Xigmatek Prime

xigmatek_prime-9.jpg
xigmatek_prime-10.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Xigmatek

Modell

Prime

Dimensioner (HxBxD)

159 × 145 × 60 mm

Vikt

710 gram

Material

Aluminium/koppar

Fläkt

2 x 140 mm

Fläkthastighet

800 - 1 200 RPM (PWM-styrd)

Kompatibilitet

Intel 1366, 1156, 1155 och 775 / AMD AM2+, AM3+ och FM1

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Torn med 4 heatpipes

Pris

Tillverkaren Xigmatek har ett brett sortiment av bland annat fläktar och nätaggregat. I portföljen finns även processorkylare, där modellen Prime är med och slåss i det viktiga segmentet runt 500 kronor. I korthet handlar det om en klassisk tornmodell med möjlighet till två 140 mm-fläktar, varav en medföljer i kartongen.

xigmatek_prime-4.jpg
xigmatek_prime-5.jpg
xigmatek_prime-6.jpg

Själva kylflänsen är av aluminium med fyra kopparrör för värmeledning. Varje fena är lätt avsmalnad till något liknande en trubbig kniv, vilket enligt tillverkaren ska förbättre luftflödet. I mitten finns dessutom ett oregelbundet hål, för att optimera turbulens och ljudnivå.

xigmatek_prime-7.jpg

Bottenplattan består av själva värmeledningsrören, med tunna aluminiumbitar som avskiljare. Tekniken ger i teorin bättre värmeöverföring, men endast om alla rör ligger an mot processorns värmespridare på ett bra sätt.

xigmatek_prime-8.jpg

Den medföljande fläkten är Xigmateks egen med företagets bladteknik Wave Blade. Modellen mäter 140 mm och är PWM-styrd, vilket öppnar upp för smidig balans mellan prestanda och ljudnivå.

xigmatek_prime-11.jpg

Monteringsanordningen påminner om många andra med en bottenplatta och ram som byggs runt processorsockeln. Själva kylaren skruvas sedan fast i ramen med två fjäderförsedda skruvar för optimalt tryck.

xigmatek_prime-1.jpg
xigmatek_prime-2.jpg
xigmatek_prime-3.jpg

Monteringen bjuder inte på några överraskningar, utan fungerar likt liknande lösningar väl med ett stabilt resultat. Den medföljande fläkten monteras med två gummistroppar för vibrationsdämpning, något som känns både smidigt och effektivt. Minnen med standardhöjd är dock ett krav, höga kylflänsar kommer inte att få plats.