Elektronikjätten Apple anses vara klassledande inom processorer på mobilsidan, men i persondatorer är det Intels x86-kretsar som står för beräkningskraften. Det här innebär att Apple på PC-sidan är låst till vad Intel har att erbjuda, något som märktes med förseningen av arkitekturen Broadwell. Detta resulterade i en mindre uppfräschning och prisjustering av Macbook-serien under 2014.

Beroendet har fått marknadsbedömare att spå en övergång från Intel till förmån för egenutvecklare processorer med ARM-arkitekturen, något som framförallt skulle ge Apple större kontroll över lanseringsfönstren för de egna persondatorerna. Enligt den välrenommerade analytikern Ming-Chi Kuo från KGI Securities kan en sådan övergång bli aktuell inom de kommande 1–2 åren.

Under tidsramen väntas Apples egenutvecklade A-serie processorer med tillhörande 64-bitarsarkitektur nå en prestandanivå mellan Intels Atom och Core i3, vilket skulle kunna ses som tillräckligt för vissa modellerna, men inte för användning i stationära och bärbara Pro-datorer.

Uppgifter från förra året gör gällande att Apple aktivt arbetar på övergången och att ARM-baserade persondatorer med det skrivbordsanpassade operativsystemet OS X redan testas internt. Mer specifikt sägs det handla om en Imac, en Mac Mini och en bärbar i 13-tumsklassen med 4–8 processorkärnor.

Källa: Appleinsider.