Zerotherm Hurricane HC92

Egenskap

Värde

Storlek (BxHxD)

169,7 x 97,1 x 54,5 mm

Material

Koppar

Vikt

372 gram

Fläktstorlek

92 x 92 x 25 mm

Fläkttyp

Ufo-bearing (troligtvis glidlagrad)

Fläkthastighet

1500 - 3300 rpm ± 10%

Ljudnivå

19 - 40,18 dBA ± 10%

Strömkontakt

3-pin

Kylpasta

Zerotherm Thermal Paste

Kompatibla grafikkort

Se tillverkarens webbsida

Övrigt

Steglös fläktkontroller medföljer

Pris

Cirka 450 kr inklusive moms

Sist ut bland testets två koreaner är Zerotherm, som fortfarande är ganska okända på den svenska marknaden. Företaget har deltagit med produkter i två tidigare recensioner här på SweClockers men har inte haft dedär lilla extra som krävts för att ta sig upp på prispallen. Frågan är om Hurricane HC92 är en nystart för företaget.

En snabb titt på specifikationerna avslöjar en grafikkortskylare som är helt gjord i koppar och som väger 372 gram, vilket gör HC92 till den lättaste kylaren i recensionen. Den inbyggda fläkten mäter 92 mm på diametern och är utrustad med något som företaget kallar för Ufo-bearing, vilket vi gissar betyder glidlager på marknadsföringsspråk. Zerotherm verkar ha gett upp temperaturreglerade fläktar som använts i tidigare modeller och satsar nu istället på en medföljande fläktkontroller som kan användas för att manuellt ställa in varvtalet på mellan 1500 och 3300 varv i minuten.

Kylaren är konstruerad av två separata delar som kopplats samman med hjälp av fyra värmeledningsrör (heatpipes). Rören är i sin tur insprängda mellan cirka 50 tättsittande flänsar som hjälper till att överföra värme till luften. Ovanpå flänsarna sitter ett plastlock som riktar luftflödet från den inbyggda 92 mm-fläkten ut över kylflänsarna och ner mot grafikkortet. Plastlocket går för övrigt att skruva loss, vilket Zerotherm kallar för "overclock mode".

Vänder vi på kylaren hittar vi en ganska välpolerad bottenplatta som är helt plan. Det syns visserligen en del spår från tillverkningen, men reporna är så pass ytliga att de inte bör ha något större påverkan på värmeöverföringen. Här ser vi också att den stora kylaren inte har någon kontakt med minnena, utan det är endast gpu som kyls av kopparkonstruktionen.

Zerotherm skickar med tolv separata minneskylare, fyra flänsar till fälteffektstransistorerna och ytterligare en till Nvio-chippet (som bland annat sköter grafikkortets utgångar). Istället för kylpasta används självhäftande och värmeledande tejp som redan sitter fast på de små aluminiumbitarna. Därutöver följer det med kylpasta, skruvar, muttrar, fläktkontroller och en ganska utförlig manual.

Montering

Att montera Zerotherm Hurricane är mycket enkelt. Efter att den ursprungliga kylaren lossats och grafikkortet rengjorts är det bara att trycka fast de separata aluminiumflänsarna till minnen, mosfets och Nvio. Det gäller dock att träffa rätt redan på första försöket, för tejpen sitter fast riktigt ordentligt och använder man för mycket våld finns risken att de ömtåliga ledningsbanorna slits loss från bga-chippen.

När aluminiumflänsarna sitter som de ska är det dags att sätta fast skruvarna i kylaren. En snabb titt i manualen avslöjar vilka skruvhål som ska användas. Därefter återstår det att placera kopparflänsen på grafikkortet och skruva fast muttrarna från baksidan av grafikkortet. Hela monteringen tar några enstaka minuter och kräver inga verktyg förutom ett par flinka fingrar.