Mediabox MB-801s

Efter att Syabas släppt sin egen mediaspelare (Popcorn Hour) baserad på sin NMT-plattform kan vi nu vänta oss en hög med tredjeparts spelare från andra företag. Mediabox MB-801s från Curanta Nordic är en sådan spelare som hoppas att sno åt sig marknadsandelar från Popcorn Hour och Tvix. Namnet Mediabox är för övrigt ett arbetsnamn och när spelaren släpps i Maj kommer den antagligen heta Blackbox MB-801s istället.

Tittar vi på specifikationerna hittar vi en spelare som i grunden kan samma sak som Popcorn Hour, dock med ett par ess i ärmen.

Chip:

Sigma Designs SMP8635

Minne:

512MB DDR SDRAM, 64MB Flash

Ljud- och bildutgångar:

HDMI v1.2 (upp till 1080p)
Komponent (upp till 1080p)
S-Video
Komposit
Analogt stereoljud
Optiskt digitalt ljud

Nätverk:

Ethernet 10/100
Eventuellt framtida stöd för trådlösa adaptrar

Övrigt:

2x USB 2.0 host
USB 2.0 Slave
SATA

Storlek

160mm (bredd) x 160mm (djup) x 55mm (höjd)

Nätverksprotokoll:

Bonjour
UPnP SSDP
DLNA
Windows Media Connect
Windows Media Player NSS
SMB
NFS
HTTP servrar: myiHome, WizD, SwissCenter, MSP Portal, Llink, GB-PVR
BitTorrent P2P
NAS: SMB, NFS, FTP
Web services

Ramverk, video:

MPEG1/2/4 Elementary (M1V, M2V, M4V)
MPEG1/2 PS (M2P, MPG)
MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS)
VOB
AVI, ASF, WMV
Matroska (MKV)
MOV (H.264), MP4, RMP4

Avkodare, video:

XVID SD/HD
MPEG-1
MPEG-2
MP@HL
MPEG-4.2
ASP@L5, 720p, 1-point GMC
WMV9
- MP@HL
H.264
- BP@L3
- MP@L4.0
- HP@L4.0
- HP@L4.1
VC-1
- MP@HL
- AP@L3

Ramverk, ljud:

AAC, M4A
MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA)
WAV
WMA

Avkodare, ljud:

WMA, WMA Pro
AAC
MP1, MP2, MP3
LPCM

Ljud som skickas vidare till receiver:

DTS, AC3

Format, bild:

JPEG, BMP, PNG, GIF

Övriga format:

ISO, IFO

Undertexter:

SRT, SMI, SUB, SSA

DRM

Cardea DRM (WMDRM-ND)

Övrigt:

Video : YouTube, Google Video, MetaCafe, VideoCast, DL.TV, Cranky Geeks
Ljud: iPodcast, Radiobox, ABC News
Bild: Flickr, Picasa
RSS : Yahoo! Weather, Yahoo! Traffic alerts, Yahoo! Stock, Cinecast, Traffic Conditions.
Peer-to-peer TV : SayaTV
Internet Radio : Shoutcast

Tittar man noggrant i specifikationerna finns det några intressanta skillnader mellan Popcorn Hour och Mediabox MB-801s.

Mediabox MB-801s har till exempel en optisk digital ljudutgång samt stöder SATA-diskar istället för PATA-diskar.

Precis innan vi var klara med våra tester noterade vi också att det faktiskt står att enheten ska ha stöd för USB 2.0 slave. Det skulle betyda att du kan ansluta den direkt till datorn och inte behöver föra över filer via ftp/smb. Vi testade att dra en kabel mellan USB-anslutningen på baksidan och en av våra datorer och fick faktiskt en respons i datorn. En enhet installerades och det såg ut som allting fungerade bra. Till vår besvikelse kunde vi däremot inte hitta hårddisken under "Den här datorn". Curanta Nordic har försäkrat att den funktionen kommer fungera på den färdiga modellen och det är ett riktigt ess gentemot Popcorn Hour.

Om Popcorn Hour var snygg nog att passa i TV-hyllan kan vi tyvärr inte säga samma sak om MB-801S. Det är visserligen en förproduktionsenhet som vi testar och det är redan klart att locket på enheten kommer bli svart och inte vitt som på bilderna men det största problemet är alla loggor på framsidan. Det är dessutom inte ett enkelt klistermärke som används utan det sitter fastetsat i frontplåten så det inte lätt kan tas bort. Jag hoppas verkligen att det är något som tas bort från den slutgiltiga produkten. Då skulle den kunna bli riktigt snygg.

På baksidan hittar vi anslutningar för bild och ljud. Till skillnad från Popcorn Hour måste du använda en adaptersladd för att använda komponent- samt S-Video/komposit bild. Digitalt ljud tas ut via en optisk anslutning. Vi hittar också en på/av-knapp samt USB-anslutningen som kommer kunna användas för att ansluta enheten till en dator.

För att sätta in en hårddisk måste vi skruva loss fyra skruvar i botten av enheten. Hårddisken sätts sedan på två stycken piggar på moderkortet. Dessa piggar låser inte hårddisken utan när du sedan vänder tillbaka enheten för att skruva i skruvarna igen hör du hur hårddisken hänger på SATA-kontakten. Vi kan inte låta bli att vara lite orolig hur bra det egentligen är för kontakterna. Vi hade dock inga problem under hela testet så det kanske inte är något att oroa sig för.

Fjärrkontrollen är exakt likadan som hos Popcorn Hour. Det enda som skiljer är en klisterlapp i botten av fjärrkontrollen. Den ligger bra i handen och har knappar som visserligen är gjorda i gummi men ändå känns bra att trycka på.