Inlägg

Inlägg som Laban80 har skrivit i forumet
Av Laban80
Skrivet av Laxpudding:

Din fråga är rätt omöjlig att svara på.

Men jag gissar att något i stil med följande: högre skalning/fler procent innebär mer skalning vilket gör gränssnittet större till ytan så att mindre får plats. Fast ger också mer pixlar åt rendering av text och vektorbaserad grafik vilket ökar kvaliteten på denna. Där någonstans finns en balans mellan gränssnittets storlek och kvalitet. Var den balansen uppnås har ett individuellt svar.

Det är alltså dina ögon och din upplevelse, så testa med det du har och jämför.

Tack, ja jag får görna det. Svårt att hitta butiker som har skärmar längre tycker jag, speciellt med kontorsprogram igång.

Av Laban80
Skrivet av Laxpudding:

Precis, ingen kan svara vad som gäller för din syn och upplevelse utan du måste ta till din egen uppfattning.

34-tum UW är samma täthet som 27-tum 2560x1440 med ca 110 ppi där du idag sitter på 183 ppi med 3840x2160 med 24 tum. Det är en rejält kliv nedåt.

I praktiken innebär det för de flesta att med 110 ppi vill/kan man inte längre skala gränssnittet och kör 100% med 1:1 på pixlarna. Rimligen med en UHD/4K och 183 ppi kör man istället någon form av skalning och med det högre kvalitet på renderingen av text och gränssnitt. Relativt vad du är van med lär det bli en tydlig försämring.

Fast bara du kan avgöra om det fortfarande fungerar för dig eller inte.

Tack för all feedback!

Jag kör 225% skalning på min skärm idga, hur upplever man skärpan/pixeltätheten när man skalar? Blir det åt det bättre eller värre hållet?

Av Laban80

Är 1440 tillräckligt på 34" datorskärm?

Sitter idag med en 4k-skärm på 24" men vill skappa en större. Planen har varit en 32" 4K-skärm men sneglar lite mer mot de lite bredare skärmarna. Dock är samtliga (som kostar under 10.000 kr) "endast" 1440 och jag undrar hur ni som har en sådan upplever det?

Jag har trötta bråkiga ögon så jag vill ha så god komfort för ögonen som det går. Idag kan jag inte se enstaka pixlar ens om jag lutar mig fram, så jag är lite osäker på hur jag kommer uppleva det att gå upp istorlek och ned i upplösning?

Skärmen används endast till kontorsarbete, heltid.
Naturligvis väldigt subjektivt hur man upplever det men all input är välkommen

Av Laban80

Tack för er feedback, osäker på om jag vågar köpa en i filt. Kanske en billig för att testa.

Denna verkar ju ganska smart annars, snygg och har en separat musmatta:

https://www.amazon.se/gp/product/B0B1YF2QZS/ref=ox_sc_act_ima...

Av Laban80

Hjälp mig välja skrivbordsmatta

Har ni erfarenheter av skrivbordsmattor/deskmats?

Jag letar efter en mest för det estetiska, men hittar ingen som är snygg och fungerar bra som musmatta med bra glid för musen (haha, jag vet…). Behöver inte gaming-prestanda men vill inte att musen ska kännas trög att flytta runt.

Önskemål

  • Gärna grå

  • Fungera bra som musmatta

  • Halkskydd på undersidan

Tittat på några olika nedan men blir inte klok på vad jag ska ha. Har ni några tips eller erfarenheter att dela med er av, speciellt kanske kring filtmattor?

Filtmatta
Snygg, olika storlekar och skapar en mjuk känsla på skrivbordet men tyvärr verkar inte musen glida optimalt.
https://www.etsy.com/se-en/listing/1234121741/custom-felt-woo...

Mikrofiber-matta
Samma för- och nackdelar som ovan.
https://www.harberlondon.com/products/microfibre-minimalist-d...

Plastmatta
Ful, plastig men förmodligen bra för musen.
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datortillbehor/m...

Av Laban80

Höja bakkanten för bättre luftflöde

Har upptäckt att fläkten på min Surface Laptop 3 verkar gå lite tystare när jag staplar upp bakkanten på den så att luften kan cirkulera lite friare istället för att blåsas rakt ner i bordsskivan.

