Gigabyte GA-P55-UD5

Egenskap

Värde

Sockel

LGA1156

Styrkrets

Intel P55

Minnesplatser

4 st. DDR3

PCI-E-standard

2.0

PCI-E-portar

3 st. 16-kanalers, 2 st. 1-kanals

PCI-portar

2 st.

IDE (PATA)

1 st.

SATA

10 st. SATA-300, 2 st. eSATA

RAID (SATA)

RAID 0, 1, 10, 5

USB 2.0

10 st. (upp till 14 med konsoler)

Firewire

2 st. Firewire 400 (upp till 3 med konsol)

Nätverk

2 st. Gigabit Ethernet Realtek 8111D

Ljud

Realtek ALC889A 7.1

Cirkapris

1 900 kr

Gigabytes bidrag till detta test är inte deras absoluta toppmodell GA-P55-UD6 utan istället den lite billigare UD5-modellen. Skillnaden mellan dessa två är dock inte alltför stor och det rör sig mer om att den dyrare modellen har två extra minnesplatser.

Layoutmässigt skiljer sig inte GA-P55-UD5 särskilt mycket från de andra korten i detta test, vilket innebär att det rör sig om en välplanerad modell. P55-kretsen kyls av en lite mindre kylfläns som i sin tur är ansluten med en heatpipe till de resterande kylflänsarna längre upp på kortet. I klassiskt Gigabyte-manér är kortet utrustat med dubbla BIOS-kretsar, vilket inte är dumt om olyckan är framme vid en BIOS-uppdatering.

Kortet bjuder på tre stycken PCI-E x16-portar (där den andra och tredje egentligen är x8 respektive x4). Utöver dessa finns det även två stycken PCI-E x1-portar samt två vanliga PCI-portar att tillgå.

Kortets strömförsörjning som omringar sockeln kyls av tre stycken heatpipesammankopplade kylflänsar. Då dessa är av en lite större modell kan de eventuellt göra intrång på installationsarean av vissa lite lägre eftermarknadskylare.

Även på detta kort är det fyra stycken minnesplatser som gäller och totalt 16 GB DDR3-minne som kan installeras. Alldeles intill syns även PATA-kontakten.

Gigabyte har satsat på en ordentlig mängd SATA-kontaker på detta kort. Totalt finns det tio stycken att tillgå varav sex stycken är kopplade via P55-kretsen och resterande genom en Jmicron-kontroller. Ett rejält plus i kanten till att samtliga av kontakterna är vinklade.

Nedanför SATA-anslutningarna finns även två stycken snabbknappar för på/av samt reset.

Med blickarna vända mot I/O-panelen möts vi av väldigt goda anslutningsmöjligheter. Här finns hela 10 st. USB-portar, 2 st. Firewire 400-portar, 2 st. eSATA-anslutningar samt dubbla gigabit ethernet-portar.