Senaste generationens spelkonsoler har nu ett par år på nacken, men erbjuder fortfarande prestanda som kan mäta sig med många speldatorer. Fördelen med datorer är mångsidigheten och friheten i att finjustera varje detalj – från hårdvara till spelinställningar. Styrkan hos konsolerna är istället att de är lättanvända och fungerar utan anpassningar – i alla fall på papperet.

Nu rapporterar Reddit-användaren "jokekiller94" att den billigare Xbox Series S-konsolen sätter sig på tvären i Borderlands 3. Problemet är mängden grafikminne, som av felmeddelandet att döma inte är tillräckligt. Användaren tipsas om att sänka upplösningen eller avsluta program som körs i bakgrunden, vilket antyder att det är ett felmeddelande som hör hemma på PC-sidan.

Reddit.jpg

Det oväntade felmeddelandet skär sig mot konsolernas lättanvända grundidé. Bildkälla: "jokekiller94" på Reddit

Detta förstärks ytterligare genom att meddelandet uppmanar att kontrollera att grafikkortet möter med spelets minimikrav. Att dedikerat grafikkort och specifika krav på systemet inte gäller konsolvärlden är en annan femma. Systemkretsen sällskapas av 10 GB GDDR6-minne som används för både processor och grafikdel – i lägsta laget ställt mot de krav som syns hos moderna PC-spel.

Microsofts strategi att dela den senaste Xbox-generationen i en mer kraftfull Series X- och en klenare Series S-variant har vid flera tillfällen kritiserats av utvecklare. Klagomålen handlar om svårigheter att utveckla spel som fungerar bra för båda konfigurationer, där särskilt det mindre och långsammare minnet beskrivs som problematiskt – något felmeddelandet är ett kvitto på.

Att konsolspelandet stoppas av svåråtgärdade felmeddelanden är dock relativt ovanligt, men det återstår att se om det blir vanligare med framtida spel, eller om utvecklarna får till balansen. På PC-sidan är just grafikminnesmängd och skenande krav en het snackis, där 8–10 GB ofta kan vara begränsande vid högupplöst och detaljrikt spelande. Här kan däremot de relativt färska konsolerna gränser ses som en garanti på att spelutvecklarna inte rör sig mot avsevärt högre nivåer i närtid.

Har du stött på minnesbegränsningar vid konsol- eller datorspelande?