Konfiguration, fortsättning

konfiguration_8.GIF

Som bekant har enheten tre stycken USB-portar för anslutning av externa hårddiskar och USB-minnen. En smidig funktion är att kunna automatiskt kopiera innehåll från en specifik mapp till en USB-ansluten lagringsmedia när den anslutes. Har man till exempel bokföring som ska kopieras i slutet av varje dag kan man alltså automatisera detta på ett relativt enkelt sätt.

konfiguration_9.GIF

Att kunna hantera utdelningar på ett enkelt sätt är väldigt viktigt på en NAS och utdelningslistan erbjuder en hel del alternativ. Först och främst får vi välja protokoll som aktuell utdelning skall erbjuda. Klickar man på ett protokoll får man dessutom ytterligare alternativ, bland annat kan man begränsa åtkomst till ett värdnamn, aktivera en papperskort för SMB/CIFS-utdelningar samt en intressant funktion som heter Oplock.

Oplock står för opportunistisk låsning och skall enligt Netgear ge bättre SMB/CIFS-prestanda då filer som ofta läses och skrives kan sparas automatiskt i klientens cacheminne. Hur det fungerar i praktiken finns det ingen dokumentation om, men möjligen kanske vi ser detta i prestandatesterna senare.

konfiguration_10.GIF

Säkerhetskopiering är en av de viktigaste funktionerna på en NAS. Vare sig man är en privatperson med bilder, dokument och musik eller en företagare med bokföring och register så är en NAS en ypperlig maskin för att säkerhetskopiera denna data kontinuerligt.

ReadyNAS Ultra 6 har en rätt avancerad meny för detta. Via en liten guide väljer man först källan för kopian, exempelvis en FTP-server, en SMB/CIFS-utdelning, en USB-enhet eller NAS-enhetens egna partitioner. Beroende på vad det är för typ kan vi även skriva in användarnamn och lösenord för en specifik kopiering, exempelvis en FTP-server eller SMB/CIFS-utdelning. Sedan väljer man en destination där man har lika mycket val som källan.

Man kan även schemalägga denna kopiering med i princip otaliga kombinationer. I steg 4 av processen kan man välja att skicka e-post när kopieringen är klar, eller bara om det blir fel exempelvis. Vidare stödjer enheten även Apples funktion TimeMachine.

konfiguration_11.GIF

Sist men inte minst har vi något som kallas för ReadyNAS Vault. Det är ingen ny teknik eller koncept, men Netgear är oss veterligen den första tillverkaren som utnyttjar detta direkt i enheten. Kort och gott kan man säga att det är en funktion där man kan lagra känslig data på Netgears datacenter och sedan säkerhetskopiera till detta datacenter som en säker backup. Virus, filsystemsfel och liknande kan hända på vilken dator eller NAS-enhet som helst och då är det smidigt att kunna ha sin backup på ett annat ställe fysiskt. I företagsvärlden brukar detta kallas för offsite backup.

Vi ska inte uttömma detta ämne helt men det är relativt enkelt att sätta upp och att använda. När man köper en enhet som stödjer denna funktion får man automatiskt en månad gratis, men sedan betalar man månadsvis. Det är dock inte på något sätt dyrt. Som privatperson betalar man cirka 50 kronor i månaden och som företagare 150 kronor. Vault-funktionen är i vårt tycke en mycket smidig funktion att ha som exempelvis en liten företagare med viktiga kundregister och bokföring. Vill man vara helt säker på att alltid ha en kopia är Vault ovärderligt.

Vi går vidare i konfigurationen. Fliken efter säkerhetskopieringsalternativen heter skrivare. Har man en skrivare med USB kan man via en USB-port på enhetens baksida dela ut denna till samtliga datorer på nätverket via en skrivarserverfunktion. När den är aktiverad kan man också se skrivarkö om det är många dokument som skrivs ut samtidigt.

System-fliken på ReadyNAS Ultra 6 är mycket av de inställningarna vi konfigurerade i guide-läget första gången vi loggade in på enheten. Det handlar om klockinställningar med möjlighet att synkronisera till en NTP-server, varningsmeddelanden och aktuella e-postadresser till språkinställningar. Enheten har också en mycket smidig uppdateringsfunktion som dels söker efter nya uppdateringar och dels kan hämta dem automatiskt.

konfiguration_12.GIF

Ströminställningarna är smarta sätt att spara energi på exempelvis ett litet företag. Genom att slå på enheten på morgonen och sedan stänga av den på kvällen kan spara mycket energi under en längre tidsperiod. Enheten stödjer även Wake-on-LAN (WOL) för aktivering via nätverket.

konfiguration_13.GIF

På status-fliken får vi information om enhetens variabler, precis som på startskärmen.

konfiguration_14.GIF

Loggarna är relativt enkla att läsa och presenterar de flesta loggar på svenska, vilket alltid är trevligt. Via färger på loggarna tar vi snabbt reda på hur pass allvarligt logginlägget är. Det går även att hämta hela loggen som en textfil om man exempelvis letar efter en specifik händelse.