Att flyga från skrivbordet

Falcon-1.jpg

När PC:n kom med sin första lågupplösta CGA-grafik (320x240 pixlar) fick flygsimulatorerna ett uppsving. Bilden ovan visar simulatorn Falcon från 1987, utvecklad av Spectrum Holobyte. Ljudet var inget vidare, mest bara ett knorrande brrr eftersom ljudkort var ovanliga och allt ljud gjordes med pulsbreddsmodulering av chassihögtalaren – en enbits D/A-omvandlare om man så vill.

Den som hade en extern MIDI-synt kunde få något bättre ljudeffekter. Det var ont om färger också i CGA. Landskapet blev aningen kantigt och allt fick göras med 16 färger. Ville man ha mellantoner fick man tillgripa dither, alltså försöka rastrera med ljusa och mörka pixlar så gott det gick. Styrningen utfördes med piltangenter, eller möjligen med joystick för den som hade råd, men det gav en känsla för vad som komma skulle.

Origin Winfg Commander.jpg

Man gav sig upp i rymden också, som här med Origin Wing Commander.

Och komma, skulle det. Snart vimlade det av enkla flygsimulatorer och när VGA-grafiken med 256 färger anlände blev miljöerna snyggare. Microsoft sopade banan med dem allesamman med Microsoft Flight Simulator (MSFS). Grafiken var inget vidare från början, men man kunde åtminstone starta från en existerande flygplats och flyga över ett riktigt landskap, exempelvis Los Angeles.

Msfs1.00_000.png

Den här skärmbilden ovan kommer du kanske ihåg, MSFS 1 och en landning med Cessna på Chicago Meigs Field? Grafiken var som sagt usel till en början, men förbättrades snart. Simulatorprogrammet innehöll många flygplatser i USA och en hel del verkligt sceneri, så verkligt det nu kunde bli.

MFS95_-_Learjet_at_Meigs.png

Grafiken förbättrades tillsammans med de förbättrade grafikkorten och datorsystemens högre kapacitet i gemen. Bilden ovan visar MSFS 6 för Windows 95 som kom 1996. Saker och ting hade nu fått skuggor och hus renderades i tre dimensioner.

MFS-Xc172.jpg

Maskinkapaciteten och nätverkens kapacitet ökade ständigt och år 2006 var Microsoft framme vid sin slutliga version, MSFS 10 (eller FSX). Bildkvaliteten och landskapets kvalitet hade nu blivit så bra som en privatflygare kunde begära, med riktiga satellitbilder på marken, städer i tre dimensioner och ett antal väl modellerade flygplatser.

Flera personer kan flyga tillsammans i samma simulatorvärld via nätverk. En mängd flygplan finns att välja på, varav flera kommersiella trafikflygplan. Ett av dem är Boeing 737-800, som vi ska koncentrera oss på framdeles.

MSF-Golden Gate.jpg

Landskapet är detaljrikt i MSFS 10.

Härmed avslutade Microsoft sin flygsimulatorverksamhet och det är MSFS 9 eller 10 som ligger till grund för de flesta nutida fysiska flygsimulatorer för amatörbruk. MSFS såldes vidare till Lockheed och fick namnet Prepar3d.

För den skull har datorutvecklingen inte stått still, utan moderna mobiltelefoner har så starka processorer att de utan vidare kan användas till att flyga flygsimulator i tre dimensioner.

Boeing free.jpg

Ovan är Flight Simulator Boeing Free på en Android-telefon. Du kan själv tanka ned simulatorn från Google Play och flyga Boeing 737 och 747. Landskapet är satellitbilder och flygplanen exploderar om de träffar hus. Mycket realistiskt.