Zalman VF1000 Led

Egenskap

Värde

Storlek (BxHxD)

160 x 80 x 30 mm

Material

Koppar

Vikt

380 gram

Fläktstorlek

80 x 80 x 15 mm

Fläkttyp

Kullagrad

Fläkthastighet

1400 - 2500 rpm ± 10%

Ljudnivå

18 - 28 dBA ± 10%

Strömkontakt

3-pin

Kylpasta

Zalman Thermal Grease

Kompatibla grafikkort

Se tillverkarens webbsida

Övrigt

Steglös fläktkontroller medföljer

Pris

Cirka 350 kr inklusive moms

Koreanska Zalman har gjort sig kända för att skapa udda konstruktioner med mycket bra prestanda, både med hänseende till kylförmåga och ljudnivå. Vanligtvis håller företaget stenhårt på sin gamla beprövade flower-design, men den nya VF1000 är ett undantag.

Specifikationerna avslöjar en ganska tung grafikkortskylare som är helt gjord av koppar. Kopparflänsen kyls av en 80 mm-fläkt som är utrustad med blå lysdioder och som dessutom går att reglera manuellt med hjälp av den medföljande fläktkontrollern. Zalman VF1000 passar de flesta moderna grafikkort, men för att den ska klara av att kyla de krävande modellerna i Geforce 8800-serien måste man köpa till en separat aluminiumfläns till minnen, mosfets och Nvio. Detta kommer vi till lite senare i recensionen. Grundpaketet kostar cirka 350 kr inklusive moms, och då ingår allt som behövs till mindre krävande grafikkort såsom Geforce 8600 eller Radeon X1950.

Som vi tidigare berättat har Zalman bytt till en lite mer traditionell design med två separata delar som kopplas samman med hjälp av heatpipes. Fyra värmeledningsrör löper från bottenplattan upp genom ett femtiotal kopparflänsar som avger värme ut till omgivningen. Tillverkaren försöker inte styra luftflödet med hjälp av exempelvis ett plastlock, utan konstruktionen är helt öppen. Detta underlättar en del när det är dags att städa då täta flänsar har en tendens till att samla damm och andra otrevligheter som kan stoppa upp luftflödet.

Vänder vi på kylaren syns en liten rund bottenplatta som tyvärr råkat ut för en del misshandel. Vårt testexemplar är nämligen "bättre begagnat" (tack Zalman, reds. anm), men förhoppningsvis påverkar inte de ytliga reporna resultatet i testerna nämnvärt. Från början är dock bottenplattan polerad spegelblank med perfekt finish, precis som vanligt när det gäller Zalman.

Zalman skickar med åtta aluminiumflänsar som försetts med värmeledande och självhäftande tejp, skruvar, muttrar, nipplar, kylpasta, klistermärke och en enkel manual. Dessutom ingår fläktkontrollern ”Fan-mate 2”, som även finns att köpa separat.

Vill man använda VF1000 till ett grafikkort ur Nvidias Geforce 8800-serie måste man dock köpa till ytterligare en produkt. De extra kylflänsarna har det fantasifulla namnet ZM-RHS88 och kostar ungefär 200 kr utöver priset för VF1000. Sammanlagt får man alltså räkna med att pynta ut nästan 600 kr för hela paketet. En inte helt oansenlig summa pengar för en grafikkortskylare.

De extra kylarna består av tre helgjutna aluminiumkonstruktioner som täcker minnen, mosfets och Nvio-chippet. De monteras med både skruv och självhäftande värmeledande kuddar. ZM-RHS88 levereras väl förpackat i formskuren skumgummi vilket ger ett ganska exklusivt intryck.

Montering

Eftersom vi använder oss av ett Geforce 8800 GTX går det inte att använda de medföljande minneskylarna, utan det är de extra flänsarna i ZM-RHS88-paketet som gäller. Minneskylarna (som även täcker mosfets och Nvio) sätts fast med självhäftande tejp och skruv. Eftersom tejpen sitter som berget gäller det dock att få det rätt redan på första försöket, för det är i princip omöjligt att lossa kylarna när de väl sitter på plats.

Nästa steg är att förbereda den stora gpu-kylaren för montering. En snabb titt i manualen visar vilka skruvhål som ska användas till en viss grafikkortsmodell. Därefter är det bara att smeta på lite kylpasta och skruva fast grafikkortskylaren tillsammans med skyddande nipplar, fjädrar och med mutter. På grund av de annorlunda minneskylarna tar installationen något längre tid än normalt, men läser man bara manualen före montering är det inga konstigheter utan allt flyter på som det ska.