SSD: Samsung 850 EVO 500 GB

SSD-baserad primärlagring har börjat närma sig de facto-standarden för i princip alla datorsystem utom den absoluta budgetklassen. Hastighetskänslan att gå från vanlig mekanisk lagring till flashbaserad sådan är nästan obeskrivligt härlig, och därför är det trevligt att den sistnämnda har fallit i pris ytterligare det senaste året.

Prissänkningar till trots är dock SSD-enheter fortfarande avsevärt dyrare än vanliga hårddiskar sett till pris per gigabyte. Av den anledningen bör den som inte har någon form av extern lagring (exempelvis en NAS) satsa på att komplettera med en mekanisk hårddisk för de riktigt stora filerna, medan SSD-enheten tar hand om operativsystem och merparten av applikationerna samt spelen.

850EVO_007_Dynamic_black.jpg

Där redaktionen från början hade riktat in sig de små SSD-stickorna enligt M.2-standarden, med tillhörande stöd för det mer flashanpassade NVMe-protokollet, fick vi till slut backa på detta. Antingen rörde det sig om ett alltför saftigt prispåslag alternativt enheter som helt enkelt är för färska på marknaden, där de sistnämnda kan dras med en del barnsjukdomar.

Årets Vinterdator begåvas därför med Samsung 850 EVO 500 GB, det vill säga samma modellserie som föregående år fast med dubblerad kapacitet. Enheten är vad man skulle kunna kalla för en slags gyllene medelväg mellan prestanda, pris och tillförlitlighet, där företaget har lyckats mycket bra med utvecklingen och övergången till 3D V-NAND-kretsar.

Exempel på alternativa val

Vi är mitt i ett paradigmskifte för SSD-enheter, där allt fler aktörer börjar sadla om tillverkningen mot 3D V-NAND-kretsar och inte minst M.2-standarden. Dels har vi koreanska Samsung som nu senast pumpade ut de nya högpresterande enheterna 960 Pro och 960 Evo, två väldigt intressanta modellserier som i dagsläget kräver att plånboken luftas ordentligt.

Vidare tog Intel och Microns gemensamma flashsatsning IMFT steget över till 3D NAND i höstas, vilket har resulterat i två prispressade M.2-serier – Intels 600p som går över PCI Express och Crucials (Micron) MX300 som går över SATA. Den förstnämnda tycks lida av en del prestandaproblem i vissa scenarion, vilket gör att vi inte kan ge en rekommendation i dagsläget, medan den andra kan ses som ett helt okej prispressat alternativ.