Enligt en kommande rapport från analysfirman Mercury Research tar AMD marknadsandelar. Det fjärde kvartalet 2008 hade processortillverkaren 17 procent av marknaden. I det första kvartalet i år ska marknadsandelarna ha ökat till hela 20,9 procent.

En naturlig orsak till den ökande försäljningen är lanseringen av processorserien Phenom II. En talesman på Mercury menar dock att den största anledningen är prissänkningar till följd av utförsäljning av lager. Både Intel och AMD har haft stora lager innan lågkonjunkturen som tagit lång tid att tömma när efterfrågan minskat.

Även i Sverige har AMD framgångar. Företagets säljchef Andrew Buxton ger följande kommentar i ett pressmeddelande.

Vi har sett väldigt positiva försäljningssiffror i Sverige och vi är övertygade om att våra nya produkter som till exempel grafikkortet Radeon 4890, kommer att gå minst lika bra.

Dag Pettersen på e-handlaren Komplett har samma uppfattning. Han kommenterar att Phenom II går hem i stugorna och att så mycket som hälften av alla grafikkort som säljs innehåller en krets från AMD.

Ungefär 40 procent av alla processorer vi säljer i Sverige är från AMD och på grafikkortsidan är vartannat kort som säljs ett AMD/ATI. Bland AMD:s produkter har Radeon HD4870 och HD4850 sålt väldigt bra och även HD4650 har träffat rätt bland våra målgrupper – dessutom har de nya Phenom II-processorerna sålt bra.

Siffrorna från Mercury Research gäller endast försäljningen av x86-processorer. På grafikkortssidan har en tidigare rapport framfört att AMD förlorar marknadsandelar till Nvidia och Intel.