Moderkort: Asus Z170 Pro Gaming

Processorfamiljen Skylake lanserades ihop med Intels senaste styrkretsar i 100-serien samt den nya sockeln LGA 1151. Sockelbytet gjorde att tidigare generations moderkort för exempelvis Haswell-familjen blev inkompatibla med de nya processorerna, då dessa använde sig av sockel LGA 1150.

z170-chipset-block-diagram-rwd.jpg

Flaggskeppet i Intels 100-serie är styrkretsen Z170, som är uppföljaren till 2014 års Z97. Med Z170 introducerades officiellt stöd för minnesstandarden DDR4 i upp till två kanaler. Därtill är kretsen bestyckad med 20 banor PCI Express 3.0 för exempelvis lagring- och USB-enheter – något som är en rejäl uppgradering från de 8 banorna PCI Express 2.0 som sågs hos Z97.

Om vi tyckte det fanns många moderkort att välja mellan under förra Vinterdator-bygget är det ingenting mot vad som hänt efter Skylake-plattformen fått mogna till sig ett år – där över 100 moderkort med styrkretsen Z170 finns att tillgå. Vi begränsar urvalet något genom att hålla oss till ATX-formfaktorn samt ställa krav på att den aktuella modellen har stöd för flergrafiksteknikerna SLI och Crossfire, där portkonfigurationen ska uppgå till åtminstone 8x/8x PCI Express 3.0.

Även med dessa kriterier mötta finns det ett 40-tal moderkort kvar på listan, vilket innebär att andra faktorer får tas i beaktning. Det kan handla om alltifrån tillgängliga USB- och lagringsportar till huruvida modellen är bestyckad med en mer påkostad ljudkrets och tillhörande hörlursförstärkare. Redaktionen lägger även väldigt stor vikt vid en intuitiv och kraftfull UEFI-konfiguration samt att prisnivån ska kännas skälig sett till modellens erbjudna finesser.

Z170 Pro Gaming_09.jpg

Efter en del stötande och blötande landade vi till slut i insikten att det är onödigt att byta modell bara för bytandets skull, speciellt med tanke på att det rör sig om samma styrkrets från förra året. Redaktionen spelar därför ett säkert kort med föregående års modell Asus Z170 Pro Gaming – ett moderkort som fungerat oförskämt bra i både Vinterdatorn 2015 och andra byggen under året som gått.

Modellen erbjuder merparten av de finesser man kan vilja ha hos ett moderkort, däribland Intel-baserad Gigabit Ethernet, senaste snittets USB 3.1 med den vändbara Type-C-porten samt en integrerad ljudlösning med hörlursförstärkare. Därtill syns stöd för M.2-instickskort i samtliga längder, en genomtänkt layout och inte minst marknadens, enligt oss, bästa och smidigaste UEFI-konfiguration.

Nämnvärt är att modellen, likt många andra Z170-moderkort, även har stöd för kommande processorgenerationen Kaby Lake via en BIOS-uppdatering – något som kan vara intressant för den som vill ha en uppgraderingsväg i framtiden.

Exempel på alternativa val

Det finns som sagt ett rejält urval av moderkort baserade kring Intels styrkrets Z170, där i princip samtliga konkurrerande aktörer har modeller i samma segment som Asus-kortet vi valt ut. Exempel på dessa är Gigabyte GA-Z170X-Gaming 3, MSI Z170A Gaming Pro Carbon och ASRock Z170 Extreme4 – alla bestyckade med integrerad hörlursförstärkare och stöd för Crossfire/SLI.