Slutsats

Då skall vi försöka sammanfatta vårt intryck av ReadyNAS Ultra 6 från Netgear. Först och främst märkte vi rätt snabbt att enheten främst riktar sig till små och medelstora företag och kanske inte så mycket hemanvändare. Exempelvis har N5200 från Thecus mer entusiastfunktioner medan RNDU6320 har fler företagsinriktade funktioner.

Designmässigt och installationsmässigt har vi nästan ingenting att klaga på. Enheten kanske har en relativt hög ljudnivå, men den är inte mer högljudd än någon annan NAS i samma prisklass. Installationen gick väldigt smidigt även om vi kanske önskar att RAIDar-programmet kunde vara lite smidigare och mer responsivt.

slutsats_bild1.jpg

Mjukvaran i ReadyNAS Ultra 6 är precis som i ReadyNAS NV+ väldigt enkel att jobba med utan att vara simpel i sin natur.

Att kunna välja aktuella protokoll och ställa in avancerade alternativ för varje specifik utdelning är väldigt smidigt och kraftfullt. Sedan har vi även Netgear-specifika funktioner som Remote och Vault som definitivt ger mervärde till enheten.

Det enda vi egentligen saknar i funktionsväg är Link Aggregation, även kallad 802.3ad vilket potentiellt kan öka prestandan eller öka tillförlitligheten. Skall vi klaga på webbgränssnittet är det möjligen den svenska översättningen som är lite halvbra vissa gånger, vilket ni säkerligen märkt under recensionens gång.

Sedan har vi prestandan. ReadyNAS Ultra 6 är den snabbaste enheten vi har testat. Det märks verkligen att NAS-marknaden har utvecklats med denna produkt. Att överföra en ISO-fil på 4,32 gigabyte tar exempelvis 1:39 minuter vilket är rekord för de enheter vi har testat. Den utklassar även andra avancerade NAS-enheter i läsning och skrivning. Vi ser även en riktigt imponerande iSCSI-prestanda där vi nästan lyckades använda vår gigabit-anslutning fullt ut.

Det enda vi kan klaga på med denna NAS, förutom ett par småsaker, är priset. 6-terabytesversionen vi testade går loss på cirka 12 000 kronor vilket är relativt mycket, även för ett företag. Versionen utan hårddiskar kan fås för cirka 8 000 kronor.

Men med alla fördelar i åtanke kan vi inte annat än att ge denna produkt utmärkelsen "Rekommenderas". Då med installation, funktioner, användarvänlighet och prestanda i åtanke.

Fördelar:

  • Enkel installation

  • Kraftfullt webbgränssnitt

  • Unika funktioner (Vault, Remote)

  • Mycket god prestanda

Nackdelar:

  • Högt pris