Test: 3DMark och spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan.
Del två består av tre förhållandevis moderna speltitlar: Bioshock: Infinite, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

3dmark_0004_3dmark-cloud-gate-screenshot-3.jpg
3dmark-fire-strike-screenshot-1.jpg

Syntetiskt: 3DMark

När både CPU- och GPU-del sätts i arbete finns helt enkelt inte tillräckligt med termiskt utrymme för processorn att nå dess fulla potential. Resultatet i det första deltestet av 3DMark är fortfarande godkänt jämfört mot andra hybrider, men mot Ultrabook-datorer med likvärdiga processorer hamnar Microsofts kandidat rejält på efterkälken.

I Fire Strike där ytterligare tyngd läggs på grafikdelen tappar Surface Pro 3 flera placeringar. Det går med andra ord redan nu konstatera att enheten inte är lika väl lämpad som dess föregångare att spela på.

tcvista_ONLINE.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 366 x 768 och 1 920 x 1 080 pixlar

I Bioshock: Infinite hamnar vi en bra bit under det magiska 30 FPS-strecket med den låga upplösningen 1 366 x 768 och allt ögongodis avslaget. Det här var inställningar som i alla fall var spelbara med Surface Pro 2.

Samma sak som ovan märks i Civilization V, där en inbyggd testslinga simulerar en långt gången spelsession. Föregångaren Surface Pro 2 presterar praktiskt taget dubbelt så bra i den här speltiteln.

Mönstret fortsätter i Skyrim. Medan Surface Pro 2 klarar sig bra i testet gäller detsamma inte Surface Pro 3, som har svårt att hänga med.

Sammantaget innebär Surface Pro 3 ett rejält back i grafikprestanda jämfört mot dess föregångare, vilket är en direkt konsekvens av den tunna designen. Samtidigt är det här ingenting vi lägger någon större vikt vid då Surface Pro-serien aldrig varit ämnad för spelande, även om det tidigare varit en trevlig bonus.