För första gången på över ett decennium sjönk försäljningen av PC-datorer under 2012. Den rådande världsekonomin i kombination med att allt fler väljer att lägga pengarna på surfplattor och mobiltelefoner istället för att uppgradera befintliga datorer tros vara de största orsakerna. Nu talar analytiker om en fortsatt kräftgång på persondatormarknaden.

Enligt Jon Peddie Research sjönk antalet levererade grafikkretsar med 8,2 procent i det fjärde kvartalet 2012 jämfört mot kvartalet innan. Allra mest backade AMD och Nvidia, vars leveranser minskade med 13,6 respektive 16,7 procent. Även Intel backade med 2,8 procent under samma period.

Eftersom alla datorsystem kommer med någon form av grafikkrets ses denna marknad som en indikator på försäljningsutvecklingen för datormarknaden som helhet, varför slutsatsen av rapporten är att PC-marknaden fortsätter att minska även under årets första kvartal.

Marknadsanalysen baseras på fristående och integrerade grafikdelar för stationära, bärbara datorer samt industriella och inbäddade system. Intel dominerar marknaden med en andel på 63,4 procent följt av AMD och Nvidia på 19,7 respektive 16,9 procent. Intel och AMD säljer x86-baserade processorer med integrerad grafik medan Nvidia saknar motsvarande produkter och enbart fokuserar på fristående grafikkort.