Överklockning och temperatur

Under våra överklockningstester använde vi fyra olika processorer. Kylningen hindrade oss dock från att använda mer än maximalt 1,60 V spänning till processorerna, och för QX6700 var vi tvungna att gå ner till 1,50 V. Stabiliteten testades genom att köra Prime 95 och 3dmark 06 samtidigt under en längre tid (ett antal timmar).

För alla överklockningstester gällde att det gick att få processorn stabil i Prime 95 med högre frekvenser än som redovisas nedan. Det var 3d-testerna som inte gick att genomföra.

Vi kände oss rätt kluvna över resultaten med Gigabyte P35 DQ6. Det klarade något sämre resultat med processormodeller som har multipel 10 och högre än MSI P35 Platinum, dock använde vi en en sämre kylare på DQ6 (då den andra inte fick plats).

Ser vi till de övriga processorerna och speciellt till den maximala busshastigheten ser det betydligt bättre ut. En stabil busshastighet på 504 MHz var något som man fick kämpa sig till med P965-modellerna. Hur mycket beror på den nyare processorn och/eller styrkretsarna låter vi dock vara osagt. Eftersom man med nuvarande bios har bättre inställningar med DQ6 och den klarar märkbart högre busshastighet anser vi att kortet är något bättre val för överklockare. Ifall det motiverar det högre priset är en svårare fråga.

MSI P35 Platinum är inte ett dåligt överklockarmoderkort men det tillhör inte heller toppskiktet. Om vi jämför mot Gigabyte P35 DQ6 (se ovan) får P35 Platinum bättre resultat med processorer som har multipel på 10 eller högre. Intressant är också att detta kort klarar märkbart lägre maximal busshastighet än Gigabyte, vilket också kan förklara att den inte lyckas lika bra med modeller som har lägre multipel. Man måste även komma ihåg att Platinum fick en fördel jämfört med Gigabyte på så sätt att den kunde använda Arctic Cooling Freezer 7 Pro-kylaren, medan DQ6 använde Intels standardkylare under överklockningstesterna.

Under alla moderkortstester mäter vi temperaturer på de olika delarna för att ha möjlighet att uppmärksamma eventuella problem. Gigabyte klarade sig utan anmärkningar men det var värre med MSI P35 Platinum när vi överklockade QX6700-processorn.

Vi uppmätte som mest 198 grader på P35 Platinum med en ir-temperaturgivare (vcore 1,50 V) och värmen verkade komma ifrån tre av halvledarna brevid processorsockeln. De första gångerna vi körde systemet överklockat med den fyrkärniga processorn luktade det även bränt. Energiförlusten från halvledarna bör således vara allt för höga och konstruktionen verkar därför underdimensionerad för att överklocka denna processor. Allt för hög spänning verkar gå genom dessa tre halvledare.

Efter att ha förvissat sig att det inte rörde sig om mätningar i fahrenheit gjorde MSI egna mätningar med liknande komponenter och sade sig uppmäta en högsta temperatur på 95 grader. De lät även meddela att komponenterna skulle smälta vid så höga temperaturer som vi uppmätt. Interferens gavs som en möjlig anledning till de höga resultaten. Vi rådfrågade dock en tekniker på Intel som hävdade motsatsen (att komponenterna inte skulle smälta vid denna temperatur).

För att få oberoende mätningar (som inte har med ir-temperaturgivaren att göra) mätte vi med extern temperaturgivare (digital doc 5) och fick då en högsta temperatur på drygt 90 grader. Denna temperatur förändrades dock inte när vi överklockade i högre frekvenser eller ändrade olika inställningar. En bättre temperaturgivare för att mäta temperatur på ytor skulle sannolikt krävas för att få klarhet. Det märkliga är dock att resultaten med ir-temperaturgivaren var mycket lägre med alla andra processorer. Varför en eventuell interferens skulle uppstå på samma moderkort när man byter till en annan processormodell är svårt att förstå. Vi valde även en ir-temperaturgivare eftersom den är mer lämpad för dessa mätningar än externa dioder som måste komma i kontakt med alla olika ytor på moderkorten. Vi valde att tillsvidare gå vidare med överklockningstester på MSI:s andra modell, men vi hade fortfarande tilltro till våra värden.

MSI P35 Neo-FI var moderkortet som klarade sig sämst överlag när det gäller överklockning. Nu hade vi inte förväntat oss något annat heller. Vi fick tyvärr inga resultat för QX6700-processorn då en del komponenter överhettades vid dessa tester och några började även brinna. Moderkortet fungerade av naturliga skäl inte längre efter det. Tyvärr mätte vi inte temperaturen precis innan så exakt hur hög den var vid det tillfället vet vi inte.

För P35 Neo-FI var problemen var som sagt värmeproblemen med QX6700-processorn ännu värre och vi uppmätte som mest 240 grader (vcore 1,45 V). Ifall man använder standardspänning och standardfrekvenser för QX6700, eller överklockar med processorer som har två kärnor var temperaturen som mest runt 100-110 grader vilket definitivt inte är alltför extremt för dessa halvledare. Problemen verkar därför enbart uppstå med fyrkärniga modeller.

Här ser vi hur komponenterna såg ut efter överklockningen med QX6700, och vi avråder tillsvidare från överklockning med fyrkärniga processorer på båda MSI-korten.