

Av Tino
Skrivet av Aktsu:

Vadå som tumregel? Reglerna säger tydligt att om man lånar mer än 4,5 gånger årsinkomst så behöver man amortera 1% extra om året. Så har man råd med amorteringen och räntekostnaden enligt kalkyl så får man låna, det är tumregeln.

Reglerna är tydliga ja. Men tumregel som är mer general och som gäller oftast. Är att många svenskar klarar nog inte att låna över 4,5 gånger sin årsinkomst då detta är redan högra räntekostnader och då klarar man inte 1% extra amortering ovan på detta i budgeten.

Av Tino
Skrivet av Baxtex:

Kan ju se det från andra hållet också, har man lite extra cash kan det vara läge att köpa idag. ^^

Brukar alltid resonera så, men har aldrig dom där extra cash. Kanske köper billigt den 25e

Av Tino

Am körkorts teori del må vara stor (8 timmar) men det praktiska delarna är inte i närheten av att ta ett körkort.

Citat:

För att få AM-körkort (moped klass 1) måste du först gå en utbildning. Den är alltid minst 12 timmar, varav åtta timmar är teori och fyra timmar praktisk övning. Sedan gör du ett kunskapsprov på Trafikverket.

https://www.korkort.nu/korkortsklasser/moped/vad-ar-ett-am-ko...

AM-Körkorts teori del kan anses vara lika stor som ett vanligt körkort, då det är i still med kunskapsprovet samt riskutbildning del 1.
Men den praktiska delen är bara 4 timmar utan test.

För exempelvis B körkort så har du riskutbildning del 2 samt uppkörning och för att klara uppkörningen behöver du många timmar i bilen.

Av Tino

@pjb vad är skillnaden mot att jag ringer upp dig och ber dig om ditt lösenord för exempelvis Sweclockers och använder det för att logga in på min dator?

Bank-Id är säkert, men det är inte idiot säkert.
Bank-Id är multi factor authentication då du både behöver en enhet men också säkerhetskoden.

Sen för ditt scenario om mass authenticating så finns det kontroller mot detta, då är risken mycket större scam samtal.

Av Tino

Det finns böter kopplade till GDPR om det inte uppfylls. så den intressanta frågan är hur man anmäler detta?

Om jag minns rätt så är böterna en viss procentsats av omsättning så det gör det intressant för alla företag att följa GDPR.

Av Tino
Skrivet av SweDragon:

Jag ha ca 25k i buffersparande (0.6% ränta på SBAB med insättningsgaranti, ingen anledning att ha 0-ränta!!)

På dina 25k med en 0.6% ränta så får du hela 150 kr i ränta, sen på detta betalar du 45 kr i skatt. Så för dina 25k får du ut 105 kr.

Personligen anser jag att den låga räntan ger inget värde för mig och jag värderar istället att ha smidigheten att på en sekund flytta över pengarna till de konto mitt visa kort är kopplat till för att göra det tillgängliga direkt i en nödsituation.

Personligen känns det som att om man lägger man tid på att jag ränta på buffert kontot så lägger man sig energi på fel sak.

Av Tino

För två årsedan och tiden innan dess så hade jag inte mycket i buffert, ~10kkr. Insåg att detta inte var bra nog då jag har månadsutgifter på 22 000 - 25 000 i månaden med befitting levnadsstandard.

Under ett år arbetade jag då upp den till 30 000 kr med ett mål på 75 000 kr för att då ha 3 månader. Nyss kom jag över lite snabba pengar som jag inte hade räknat med bufferten är nu 100 000 kr, dvs 4 månader.

Jag jag önskar få upp detta till 125 000, dvs 5 månader innan hösten och på sikt 150 000, dvs 6 månader sen anser jag att det är färdigt.

Detta är mer än vad som behövs men i min buffert vill jag ha möjligheten att kunna finnansiera uppstart av eget bolag och därav ha ett par månader utan lön för att ettablera mig och vänta på att kunder betala fakturorna. Annars hade jag nöjt mig med 3 månader.

