Eftersläp, Overdrive och G-Sync

En nackdel med VA-paneler är att de har en stark tendens till ghosting, eftersläp i bilden som uppstår när pixlarna inte riktigt hinner med övergången från en färg till en annan under snabba scener. Funktionen Overdrive i skärmens meny reducerar eftersläpet genom att tillfälligt öka spänningen vid övergångar.

Överlag fungerar Overdrive ganska bra, men skapar en bieffekt där pixlarna tenderar att "överskjuta" färgen som var tänkt. Detta skapar en inverterad skugga efter objekt och under vissa omständigheter ser skuggorna ännu värre ut än eftersläpen.

Tack och lov har dock Overdrive ett flertal lägen som erbjuder olika grader av kompromiss mellan skugga och eftersläp. För mina syften verkade medium-läget fungera bäst, då "light" knappt var märkbart och "strong" var helt oanvändbart.

Overdrive_off.jpg

Overdrive avstängt

Overdrive_medium.jpg

Overdrive Medium

Overdrive_strong.jpg

Overdrive Strong

Den begränsade slutartiden på min kamera skapade egna skuggor på bilderna, men effekten av olika Overdrive-lägen går ändå att urskilja. Ljusa detaljer mot mörk bakgrund ser ut att vara ett särskilt problemområde av bilderna att döma, något jag även upplevde tydligt under daglig användning.

Tyvärr går det inte att komma runt faktumet att VA-paneler inneboende lider av långsam pixelrespons. Detta bör förstås sättas i perspektiv då alla LCD-tekniker lider av detta problem i varierande grad, men för en gaming-orienterad skärm med hög bildfrekvens som säljpunkt är det en synnerligen tråkig egenskap.

I jämförelse med de 60 Hz-skärmar jag sitter med upplever jag en otroligt kort latenstid och alla objekt i rörelse framstår som mindre hackiga, precis som det bör vara på en gamingskärm med 120 Hz-panel. Trots det gör den sega pixelresponsen att bilder i rörelse verkar något suddiga och utsmetade, oavsett Overdrive-läge.

Ett ord om G-Sync-flimmer

Ända sedan de första G-Sync-modulerna lanserades har det förekommit rapporter om flimmer när G-Sync är igång, närmare bestämt upprepade variationer i ljusstyrka. Problemet har visat sig svårt att återskapa, men av ren tillfällighet upplevde jag fenomenet tydligt under mina tester.

Jag beslöt att fördjupa mig i ämnet, och hittade ett flertal trådar på Nvidias forum samt en intressant artikel från PC Perspective som ger en mer detaljerad förklaring.

I grunden handlar det om en begränsning med LCD-teknik som är svår att kringgå, nämligen att panelen är beroende av en viss skanningsfrekvens för att pixlarna ska fungera normalt, detta oavsett om bildsignalen uppdateras eller ej.

Front.jpg

Appliceras istället en konstant spänning börjar pixlarna snart blöda mot vitt, och bibehållen spänning över längre tid orsakar dessutom permanenta skador på pixelmatrisen. Detta är vanligtvis inte ett problem eftersom panelen skannas i fasta intervaller i förhållande till en fast bildfrekvens.

När G-Sync används och panelen istället uppdateras dynamiskt efter behov uppstår en komplikation när bildfrekvensen plötsligt faller till noll, exempelvis i vissa spel under laddningssekvenser eller andra moment som orsakar stopp i renderingen.

G-Sync-modulen övergår då i ett failsafe-läge där panelen skannas regelbundet i avsaknad av uppdatering från grafikkortet, och det är just då det beryktade flimret uppstår.

Den exakta orsaken till varför failsafe-läget orsakar flimmer kan jag enbart spekulera om. Min gissning är att skanningsfrekvensen i läget är för låg, vilket skapar en skillnad i upplevd ljusnivå när pixlarna hinner blöda mot vitt under en kort period.

Vad jag förstår handlar det här alltså om ett problem med G-Sync generellt och inget som påverkar vissa modeller mer än andra. Hur ofta flimret uppstår verkar bero helt på systemkonfiguration och mjukvara, där spelmotorns förmåga att hålla en någorlunda stadig bildfrekvens är avgörande.

Exempelvis såg jag inget flimmer alls i Doom, Wolfenstein II och Dark Souls 3 medan Final Fantasy XV uppvisade flimmer någon gång ibland. Mest tydligt var det i Black Desert Online, där flimret var nästan kontinuerligt under vissa förhållanden.