Jag kan ju naturligtvis skaffa några gummidistanser och sätta under men tänkte kolla om någon vet om det finns något färdigt som kanske fungerar bättre? Jobbar bara med kontorsprogram så aktiv kylning tycker jag inte ska behövas.

Av Laban80
Skrivet av mrqaffe:

En liten böjd monitor tillför väl inget så varför på en 32? Hade det varit 132" hade jag förstått det men inte på 32"
Vad är en "4k ultra wide", vilken upplösning skulle det handla om ? Personligen hade jag gärna haft en skärm som är bredare än 4k men 4k är ju de facto en (eller 2 snarlika) viss upplösning så ultrawide 2160p skärm blir väl ett vettigtare namn om man skulle bredda skärmen till typ 5760 x 2160.
Det går helt enkelt inte att kalla nått 4k ultrawide för det är inte längre 4k om man ändrar upplösningen.
(och rektangulära pixlar vill vi inte ha tillbaka de strulade tillräckligt när de användes i början på en del tvar.)

Klumpigt formulerat av mig, menar t.ex 2160p så att den vertikala upplösningen blir närmare 4K-skärmarna än dagens ofta förekommande 1440p.

Av Laban80

Rekommenderar ni curved kontorsskärm och varför inga rimligt prissatta ultra wide 4K?

Hej alla
Egentligen två frågor i en

1. Ska skaffa en ny 4K-skärm (har idag en 24" 4K Dell) och tänkte gå upp till 32". Rekommenderar ni curved eller inte? Jag är väldigt kluven men lutar mot curved. Skärmen ska användas till kontorsprogram hela dagarna. Dela gärna era erfarenheter och tankar.

2. Varför finns inga rimligt prissatta 4K ultra wide? Priserna drar ju iväg något extremt. Skulle allra helst föredra en större ultra wide, cruved men att gå från 24" 4K till 1440 är helt uteslutet. Inga nyheter som är på gång?

Tacksam för all input

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Laban80

Tack för alla tips - mycket värdefullt!

Av Laban80

Trötta ögon - vad ska jag tänka på?

Dags att byta ut min Dell 24” 4K mot en 32” 4K-skärm. Sitter långa dagar med kontorsprogram och har problem med torra och trötta ögon. Något speciellt att tänka på? Inte spelar uppdateringsfrekvens någon roll slänger jag har 60 Hz. Välvd/platt? Har ni några tips?

Av Laban80
Skrivet av SUMITOMO:

Tittar du på förpackningen klarar den 260 grader.

Man brukar linda tejpen runt lätt sträckt.
Efter ett dag vulkar den ihop.

Läste på sidan men missade förpackningen. Låter lovande, behövs bara ett tunt lager så det här kan funka

Skrivet av jonasc:

På specen står det "PORSLINSEMALJERAT LOCK OCH BALJA".
Nu är jag för lat för att kolla upp hårdhet på sån emalj, men nog är den hårdare än stål?
Varför annars bry sig om att lägga den på ett lock som väl garanterat redan är stål?
Din silikonslang kommer skydda den där kinesiumbygeln från locket!
OBS: Är ej... materialingenjör..?

Ja det lär vara ganska tuff, men små mikrorepor kommer det eventuellt att bli och det syns ju på svart väldigt bra också. SLipper jag repa metallbygeln så är ju det bara en bonus

Skrivet av Napoleongl:

En sak jag tänker på här är ju att lock mot ställning glider rätt lätt. Sätter du silikonslang får du ju ett hög friktion mot locket och det glider vare sig in eller ut lika smidigt. Har du otur får du ju en tillfällig obalans i grillen och det kan ju bli otrevligt...

Det finns så mycket utrymme att locket inte måste ligga emot slangen/tejpen när man lägger det åt sidan, det är mer att locket vilar mot det när man släpper. Förstår hur du tänker men tror inte att det ska vara något problem. Ska bygga ihop den i helgen och testa

Av Laban80

Aldrig riktigt förstått "vulkaniserande" Hittar inget om hur denna (och dess klister) står emot värme dock, kanske den gör by default när det är silikon?

Av Laban80

Ja men den ser ju kanon ut! Tack för tipset!

Skrivet av Linus:

Jag googlade lite och hittade nån som klarade 260 grader, vet inte hur varmt locket kan bli?

Den ovan klarar 200 grader så länka gärna den du hittade. Också osäker på hur varmt locket blir, men det är ju väldigt korta stunder som locket kommer ligga mot slangen och kanske är det också så att kanten på locket är varmare än mitt på.

