Cooler Master Hyper 212 Evo

budgetkylare-9.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Cooler Master

Modell

Hyper 212 Evo

Material

Aluminium, koppar

Fläkt

1 x 120 mm (medföljande, Cooler Master A12025)

Fläkthastighet

PWM-styrd upp till 1 600 RPM

Kompatibilitet

  • Intel 2011, 1366, 1156, 1155 och 1150

  • AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 och FM2+

Kylpasta

Medföljande

Konstruktion

Tornkylare med fyra genomgående värmeledningsrör

Mått (utan fläkt)

116 x 51 x 159 mm

Vikt (utan fläkt)

465 gram

Lägsta pris

Cooler Master är veteraner på kylarmarknaden med en uppsjö modeller i bagaget. Företaget satsar på allt från svulstiga lyxvarianter till mer prispressade lösningar. I den sistnämnda kategorin faller Hyper 212 Evo. Modellen har seglat upp som en riktig budgetfavorit bland många entusiaster och figuerar flitigt i inköpslistor på SweClockers forum.

budgetkylare-10.jpg
budgetkylare-12.jpg
budgetkylare-13.jpg
budgetkylare-11.jpg

Grundkonstruktionen är ett ensamt torn av standardsnitt. Större delen av kylaren är i aluminium och värmen leds ut av fyra rör, vilka ligger direkt mot processorn. Det sistnämnda ger i teorin bättre värmeavledning, men endast om samtliga rör har bra kontakt.

budgetkylare-14.jpg

Fläkten är en PWM-styrd 120 mm-modell från Cooler Master själva och levereras med en förmonterad ram. I hörnen finns inlägg av gummi för att hämma vibrationer, och det maximala varvtalet anges till 1 600 RPM.

budgetkylare-15.jpg

Fläkten behöver monteras av vid installation, men klickas enkelt på plats i efterhand. Cooler Master skickar även med en andra uppsättning monteringsskenor för den som vill utöka till två fläktar.

Montering

Precis som brukligt levereras Hyper 212 Evo med ett monteringskit som kan anpassas till flera olika socklar. System har uppdaterats på senare år och används även till andra kylare i företagets sortiment.

budgetkylare-16.jpg

Monteringssatsen till LGA 1150/1155/1156 består till att börja med av en solid bottenplatta i metall. Genom moderkortet går skruvdelen av hylsor, vilka sedan fixeras med muttrar på undersidan via ett medföljande verktyg.

Själva kylaren monteras sedan via en X-formad balk som går att anpassa till olika socklar. Balken har en central vilken passar i motsvarande hål i kylarens bottenplatta.

Metoden är en aning omständig, men går utan större problem att klara av på egen hand. Steget upp från äldre varianter där hela kylaren behövde manövreras vid skruvande på moderkortets baksida är enormt.

budgetkylare-31.jpg

Väl på plats är det inga konstigheter. Kylaren upplevs sitta stabilt, även om den går att vrida några grader åt varje håll. Fläkten hamnar bra i linje med chassits utblås.

Sammantaget är det inget större fel på Cooler Masters monteringsanordning. Den upplevs vara av bra kvalitet och håller kylaren stadigt på plats. Att processen går att klara av på egen hand är också trevligt. Nämnvärt är att manualen har tokigt små och kryptiska bilder. Det är nästan omöjligt att följa stegen som krävs för montering utan att fylla ut med gissningar.