Spekulationerna kring nästa generations grafikkort går heta. Nvidia har redan gett en försmak på vad som komma skall med Geforce GTX 970 och 980, men från AMD finns enbart lösa rykten att tillgå. På det kinesiska forumet Chiphell publiceras nu tester på vad som sägs vara kommande grafikkort från båda parter i toppskiktet.

I det första diagrammet märks de mytomspunna grafikprocessorerna AMD Fiji XT och en nedskalad version av Nvidia GM200, vilka tros få marknadsföringsnamnen Radeon R9 380X respektive Geforce GTX 980 Ti. Prestandaindexet som bygger på 20 speltitlar visar att Nvidias kombattant är något snabbare än AMD:s samtidigt som det drar lite mer, vilket tyder på snarlik energieffektivitet.

För specifikationerna uppges den nedskalade GM200 ha 21 SMM-kluster för totalt 2 688 CUDA-kärnor – upp från 2 048 stycken för Geforce GTX 980. För Fiji XT gör tidigare rykten gällande att det handlar om hela 4 096 streamprocessorer, som får sällskap av staplat minne och en massiv minnesbuss på 4 096 bitar.

Mer intressant är staplarna i den högre upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar, där vad som uppges vara nästa generations grafikprocessorer i toppklassen huserar. Här märks fullskaliga GM200, som tros få 24 SMM-kluster för 3 072 CUDA-kärnor, och mindre omtalade Bermuda XT från AMD intar förstaplatsen med en grafikprocessor.

Detaljerna kring Bermuda XT är höljda i dunkel, men vad som framgår är att den ska få en referensdesign med kombinerad luft- och vattenkylning. Det här kommer som direkt konsekvens av hög strömförbrukning, som enligt inlägget ska ligga kvar på en "acceptabel nivå" (jämfört mot Radeon R9 290X? /reds. anm.).

En annan och avslutande intressant detalj är att nästa generation grafikprocessorer uppges bli tillverkade på en 20-nanometersteknik från Globalfoundries. Om detta gäller både AMD och Nvidia framgår inte, och med tanke på energieffektiviteten i arkitekturen Maxwell är det inte uteslutet att Nvidia stannar kvar på åldrande och samtidigt priseffektiva 28 nanometer hos TSMC.

Den påstådda läckan är ovanligt omfattande, inte minst då inget mindre än fyra ännu icke-lanserade grafikkort från båda grafikkortsjättar finns representerade. Uppgifterna bör därför tas med en rejäl nypa salt.