Testsystem och utförande

Kylarna testades på ett system med den populära processorn Core i7 920. För att sätta lite extra press på deltagarna fick processorn genomgå en lättare överklockning till 3,2 GHz vid spänningen 1,3 V.

Samtliga tester gjordes i en 64-bitarsversion av Windows 7 Professional med hjälp av programmen OCCT och HWMonitor.

Processor

  • Intel Core i7 920 ES @ 3,2 GHz (1,3 V)

Moderkort

  • Asus P6T Deluxe

Minne

  • 3×1 GB 1 066 MHz DDR3

Grafikkort

  • Geforce 6500

Mjukvara

  • Windows 7 Professional 64-bit

  • OCCT 3.1.0

  • HWMonitor 1.15

Övrigt

  • Western Digital Raptor 36 GB

  • Fractal Design Newton R2 1 000 W

Utförande

För att eliminera faktorer som chassikonstruktion och chassifläktar utfördes testet i en helt öppen miljö.

För ett mer rättvist testresultat användes kylpastan Arctic Cooling MX-3 istället för tillverkarnas medföljande produkter. MX-3 är uppföljaren till Arctic Coolings populära MX-2 som vann många entusiasters hjärtan tack vare god prestanda och lågt pris.

Före varje ny montering rengjordes både processor och kylare grundligt för att säkerställa en ren kontaktyta.

Referenser

Referenser är alltid viktiga och givetvis är det inget vi hoppat över. Den första är Intels standardkylare som alltid följer med boxade Core i7-processorer. Som bekant handlar det om en aluminiumkylfläns med kopparbas och en PWM-styrd fläkt.

Den andra och mer högpresterande referensen utgörs av Prolimatechs jättekylare Megahalems som SweClockers testade i våras. Kylaren utrustades med fläkten från Cogage True Spirit för att jämna ut startfältet en smula.

Ljudnivå

Många vet att det kan vara svårt att lita på tillverkarens siffror när det gäller ljudnivåer. Ofta sker mätningarna på helt olika sätt, vilket gör det omöjligt att jämföra siffror från olika tillverkare. En korrekt mätning kräver dyr mätutrustning och specialanpassade rum, något som väldigt få har tillgång till. Det vi kan göra är att skapa samma förutsättning för kylarna i mätningen för att på så sätt få fram resultat som går att jämföra.

Med hjälp av en konventionell ljudmätare mättes ljudet på 30 cm avstånd från kylaren. Ljudnivån i rummet låg under testet på 36–37 dBA och systemet var under låg belastning.

Temperaturer

För att belasta samtliga av processorns kärnor användes programvaran OCCT. Efter cirka 60 minuters belastning mättes kärntemperaturen av med hjälp av programmet HWMonitor. Mätningarna gjordes i högsta fläkthastighet om ej annat anges. Rumstemperaturen vid mätningstillfället låg på stabila 25 °C.