Test: Battlefield 4

Egenskap

Värde

Titel

Battlefield 4

Genre

FPS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2013-10-29

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, AMD Athlon X2 2,8 GHz eller bättre

  • Radeon HD 3870, Geforce 8800 GT

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Ultra, 4× MSAA, 16× AF (upplösning varierar)

Senaste upplagan i Battlefield-serien finslipar grafikmotorn Frostbite ytterligare. På menyn står, förutom grafik i DX11-klassen, ett välbekant flerspelarläge och en enspelarkampanj med gott om filmiska undertoner. Som grädde på moset finns dessutom stöd för Mantle, AMD:s nya grafikgränssnitt med lägre overhead.

För SweClockers test används första delen av uppdraget Tashgar. Spelaren åker i en bil tillsammans med två andra karaktärer, vilket gör sekvensen lätt att upprepa med mycket konsekventa resultat.

De renodlade speltesterna inleds i känd stil med svenska Battlefield 4, och i den låga upplösingen tar Geforce GTX Titan Z plats alldeles strax bakom AMD:s Radeon R9 295X2 med ett par procent sämre prestanda. Prestandatronen ägs dock av de SLI-kopplade Geforce GTX 780 Ti-korten som presterar över 13 procent bättre än Nvidias nya flaggskepp.

Med upplösningen uppskruvad tappar nykomlingen mark och konkurrenten AMD:s Radeon R9 295X2 drar här ifrån med en prestandafördel på 8 procent. Vidare ökas marginalerna upp till de SLI-kopplade Geforce GTX 780 Ti-korten som nu presterar hela 18 procent bättre än Geforce GTX Titan Z.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

bf4_titanz.png
bf4_780ti_sli.png
bf4_295x.png

Renderingstiderna som presenteras från Geforce Titan Z påminner i mångt och mycket om de från de SLI-kopplade Geforce GTX 780 Ti-korten. I jämförelse med AMD:s Radeon R9 295X2 är det en klart ojämnare graf och vissa av dessa spikar går även att observera vid en subjektiv bedömning av sekvensen. Det är absolut inget katastrofalt, men flytet får ändå anses som något bättre hos AMD i detta fall.