Användbarhet och mjukvara, forts.

3G, trådlöst nätverk och Bluetooth

Paddytek har klämt in en hel del smaskig hårdvara i Paddy-T, bland annat ett 3G-modem med HSDPA. SweClockers testmodell hade modem och mjukvara från Samsung vilken fungerade bra, Paddytek meddelar dock att de utskeppade varianterna istället har kretsar från Huawei med samma eller bättre funktion.

samsung.png

Övriga trådlösa kommunikationstekniker som Bluetooth och trådlöst nätverk fungerade bra, åter igen utan att ta hem några medaljer. Vi fick känslan av att nätverkskortet egentligen klarade av högre hastigheter än övrig hårdvara, något som i sammanhanget kanske inte är så konstigt.

Övrig mjukvara

Som tidigare konstaterat levereras Paddy-T i nuläget med Windows 7 Home Premium, och det innebär bred kompabilitet med all tänkbar mjukvara. Samtidigt innebär det dock ett ganska tungdrivet system, något som tyvärr skiner igenom relativt ofta.

Systemet är i allmänhet tunggrott, och endast 1 GB RAM-minne i den billigaste versionen gör att flera programvaror samtidigt blir svårt eller trögt. När webbläsaren eller ordbehandlaren väl är igång fungerar det dock godkänt, även om högupplästa videoklipp och stora mängder Flash-reklam blir för mycket för Atom-processorn.

Att installera mjukvara är ett äventyr varje gång, något som beror på en kombination av i allmänhet långsam hårdvara och en periodvis katastrofalt långsam SSD-enhet. Under SweClockers testande tog en installation av VOIP-mjukvaran Skype nästan 45 minuter, något som gör att en bussresa till personen man vill kontakta troligen går snabbare. Lägg dessutom till att enheten är i princip oanvändbar under installationen så känns det hela inte speciellt roligt alls.

Uppdatering: Efter diskussion med Paddytek och total återställning av enheten installerades Skype utan problem på endast någon minut. Vidare tester med diverse verktyg har ringat in problemen med SSD-lagringen lite tydligare. Enheten presterar dåligt vid slumpmässiga skrivningar på 4 kB samt 512 kB, något som påverkar prestandan negativt med flera samtidiga aktiviteter. SweClockers står därför fast vid att flashlagringens prestanda är bitvis riktigt dålig, även om den inte är fullt så katastrofal som de ursprungliga testerna visade.

Sammanfattning, användbarhet

När allt kommer till kritan är användarupplevelsen knappast någon överraskning. Även om hårdvaran i sig är relativt snabb jämfört med ARM-baserade surfplattor är den för klen när det gäller att dra runt Windows 7 på ett bra sätt, något som bevisats om och om igen i ett otal netbook-modeller. Att Paddytek dessutom endast skickar med 1 GB RAM i den enklaste modellen är något av en katastrof, speciellt med dagens låga minnespriser.

Allt hopp är dock på långa vägar inte ute. En Android 2.3-version (Gingerbread) specialanpassad för Paddy-T är under utveckling, och med Googles betydligt mer lättdrivna system under huven kan det bli helt annat ljud i skällan. Paddy-T med Android kommer dessutom hamna på en aningen lägre prislapp då ingen Windows-licens behövs.