Kylare: Silverstone Argon AR01

Den medföljande standardkylaren till Intel Haswell Refresh är godkänd för användning vid standardfrekvens och lämpar sig knappast för överklockning. Med upplåst processor och extraprestanda att hämta känns det därför lämpligt att montera lite kraftigare doningar.

budgetkylare-23.jpg

För årets sommardator satsar redaktionen åter på luftkylning. Även om de prisvärda slutna vattenkylningspaketen klarar av att forsla bort mer värme sker detta till priset av en högre ljudnivå. En kompetent luftkylare håller generellt sett nere oväsendet samtidigt som kylprestandan är fullt tillräcklig för lättare överklockning, något som klingar bättre ihop med ett i övrigt tyst system.

Till årets sommardator plockas Silverstone Argon AR01, samma modell som för fjolårets system. Det rör sig om en tornkylare med tre värmeledningsrör i direktkontakt med processorn som transporterar värmen till en rejäl aluminiumkylfläns. Paketet kyls i sin tur av en PWM-styrd 120 mm-fläkt som förflyttar den varma luften mot datorns utblås i bakkant.

Läs SweClockers recension av Silverstone Argon AR01.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Cooler Master Hyper 212 Evo

Noctua NH-U14S

Noctua NH-D15

Bequiet Dark Rock Pro 3

Phanteks PH-TC14PE

Corsair Hydro H100i

Silverstone Tundra TD02

Bland alternativa val i samma prisklass är populära Cooler Master Hyper 212 Evo ett starkt kort. Modellen bjuder på aningen lägre prestanda, men kompenserar med lägre ljudnivå.

För den som vill ha ytterligare marginaler finns en uppsjö alternativ. Österrikiska Noctua har både NH-U14S och bjässen NH-D15, båda med imponerande prestanda för respektive klass. För den som sätter ljudnivå i främsta rummet kan Bequiet Dark Rock Pro 3 vara ett intressant alternativ.

Ytterligare prestanda går att hämta bland slutna vattenkylare. Alternativ som Corsair Hydro H100i och Silverstone Tundra TD02 ger extra marginaler för den som vill överklocka mot toppen, dock på bekostnad av generellt högre ljudnivå.