Pengarna ligger på ett vanligt sparkonto på nordea med 0% ränta och jag har inga planer på att göra något åt detta. Dessa pengar är som en försäkring, de finns där för att skapa trygghet. Jag har andra pengar på börsen vars uppgift är att växa.

Av Tino

Vilka möjligheter har vi att förlänga dessa sladdar?

DisplayPort 2.0 kommer att komma till VR, problemet är att jag inte kan köra VR i samma rum som datorn och behöver då förlänga den med 15 m.

Det finns i nuläget 15 meters displayport kablar, tror vi därmed att detta kommer vara möjligt?

Av Tino

LASIK och FS-LASIK har det varit snack om länge. Är det något nytt pågång som är bättre och med mindre bivärkningar?
Känns som att det är 10 år gammal operation.

Av Tino

Killer nätverkskortet som är totalt värdelöst.

Hade gärna byggt en dator med Fractal Design Mini C, men det fanns inte när jag byggde datorn.

Utöver det är jag extremt nöjd med datorn.

Av Tino
Skrivet av Specter:

Ser riktigt bra ut. Men hur kan man tillverka 140 som maxbredd?

Alla mina fönster förutom balkongdörren är 170 cm

=(

Har också bredare fönster, tror det största är 200 cm. Min plan är att köpa till kontoret först där är det bara 80 cm, sen testa av den och är jag nöjd så skall jag börja göra min röst hörd och hoppas andra gör det också och att Ikea då kommer med en nya storlekar.

Av Tino

@Gorian @lhugo exakt samma erfarenhetet här. Det konstiga är att mitt senaste köp/sälj var 10 år sedan.

Har en känsla av att de inte har implementerat GDPR helt korrekt. Frågan är, de behöver spara i 10 år, är dessa 10 år från min avregistrering eller 10 år från senaste aktivitet?

Av Tino

Kommer att skaffa en direkt för att ha i dator rummet, är dock lite osäker på om jag bör köpa KADRILJ eller FYRTUR, är lite inne på KADRILJ men se gärna hur de beter sig först.

Av Tino
Skrivet av Mix0r:

Hej allihopa!

Kort och gott försökte jag lämna in en RM750x som har 10 års garanti, ses även på deras produktsida. Supporten på plats hävdar dock att de endast ger 2 års garanti (ja, finns i köpvillkor, se nedan) och att resterande 8 års garanti ska tas med tillverkaren. Okej, detta är "normalt" då jag vet att en del andra återförsäljare kör på samma, men hittar följande stycke i deras köpvillkor:

5. Garanti och reklamation
Vi ger dig 2 års garanti på de flesta produkter i vårt sortiment. På Andersson LED-TV ger vi dig hela 3 års garanti samt 3 års 100% pixelgaranti. För datorprodukter, telefoni, intimprodukter, reservdelar samt bärbart ljud gäller 1 års garanti. I de fall tillverkaren lämnar en längre garanti, erbjuds du självfallet samma garantilängd. Förbrukningsvaror samt tillbehör som t ex projektorlampor, batterier och laddare följer tillverkarens garanti som kan vara kortare än ett år.

Min fråga är då om man kan använda det fetstilta mot dom? Är det en tolkningsfråga? Känns för mig som om det vore solklart att vem som helst hade tolkat det som att det gäller en förlängd garantitid hos de själva... Kanske har missat det, men det framkommer väl ingenstans i köpvillkoren att resterande tid ligger hos tillverkaren? Tänkte att jag kollar med er innan jag skämmer ut mig ifall jag skulle försöka ta det här vidare

"Vi ger dig 2 års garanti på de flesta produkter i vårt sortiment" betyder inte att det är 2 år på den produkt du köpte.
Hade liknade grej med Inet då jag hade ett grafikkort med 3 års garanti och då sa det att de var två år med dom och ett år från tillverkar. Jag hänvisade då till informationen de hade på grafikkortet där det bara stod 3 år och sa att jag förväntar mig att dom tar detta garantiärende då de har inte gått ut med denna information.

Jag tolkar det fetstila att dom erbjuder garanti hela perioden, vad säger NetOnNet själva när du hänvisar dom till deras egna villkor?