Inledning

Visst har du alltid velat ha en Boeing 737 hemma i garderoben? Bara kunna kliva in, taxa ut, ställa upp och starta? 160 knop. Rotate! Det är en helt naturligt önskan. Det tyckte killarna i simulatorföreningen Swesim och byggde en absolut realistisk simulator, som fått mycket beröm av trafikpiloter.

Vad driver en simulatorflygare, eller byggare? Det verkar ha varit samma strävan ända sedan den första simulatorn skapades: man vill gärna göra det där spännande som man aldrig kommer att kunna göra rent fysiskt. Själv skulle undertecknad inget hellre vilja än att spaka ett trafikflygplan, men får nog stanna vid en simulator.

LinkTrainerSeymourIndiana.jpg

Den förste simulatorbyggaren hette Edwin Link och ville gärna bli stridspilot själv, men hade inte råd med utbildningen. Som tur var hade han en far som ägde en fabrik som tillverkade självspelande orglar, dåtidens mest högtstående konsumentteknik, med bälgar, pneumatik och vakuumpumpar.

Link byggde år 1929 en rörlig pneumatisk simulator som var avsedd för instrumentflygning och kallades för Link Trainer. Inget sceneri behövdes utan piloten fällde ned en svart huv över cockpit i avsikt att träna nattlig flygning efter instrument. Som tur var fick Link en stororder av postflygbolaget Army Air Corps 1934 och resten är historia.