Den första läckan av Windows 8.1 "Blue" gav ledtrådar om Microsofts planer för operativsystemet, som bland annat inbegriper en utbyggd version av menysystemet Modern UI. Nu läcker den nyare Build 9369 ut på nätet och med denna upptäcks fler nyheter.

Först och främst smyckas den nya applikationen Files med logotypen för lagringstjänsten Skydrive. Det är oklart om denna tillhör en djupare integration av molntjänsten, men i vilket fall som helst erbjuds ett pekvänligt gränssnitt för att navigera bland lokala filer samt innehåll på Skydrive.

Sedan tidigare är det känt att det kommer gå att ha flera applikationer öppna samtidigt i Modern UI. Nu tillkommer en funktion som tillåter användare att välja var på skärmen en applikation ska öppnas. Startskärmen bjuder även på en liten ikon för ett ge snabb tillgång till en lista av applikationer, där det även går att filtrera "mest använda".

I Charms-menyn går det nu att göra en sökning och få resultaten i samma fält, till skillnad från Windows 8 som automatiskt utför sökningar på startskärmen. Det finns även en inställningsmöjlighet för att inkludera sökningar från webben. Därutöver går det att stänga av kantgester på pekplattan, vilket passar för användare som ofta byter applikation eller öppnar Charms-menyn av misstag.

Flera av nyheterna kan ses som förbättringar för användare i traditionell skrivbordsmiljö med tangentbord och mus, men att starta direkt till skrivbordet och komma åt den klassiska startmenyn lyser med sin frånvaro. Det kan dock ändras till augusti, då Microsoft väntas skicka ut Windows 8.1 till sina samarbetspartner. Den skarpa versionen ska sedan lanseras mot slutet av året.

Källa: The Verge.