Test: Far Cry 3

Egenskap

Värde

Titel

Far Cry 3

Utvecklare

Ubisoft Montreal

Genre

Förstapersonsskjutare

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2012-11-30

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo E6700/AMD Athlon64 X2 6000+ eller motsv.

  • Radeon HD 2900/Geforce 8800 GTX

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Ultra, 4× MSAA + HBAO (upplösning varierar)

Från kanadensiska Ubisoft Montreal kommer den tredje delen i Far Cry-sagan, en spelserie som pressat grafikkort till det yttersta i snart tio år. Far Cry 3 återvänder till en tropisk och öppen djungelmiljö, där huvudkaraktären Jason ska rädda vänner med hjälp av av allehanda fordon och vapen.

Miljöerna renderas i bländande DirectX 11, med stöd för bland annat tekniker som tessellering, avancerad ljussättning och rejäl kantutjämning. SweClockers testslinga är en repeterbar spelsekvens där huvudkaraktären åker med i en bil, med bland annat djungel, vatten, djur och rök synligt i perioder.

Att strida i djungeln görs med fördel tillsammans med Geforce GTX 780 Ti som imponerar med att slå AMD:s Radeon HD 7990 med dubbla grafikprocessorer på fingrarna – visserligen med minsta möjliga marginal. Vidare utpresterar nykomlingen det röda lagets färsking Radeon R9 290X med nästan 22 procent samtidigt som det presterar dryga 6 procent bättre än Geforce GTX Titan.

Segertåget fortsätter när upplösningen vrids upp till 2 560 x 1 440 pixlar och Nvidias nykomling lägger sig här på samma resultat som AMD:s Radeon HD 7990. Vidare kan Geforce GTX 780 Ti här bjuda på nästan 24 procent bättre prestanda än Radeon R9 290X samt utprestera det föregående flaggskeppet Geforce GTX Titan med nästan 12 procent. I jämförelse med lillebror Geforce GTX 780 tar Nvidias nya flaggskepp ett kliv upp i tabellen på ungefär 21 procent.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

fc3_780ti.png
fc3_290x.png

Även i Far Cry 3 är det en relativt fin kurva som uppvisas, med endast mindre variationer i renderingstiderna. Vår subjektiva upplevelse av sekvensen med Geforce GTX 780 Ti kan sammanfattas som silkeslen och något bättre än den vi upplevde tillsammans med Radeon R9 290X.