Inledning

ATI och Nvidia har länge tävlat om att producera de snabbaste grafikkorten på marknaden. Först och främst handlar det om 3D-grafik, vilket för det mesta betyder underhållning och spel. Prestandakronan har pendlat fram och tillbaka mellan företagen, men för närvarande ser det ut som att Nvidia har ett ganska ordentligt övertag.

Dagens grafikkort är dock så avancerade att de kan användas till fler saker än bara grafik. Exempelvis har vi sett prov på att ATI:s modeller kan användas för att beräkna proteinveckning i Folding@Home, och Nvidia har länge lovat samma användningsområde för de senaste varianterna i företagets Geforce-serie. De moderna grafikprocessorna har till och med kommit så nära de vanliga ”general purpose”-CPU:erna att det talas om GPGPU.

För att skaffa sig fler konkurrensfördelar har både ATI och Nvidia utvecklat tekniker för att låta grafikkortet avlasta processorn vid videouppspelning. Det handlar om ATI Avivo och Nvidia Purevideo. De främsta försäljningsargumenten är att dessa tekniker ska göra det möjligt för ganska mediokra datorsystem att spela upp högupplöst video, vilket ofta betyder HD-DVD eller Blu-ray.

Det handlar om löjligt stora mängder information som datorn måste klara av att behandla inom utsatt tid, för annars uppstår hack eller låsningar i videouppspelningen. Då är det ingen dum idé att låta grafikkortet ta över en del av arbetet, speciellt om man har oturen att sitta vid en dator vars processor inte hinner med. Följ med när SweClockers undersöker hur moderna grafikkort klarar av att avlasta processorn, och håll i hatten – för nu blir det tekniskt värre.