Användning och kvalitetsintryck

Med de första generationerna Surface Pro 2 hävdade Microsoft att de i första hand var bärbara datorer med surfplattefunktion. Någonting som nu bytts ut mot mantrat "surfplattan som kan ersätta din dator", vilket tillskrivs den helt nya designen med pressad profil såväl som vikt.

Surface-Pro-3-vs-2-1.jpg
Surface-Pro-3-vs-2-2.jpg

Microsoft har kapat närmare 33 procent på profilen jämfört mot Surface Pro 2 och trimmat vikten från 900 till 800 gram. Samtidigt kliver Surface Pro 3 upp till en 12-tumsskärm, som tillsammans med den lägre vikten gör en enorm skillnad när enheten används som surfplatta. Kuriosa är att vikten endast är 50–70 gram över Samsungs ARM-baserade 12,2-tummare Galaxy Tab Pro och Note Pro.

För en surfplatta är Surface Pro 3 onekligen stor och huruvida det är bra eller dåligt är högst subjektivt, och sannolikt avgörande om produkten överhuvudtaget är någonting för dig. Vad förändringarna designmässigt gör är att den känns mycket bättre att hålla i och använda mot dess föregångare.

Trots större yttermått och en rejält trimmad profil är byggkvaliteten fortfarande i toppklass. Även här handlar det om ett chassi i magnesium och vi behöver ta i för att ens få konstruktionen att flexa lite.

Surface-pennan och N-Trig

Microsoft har vidtagit flera åtgärder designmässigt för att få ned profilmåttet med Surface Pro 3, och en av dessa är att det integrerade skärmlagret som huserade en digitizer från Wacom är avlägsnad. Istället använder sig Microsoft av N-Trig och en aktiv penna (18 gram), som drivs av ett ensamt AAAA-batteri.

Surface-penna.jpg

En nackdel med övergången är att mjukvarustödet inte är lika brett för N-Trig och att antalet trycknivåer gått ned från 1 024 till 256 stycken. Detta är således en övergång som säkert inte uppskattas av konstnärliga Wacom-purister och det är kanske därför Microsoft trycker på just antecknande.

Andra mått som framhävs av Microsoft är att storleken är ungefär densamma som ett A4-pappersark (297 x 210 mm) eller ett gammalt hederligt anteckningsblock. Surface Pro 3 mäter 292 x 201 millimeter. Det här ska göra enheten utmärkt för att ta anteckningar med den medföljande pennan.

Undertecknad har trots flera försök inte lyckats fastna vid att föra anteckningar med penna. Vad vi trots en redaktörs defekt kan konstatera är att Surface Pro 3 upplevs mer behaglig att skriva på än föregångaren, vilket tillskrivs den mjukare pennspetsen som gör att det känns mer som att skriva på ett papper.

Microsoft-Surface-Pro-3-9.jpg

Nämnvärt i sammanhanget är att Surface Pro 3 är nästan helt befriad från så kallat bloatware. Det enda undantaget är den nära integrationen av anteckningsappen Onenote, som enkelt kan startas genom att hålla pennan över skärmen och trycka på den bakre knappen. Samma sak fungerar även när enheten är i viloläge. Vid en dubbeltryckning tas en skärmdump och ett utkast klistras automatiskt in i Onenote.

Fler tips och tricks om Surface-pennan samt Onenote-integrationen med tillhörande finesser finns att läsa på Microsofts webbplats.

Steglöst ryggstöd

Ryggstödet på samtliga Surface-enheter tillhör både den mest hissade och dissade finessen i familjen. Kritiken har närmast uteslutande kommit från att det varit begränsat till ett steg och senare två steg med andra generationen. Begränsningen ska ha funnits på plats då det ökade livslängden på gångjärnet.

Kickstand-1.jpg
Kickstand-2.jpg
Kickstand-3.jpg
Kickstand-4.jpg

Det här verkar Microsoft ha löst med Surface Pro 3, som har ett helt steglöst ryggstöd som går att justera mellan 22 till 150 grader. Den här punkten är enligt undertecknad den uteslutande största förbättringen mot tidigare, då man aldrig behöver känna att skärmens vinkling inte är helt rätt.