Av Laban80
Skrivet av Linus:

Går ställningen/bygeln att ta loss? Isf är det väl bara lossa den, trä på värmeveständig silikonslang och skruva tillbaks..

Ja, kollade och det verkar den göra faktiskt. Ställningen är ju ganska tunn dock. har Googlat men hittar ingen värmebeständig silikonslang, får leta noggrannare, eller har du några tips var man kan hitta det?

Av Laban80
Skrivet av Json_81:

Är det en performer som på bilden så var jag orolig över samma sak, men efter 10 år finns fortfarande inga repor på locket.

Ja precis det är det. Den i butik hade mycket svaga repmärken så jag tänker att om den har fått det som inte används så kommer det bli skavmärken på sikt. Kul att höra att det gått bra, kommer nog ändå försöka hitta något diskret att sätta bara för att ha hängslen och livrem

Tack, ja det där skulle kunna funka. Bara inte buntbanden i metall repar istället

Av Laban80
Skrivet av Stefflo:

Denna kanske kan vara något.
https://www.biltema.se/hem/inredning/brastillbehor/glasfiberp...

Har liknande runt dörrarna på min kamin men mina är original så inte från Biltema men säkerligen samma funktion. Denna typ av prylar törs inte Biltema tumma på med kvalitén skulle jag säga.

Ja, det ser mjukt och bra ut. Måste bara kunna fästa det på något sätt. Metallband eller liknande går bort pga reprisken.

Skrivet av p.lindblom:

Jag skulle nog satsa på silikonslang med innerdiameter matchande staget för locket. Skär upp ett snitt längs slangen och trä över den.

Smart, googlade men var svårt att hitta så smala men det borde finnas så får leta mer. Tack!

Av Laban80

Värmetålig tejp/silikon för att skydda grillock - vad välja?

Hej alla!
Vänder mig hit för jag vet inte var annars jag ska vända mig

Ska köpa en (dyr) grill som har en stålställning där man kan lägga locket när man behöver båda händerna. Smart, men stål mot ett grillock riskerar att repa själva locket. Letar efter något gummiaktigt eller tyg som jag kan linda några varv på ett par ställen på stålställningen så att locket inte ligger direkt mot stålställningen.

Har ni några tips på en lösning här?

https://img.bygghemma.se/pimages/brikettgrill-weber-performer-pr...

Av Laban80

Företagslaptop med ett enda (omöjligt) krav

Dags för ny jobbdator, ska bara användas som "kontorsdator" dessutom med 4k-skärm inkopplad så tangentbord, skärm, prestanda är inte det viktigaste. Tänker mig omkring 14" och budgeten ligger på max 17.000.

Dock har jag ett krav (förutom extern skärm med 4k@60Hz) och det är att den är fri från "coil whine". Sitter i ett knäpptyst hemmakontor och orkar inte det högfrekventa metalliska tjutet.

Är det omöjligt att hitta en modell där man vet att den inte kommer lida av det, är det vissa modeller som har mer eller mindre men alla har lite?

Höll på att köpa en Surface Laptop 3 (I7, 16GB) men läste då att det finns massor av trådar om detta. Samma sak med HP Spectre 360, och Dell XPS. Nu sneglar jag på Dell Inspiron 14 7000 där det inte verkar finnas lika många träffar på Google om problemet.

Finns det något ni kan rekommendera här?

Av Laban80

Angående Dream machine Pro så var jag minuter ifrån att hinna få tag på en, surt då jag väntat på något slags erbjudande länge. Supporten bekräftar att kampanjen nu är slut, innebär ju att det faktiskt var en kampanj och att ni som beställt faktiskt kommer att få en.

Om någon ångrar sig köper jag gärna den av er (oöppnad kartong).

Av Laban80
Skrivet av perost:

Skillnaden mellan A1000 och A2000 är att A1000 endast är PCIe 3.0 x2 istället för x4. Så nej, den fungerar inte i kabinettet du länkade till eftersom det fortfarande är PCIe, och i kabinettet jag länkade till skulle de troligtvis prestera ganska lika eftersom de blir flaskhalsade båda två.
Ja, den borde fungera med kabinettet du länkade till, eftersom det är en vanlig M.2 SATA SSD vilket är vad kabinettet är gjord för.

Super - stort tack för hjälpen!