Avslutning

I realiteten rör inte Swesims simulator på sig en millimeter, men när man sitter där och spakar kan man inte vara helt säker. När man begär pushback (som effektueras med tryckknapp i Instruktörsprogrammet) och blir utknuffad från gaten av pushback-traktorn gungar hela världen till utanför fönstren och man tar automatiskt spjärn med fötterna och ”känner” hur det gungar. Det, uppbackat av realistiskt motorljud och fräsande radiotrafik gör upplevelsen fullständig.

Väl på väg ut från parkeringsområdet (apron) får vi order att vänta. Befälhavaren trampar på bromsen och hela världen gungar lite igen. Ett flygplan kommer från höger och ska passera på taxibanan framför oss.

Fast i själva verket fanns inget flygplan och ingen taxibana utan det är resultatet av positionsuppgifter från Vatsim-nätet, parat med en 3D-ritning av Arlanda. Det är helt enkelt någon annan entusiast som är ute och taxar på sitt virtuella Arlanda. Man bara känner att om vi inte hade stannat, hade vi blivit till en liten, platt skrothög.

Det här fungerar på riktigt. Alla parametrar är med och simuleras. Världen är tredimensionell, molnen till synes riktiga, ljuden och känslorna är riktiga och kommunikationen är verklighetstrogen. På natten lyser Sveriges städer inunder dig.

Har du inte provat en helt omslutande flygsimulator själv, är det värt ett försök. Jag garanterar att du blir biten av upplevelsen. Passa på att titta på PC-servrarna som står utanför cockpit.

Läs mer