Tesoro Gram Spectrum

Tesoro_gram-15.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Tesoro

Modell

Gram Spectrum

Brytare

Agile

Anslutningar

1 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

444 x 136 x 25 mm

Vikt

1 120 gram

Pris

Taiwanesiska Tesoro har vanligtvis något överdriven design som sällan mottagits väl av nordiska konsumenter. Med Gram Spectrum gör bolaget en helomvändning och använder en betydligt mer nedskalad design. Modellen finns i dagsläget enbart i fullstor skala och går att välja mellan färgerna svart och vitt.

Tesoro_gram-1.jpg

Vid första anblick saknas mycket av den detaljrika designen som ofta präglat bolagets tidigare modeller. Istället handlar det om en enkel metallplåt i matt svart, där brytarna är monterade direkt på. På högersidan finns logotypen, indikationer för inspelning av makro direkt på tangentbordet, samt Caps Lock och Numlock.

Tesoro_gram-7.jpg

Till skillnad mot toppen är undersidan täckt av en gedigen plastkåpa, som i varsitt hörn är klädd med gummitassar för att hålla tangentbordet på plats. Utöver det finns även två stödben som höjer upp baksidan för en mer ergonomisk vinkel, om så skulle önskas.

Tesoro_gram-8.jpg

I den övre kanten finns en ensam Mini USB 2.0-anslutning som, i kombination med den medföljande kabeln, kopplas in i en ledig USB-port i datorn. Fördelen med att ha standardiserade kontakter är att det möjliggör enklare transport och inkoppling i andra datorer, samt möjligheten att byta ut kabeln om den går sönder.

Tesoro_gram-9.jpg
Tesoro_gram-10.jpg
Tesoro_gram-11.jpg

Samtliga F-knappar innefattar även en ytterligare funktion ihop med FN-knappar i nedkant. Från F1 till F5 finns olika profilinställningar som kan göras via mjukvaran, medan F6 gör det möjligt att stänga av Windows-knappen och slippa pinsamma misstag under spelets gång. Knapparna F7 hela vägen till F12 handlar om diverse media knappar.

Även Home-knappen fyller ytterligare en funktion. I kombination med FN-knappen finns möjligheten att spela in makro direkt via tangentbordet, och kommer då spela upp i den hastigheten som inspelningen skedde. Mer möjligheter finns ihop med mjukvaran, som beskrivs på nästa sida.

Tesoro_gram-2.jpg
Tesoro_gram-3.jpg

Som namnet avslöjar är tangentbordet bestyckat med RGB-belysning under varje tangent och kommer även med en rad förprogrammerade ljuseffekter. Det finns även möjlighet att justera ljussättningen efter eget tycke med hjälp av den tillhörande mjukvaran.

Tesoro_gram-4.jpg
Tesoro_gram-5.jpg
Tesoro_gram-6.jpg

Paradnumret för Tesoro Gram Spectrum är dess låga tangenter och korta slaglängd på brytarna. Slaglängden är 3,5 millimeter med en aktiveringspunkt på 1,5 millimeter, att jämföra med det traditionella 4,0 millimeter respektive 2,0 millimeter. Brytarna är exklusiva för Tesoro och är tillverkade av Khail.

Med detta kommer självklart betydligt kortare tangenter på bara 6,2 millimeter till skillnad mot normen på 11,5 millimeter. Resultatet blir ett markant tunnare tangentbord med mekaniska brytare. Tangenterna är målade och består av ABS-plast, vilket betyder att med tidens gång kan färgen nötas bort.

Tesoro_gram-14.jpg

Med i den väldigt tunna förpackningen kommer även en snabbstarts-uide samt en 1,8 meter lång USB-kabel klädd med en flätad kabelstrumpa och som erbjuder "Full N-key rollover".