"Lapability" och nya Type Cover

"Lapability" eller möjligheten att använda Surface Pro i knät som en bärbar dator har kanske varit dess största nackdel. Förutom det tidigare oflexibla ryggstödet upplever många att Surface Pro 1/2 är vingligt till följd av hur tangentbordet och dess anslutning är utformat.

Microsoft-Surface-Pro-3-5.jpg
Microsoft-Surface-Pro-3-4.jpg

För att få bort det vingliga kommer det nya tangentbordet med extra list, som hakas fast i magnet på surfplattans nederdel. Resultatet av detta är uppenbart; med listen nedfälld upplevs Surface Pro 3 var precis lika vinglig i knät som dess föregångare och uppfällt är upplevelsen mycket nära en vanlig bärbar dator.

Extralisten ger även en annan effekt, nämligen att tangentbordet får en lutning som gör det trevligare att skriva på. Den som skarpsynte ser även att tangentbordet är helt identiskt med Type Cover 2 som släpptes i samma veva som Surface Pro 2, vilket innebär att det dras med samma för- och nackdelar.

Type-Cover-1.jpg
Type-Cover-3.jpg

Tangenterna har helt okej slaglängd som känns igen från många Ultrabook-datorer och vad som efterfrågas av oss är kraftfullare återkoppling, för att verkligen känna att en tangent tryckts ned. Tangentbordet är även fortsatt ganska litet och det känns som att Microsoft kunde gett tangenterna mer utrymme.

Type-Cover-2.jpg

Förutom "viklisten" är pekplattan en enorm förbättring mot den i Surface Pro 2, som knappt dög för enklare navigering. Här handlar det om en riktig pekplatta med inbyggda knappar, arean har växt med hela 68 procent och den har 78 procent lägre friktion än tidigare. Skillnaden vid användning är enorm.

Sett till gester handlar det om ett grundläggande stöd för att bläddra/scrolla och detta fungerar riktigt bra. Det går även att zooma, men här gör storleken på pekplattan att det helt enkelt inte finns tillräckligt mycket utrymme alla gånger.

Tillbehör och bakåtkompatibilitet

En minst lika viktig del som själva surfplattan är tillbehören. Vid övergången till Surface Pro 2 glädjes många av att tillbehören från ettan gick att använda och så är även fallet med Surface Pro 3. Det faktum att den är större gör dock att passformen för Touch Cover, Type Cover 2 och Power Cover är konstig. I vilket fall som helst finns möjligheten, vilket får anses vara bättre än inget.

Microsoft har trimmat utbudet tangentbord och Surface Pro 3 Type Cover är det enda som finns att köpa. Något nytt Touch Cover är inte planerat, sannolikt då det aldrig var en kandidat som lämpade sig för produktivt arbete.

När vi ställde frågan om Power Cover svarade Microsoft att ett nytt sådant inte finns i planerna. Anledningen tillskrivs att ett inbyggt batteri bidrar till att göra tangentbordet både tjockare och tyngre, men även att Surface Pro 3 anses ha tillräcklig batteritid för att klara en vanlig arbetsdag.

Dockningsstation-1.jpg
Dockningsstation-2.jpg
Dockningsstation-3.jpg
Dockningsstation-4.jpg

De större måtten innebär även att det är dags för en ny dockningsstation och där är tidigare lösning inte kompatibel med Surface Pro 3. Den nya stationen har anslutningar i form av tre USB 3.0, två USB 2.0, Gigabit Ethernet, 3,5 mm-ingång och en Mini Displayport, med stöd för en 4K-upplöst skärm eller kedjekoppling av flera lägre upplösta skärmar.

Att Microsoft av okända skäl valde att inte lansera den första dockningsstationen i Europa irriterar än idag många privatanvändare och företaget. Microsoft passar därför på att redan nu bekräfta att leveranserna av den Surface Pro 3-anpassade varianten inleds den 12 september.