Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Dessvärre saknar jag både ljuddämpad kammare och ljudupptagningsutrustning men en sak kan jag säga, MSI Geforce GTX 1050 Ti Gaming X är ett tyst grafikkort. Inte bara tyst utan även svalt.

MSI1050TiGamingX - Powermeter.jpg

Detta är även en av de stora fördelarna man får med att para en så pass kompetent kylare som Gaming X och ett så strömsnålt kort som Geforce GTX 1050 Ti. För temperaturmätning används GPU-Z som har både loggningsfunktion och realtidsavmätning av temperaturen. Samtidigt körs en runda i MSI Kombustors belastningstest. Den höga temperaturen vid vila beror på det semi-passiva fläktläget där fläktarna stängt av sig vid vilan och startar först vid ca 60 °C.

Den stora skillnaden mellan överklockad och Gaming Mode översätts till ett par procent skillnad i fläkthastighet, 30 mot 33 procent. Inget av dessa lägen är speciellt högljudda, huruvida det hörs beror främst på vilka övriga komponenter sitter i maskinen. Jag upplever mina mekaniska hårddiskar markant mer störande.

Effektmätning

Effekten mäts med hjälp av en effektmätare i vägguttaget. Endast dator och inga skärmar mäts. Nätaggregatet som används är Corsair RM750x som med sin guldklassificering har en god effektgrad. Dessvärre faller min effektmätare i precision vid lägre laster och även nätaggregatets verkningsgrad faller drastiskt under 100 W. Således bör värden i vila tas med en nypa salt.

Även här får vi samma slutsats bekräftad att kortet inte är något strömtörstigt kort och har således även en begränsad värmeutveckling.