Nätaggregat

Corsair HX520

Egenskap

Värde

Modell

Corsair HX520

Effekt

520 W

12 V (tot.)

480 W (40 A)

Effektivitet

80 plus

MTBF

100 000 timmar

ATX

version 2.2

Pris (ca)

750 kr

Nätaggregatet är datorsystemets bortglömda komponent, trots att det är den mest fundamentala delen av dem alla. En nätdel av hög kvalitet betyder inte bara att strömförsörjningen är säkrad, utan också att elräkningen blir mindre på grund av högre effektivitet och att ljudnivån är behaglig.

Corsair är relativt nya när det gäller just nätaggregat, men de har redan skapat sig ett rykte om att producera enheter med mycket hög kvalitet, inte minst i SweClockers forum. Corsair HX520 är en modulär modell (avtagbara kablar) med tillräckligt mycket kraft för att driva månadens datorsystem med råge, och det med riktigt låg ljudnivå.

För mer information om nätaggregat och passande modeller finns en stor artikel som två av SweClockers läsare sammanställt.

Öjvinds kommentar

För de allra flesta räcker det med ett nätaggregat på 400 - 600 W, kanske till och med lägre beroende på system. Kvalitén är däremot viktigare och det finns nätaggregat man bör undvika. För att minska risken till dåliga val bör man läsa på och man kan börja med artikeln ovan.

Om man skall använda extremt krävande komponenter så som två 9800 GX2 grafikkort på ett överklockat system (fyra processorkärnor) med mera, då finns det anledning att titta på nätaggregat med specifikationer som exempelvis 1000 W. Tyvärr är det främst de riktigt dyra modellerna som har fyra PCIE-kontakter som skulle behövas till ett sådant system ( 2 x 8-pin respektive 2 x 6-pin).