Temperaturer: Furmark

Historiskt sett har det alltid varit CPU som utvecklat mest värme och därför behövt mer kylning än övriga komponenter i systemet. De senaste åren har detta dock ändrats radikalt med lanseringarna av allt kraftfullare grafikkort.

furmark.jpg

Furmark pressar grafikkorten till bristningsgränsen.

För att grafikkortet ska få svettas ordentligt används först och främst programvaran Furmark som ställer enorma krav på kylningen. Det bör dock noteras att vanliga speltitlar är mindre krävande än ett syntetiskt testprogram av denna kaliber.

För Geforce GTX 580 och GTX 570 har Nvidia som bekant implementerat en funktion som klockar ner grafikkoret då vissa specifika mjukvaror med extrem belastning används, bland dessa Furmark. Resultatet är att de uppvisade värdena inte speglar verkligheten.

För Geforce GTX 560 är dock spärren frivillig för tillverkarna, och både Nvidias referensmodell samt Asus DirectCu II-variant kan utnyttjas till max. Resultatet är temperaturer i linje med Radeon HD 6870 för referensmodellen samtidigt som Asus GTX 560 Ti DirectCu II presterar ett övertygande resultat med låga värden.